KOMIKS: Čarodějky W.I.T.C.H. 1-3

Článek od: Jana K. - 02.01.2024

Nostalgie. Každý si pod tímto pojmem vybavíme něco jiného. Písničku, film, knihu, vzpomínku… Cokoliv, co se nás v dobách minulých nějak dotklo. Něco, co nám utkvělo v paměti na dlouhou dobu.

Kdysi před dávnými časy, kdy svět byl ještě mladý, žili duchové i tvorové pod jedním nebem. Existoval jen jeden Svět, jedna velká říše, ovládaná harmonií přírody. Jednoho dne však do království proniklo Zlo a zabydlelo se v srdcích duchů i tvorů.

Mně se v první řadě – samozřejmě kromě mnoha dalšího – vybaví komiksové časopisy W.I.T.C.H., které svého času neměly konkurenci. Pět kamarádek bojujících stěžkostmi obyčejného života či prvními láskami, ale především oplývající magickou silou živlů… no která teenagerka by si nepřála stát se jednou z nich? Není divu, že na počátku milénia doslova učarovaly nemalému množství dívek napříč Evropou – jen u nás se vydávalo několik desítek tisíc výtisků jednoho čísla. A protože ani mně se tato fascinace mladými čarodějkami nevyhnula, knižní reedici od Egmontu jsem si nemohla nechat ujít ani ve třiceti...

Kořeny v Itálii

Příběhy čarodějek W.I.T.C.H. v podobě komiksů začaly vycházet v Itálii roku 2001. Námět a scénář vytvořila italská novinářka, spisovatelka a kreslířka Elisabetta Gnone pod společností Walt Disney, ilustrace má na svědomí Francesco Artibani. V České republice je v roce 2002 uvedlo nakladatelství Egmont ČR. W.I.T.C.H. je pak akronymem vzniklým z počátečních písmen jmen pětice kamarádek – Will, Irma, Taranee, Cornelia a Hay Lin.

První, nově vydaný svazek sestává ze tří úvodních dílů komiksu (vedle časopisů totiž vyšla hromada doplňkových čísel, diářů, testů či knížek) – Halloween, Dvanáct portálů a Jiná dimenze.

1. Halloween

Do městečka Heatherfield se se svojí mámou nastěhuje čtrnáctileté děvče jménem Will Vandomová. Začne navštěvovat Shesterfieldský Institut, kde se setká s novými spolužačkami – Irmou, Taranne, Cornelií, Hay Lin a Elyon. Zatímco čtyři z nich se stanou jejími nejlepšími přítelkyněmi, pátá je všechny zradí... Na první pohled obyčejná halloweenská party se změní v ples příšer. Protože kde jinde by se mohla monstra z jiných světů bažících po odstranění probouzejících se čarodějek ukrýt?

První díl tohoto magického komiksového univerza je jak jinak než seznamovací. Děvčata tuší, že jsou jiná, ale dosud neměla ponětí, že jsou Strážkyněmi. Jejich schopnosti jsou zatím slabé a neumí je pořádně ovládat. To se ovšem časem změní…

2. Dvanáct portálů

Dívky se snaží najít zmizelou kamarádku a jejich moc pomalu sílí. Už se totiž dokáží přeměňovat a srdce Kondrakaru si k nim, stejně jako mapa portálů do jiných dimenzí, našlo svou cestu…

3. Jiná dimenze

Dobrodružná cesta do jiného světa na sebe nenechá dlouho čekat. Ne všichni v okolí jsou těmi, za něž se vydávají. A Strážkyně se najednou musí potýkat nejen s trablemi obyčejných teenagerek, ale i nečekaným nebezpečím a Zlem číhajícím snad na každém kroku…

Nadčasovost

Komiksu W.I.T.C.H. se nedá upřít jedno – pro jeho příběh, atmosféru i půvabné kresby v manga stylu si jej mohou zamilovat i dívky dnešní doby. I přesto, že Will a její kamarádky neoplývají chytrými telefony či jinými vymoženostmi soudobého technologického světa, vedle nadpřirozených záhad stále řeší problémy týkající se dospívajících napříč všemi generacemi: přátelství, první lásky, hádky či rodinné problémy. Soubor navíc neobsahuje jen komiksy, ale i informace o boji Kondrakaru proti Zlu a o jednotlivých hrdinkách, což neznalým usnadní seznámení a nostalgické čtenářky si připomenou, kdo je kdo.

W.I.T.C.H. rozhodně není čtením pro zajeté čtenáře komiksů – skutečně se jedná o ryze holčičí teen počtení šmrncnuté až dětskou naivitou. I přesto si ale myslím, že má