LITERATURA: Vánoční tipy

Článek od: Redakce - 11.12.2015

Vánoce už se zase pomalu blíží. A s nimi otázka, co darovat svým blízkým pod stromeček. Možná (ne, my doufáme), že je mezi vámi dost lidí, kteří chtějí udělat i letos radost dobrou knížkou či komiksem. Ale možná, že jsou mezi vámi tací, kteří netuší, co z té velké produkce 2015 vybrat. Nemusíte zoufat. Dali jsme hlavy dohromady a vybrali jsme pro vás několik literárních tipů. Doufáme, že vám pomohou. 

Martin Stručovský doporučuje 

Z fantasy literatury mě letos nejvíce se zasáhlo nové vydání Lesu mytág. Excelentně napsaná kniha, která vlastně víc, než fantasy připomíná mýtus. Holdstock nepotřeboval žádné rysy klasické fantasy, jak jsme zvyklý. Stačil mu jeden tajemný les a několik postav. Kdo Les nezná, neměl by otálet. Tohle se totiž musí číst a zažít. Pokud váš Ježíšek raději tahá z dárky z komiksové police, neměl by opomenout Skalpy a druhý Criminal - dvě hodně temné záležitosti, kde lidé dělají občas nepěkné věci, protože zkrátka nemají jinou možnost. 

Monika Dvořáková doporučuje

Rozhodně byste neměli minout Legendy české fantasy, svazek druhý, které editoval Ondřej Jireš. Najdete pět českých autorů. Navštívíte pět zavedených a funkčních vesmírů. A přečtete si pět výborných novel, které přinášejí zprávy z těchto světů. Pokud je znáte, budete nadšeni z nových dobrodružství svých oblíbených hrdinů a pokud ne, určitě vás namlsají, abyste se po ságách, do kterých novely patří, co nejdříve poohlédli. Jiří Pavlovský, Pavel Renčín, Adam Andres, Petra Neomillnerová ani Martin D. Antonín dnes nejsou jména, která by se dala jen tak přehlédnout.

Matyáš Pařátek doporučuje 

Občas nezaškodí si odskočit od všech elfů a vesmírných lodí někam jinam. Třeba k sérii Dortmunder od Donalda Westlakea, kterou teď začalo vydávat nakladatelství Grada. Anebo k akční špionážce Jet: Procitnutí Russela Blakea (vydal Mystery Press). 

Petr Čapek doporučuje

Milovníky komiksu bezpochyby potěší nejnovější přírůstek do edice Nejzásadnější díla evropského komiksu, kterou má u nás na svědomí nakladatelství Crew. Legendární Druuna tak přichází do Čech v reprezentativní a hlavně kompletní a necenzurované podobě! Ponořme se tedy do třech prvních příběhů sexuálního symbolu, který si zamilovalo miliony čtenářů po celém světě. Druuna však není pouze o erotice, ale skrývá v sobě také ucelený příběh s řadou dějových a časových rovin, které uspokojí i ty nejnáročnější fanoušky. Navíc se na to dobře dívá, což je rozhodně příjemný bonus. :)

Čtenáře by pak mohla zaujmout nejnovější kniha Pavla Renčína Vězněná. Román inspirovaný skutečnou událostí stojí na pomezí hororu a psychothrilleru a nabízí čtenářům opravdu znepokojující výlet do pohraničí na šumavská blata. Přestože délkou nikterak neohromí, po stránce obsahové obstojí i ve srovnání s největšími mistry žánru. Vězněná tak může být ideálním tipem pro milovníky Stephena Kinga, ke kterému má Renčínova novinka asi nejblíže.

Lucie Koucká doporučuje

Shodou okolností to budou dvě povídkové sbírky z Brokilonu. Capricorn 70, devět různorodých českých a jedna slovenská sci-fi povídka, kterými si (i nám) editor Robert Pilch udělal radost. Druhá je celá jednoho, a to velice plodného, autora Petra Heteši - Stavy, nestavy, bytosti nebytosti. Gejzír nápadů a originality. Obě knihy jsou lahůdky.

Klára Holubovská doporučuje

Za mě jednoznačně 9. díl Bílá noc ze série Harry Dresden od Jima Butchera a 5. díl Hledačů duchů s názvem Hlasy ze záhrobí od Simona R. Greena. Prequel Nové jaro ke Kolu času od Roberta Jordana nás zavede do časů cca dvacet let před hlavním děním, ale dá se číst i bez znalosti knižní série. Dalecká generace a Silueta jsou příběhy na motivy seriálu Doctor Who (Pán času) a ani zde není nutné znát předlohu.

Jáchym Šidlák doporučuje

Pokud bych měl říct nějakou letošní novinku, která mě dostala do kolen (což je vlastně mým úkolem), v mysli mi dokola vyskakuje jen jediný titul, ať se tomu bráním sebevíc. Doporučovat Stephena Kinga k Vánocům není příliš originální, uznávám. Na jeho Revival ale musím myslet ještě teď, čtvrt roku poté, co jsem ho dočetl. Ačkoliv se rozhodně neřadí k jeho nejlepším titulům, Stephen King dokázal spojit nostalgii let, v nichž vyrůstal, a děsivé, hluboce znepokojivé finále takovým způsobem, jakým by to nedokázal snad nikdo jiný. Výsledek je pro mě skvělým zážitkem, který letos už zřejmě nic nepřekoná.

Mám pro vás ale doporučení i pokud hororový žánr není to, co hledáte. Dechberoucí román Stoner od autora Johna Williamse ukazuje krásu prostého života a bezpochyby výrazně zahraje na emoce komukoli, kdo ho najde pod vánočním stromečkem.

Renata Heitelová doporučuje

Sázka na jistotu pro fanoušky Anity Blakeové, pro ty ostatní zábavná i hororová urban fantasy se samostatnou uzavřenou zápletkou a s odvážnou a drzou akční hrdinkou, to přesně je S kůží na trh. Již sedmnácté dobrodružství proslulé Popravčí zavede čtenáře do horkem sálajícího Las Vegas, kde Anita musí najít a zabít šíleného upířího sériového vraha a čelit přitom nástrahám tygří královny. Román Laurell K. Hamiltonové nabízí detektivní zápletku, akci, slovní bitvy, humor i napětí, a jen (na poměry série) lehkou dávku erotiky. Chybí sice obvyklé postavy ze St. Louis, zato velkou úlohu dostanou Edward i Olaf,  nájemní vrazi s odznakem šerifa.

Renata Seiferová doporučuje

Chcete-li k Vánocům potěšit nějakého ne-zcela-normálního milovníka komiksů, jednoznačně doporučuji titul Lobo: Sedm zbytečných a další příběhy. Klasický akční příběh plný krve, násilí, hlášek a hlavně Velkého Šéfa - to prostě chcete! A pro milovníky napínavých a znepokojivých příběhů zde mám k Vánoclm opravdovou lahůdku - Příšerné příběhy Vánoční od Chrise Priestleyho. Šest strašidelných povídek vyprávěných z pohledu dětí s Vánoční tématikou určitě naladí tu správnou sváteční atmosféru i u Vás, kteří Vánoce moc neprožíváte ;).

Jana Hlavinková doporučuje 

Pro všechny fanoušky steampunkového žánru, kteří se nebojí dát šanci českým autorům, je stylovým dárkem pod stromeček Démon z East Endu z pera Petry Slovákové. Napínavá detektivka, odehrávající se v prostředí viktoriánského Londýna, plná realistické akce, jemného situačního humoru a hlavně postav, které si prostě zamilujete.

Hanina Veselá doporučuje

Dejte někomu divotvornou moc, postavení prvního muže v říši a ženu, po které celý život toužil. A potom mu to vše vemte. V jediný okamžik z něj udělejte posledního otroka a sledujte, co to s ním udělá! Doporučuji cyklus Světlonoš od Brenta Weekse. Ne kvůli akci, intrikám a barvitým nápadům, ale kvůli Gavinu Guilovi. Letos vyšel třetí střípek krvavé mozaiky - Oko temnoty. A z českých luhů a hájů doporučuji Zelený drak, karmínový lev od Lucie Lukačovičové. Za zpracování mého oblíbeného období - rudolfinská Praha -, uvedení na scénu podfukáře magistra Kelleyho a také za badatelský příspěvek Františky Vrbenské, který v čtivém doslovu rozebírá Kelleyho životní útrapy tařka pod drobnohledem.      

Veronika Mahdalová doporučuje

Pokud jste fanoušky hrstky českých autorů, kteří se nebojí malovat ambiciózní fresky z mozkomíšních tekutin a krve na zdi, určitě si nenechte ujít letošní nářez, který nám připravil František Kotleta. V samostatně stojícím románu Lovci se autor vrací k tomu, co mu jde nejlépe - drsnému rychlému akčnímu příběhu prodchnutému černým humorem. Kotletovina toho nejvyššího kalibru. 

Tereza Kadečková doporučuje

Tenhle rok byl bohatý na kvalitní literaturu a komiksy. Za mě bych se zamyslela nad koupí zajímavého sci-fi Anihilace od Jeffa VanderMeera, thrilleru Nikdy se nepřestala usmívat od Martina Štefka anebo třeba nově vydanou sérii Stopařova průvodce Galaxií, kterou ilustruje Dan Černý.

Co se komiksů týče, kdo sáhne po Gunsmith CatsWonder Woman: Krev nebo po Želvách Ninja, neprohloupí, protože lepší akci snad jinde nesežene.

Jan Křeček doporučuje

Dáváte se raději cestami neprošlapanými, nekomiksovými a rádi zkoumáte hranice fantastiky? Zkuste ryzí lyrično v Hudbě ticha Patricka Rothfusse. Anglický název - The Slow Regard of Silent Things - prozradí více. Příběh ze světa Kroniky Královraha odhalí více o životě Auri, nebo vás možná zmate natolik, že nebudete chtít od Rothfusse už nikdy nic číst. Text někde mezi šílenstvím a krásou, jediná fantasy, jejíž nejakčnější scéna popisuje výrobu mýdla. Považujete-li se za skutečné znalce fantasy, pak prostě musíte mít titul Po divné krajině Terezy Dědinové. Dvacet let po Neffově a Olšově Encyklopedii literatury science fiction a Adamovičově Slovníku české literární fantastiky a science fiction je to to nejvýznamnější, co u nás vzniklo - už jenom tím, že autorka mapuje zahraniční literární teorii a vůbec význam pojmů fantasy, fantastika atd. Tohle jsme tu potřebovali. A aby to nebyly jenom samé kroky stranou, do třetice všeho doporučeného zvolím Předběžné varování Neila Gaimana. Ale nezapomeňte: byli jste varováni...

 

Přidat komentář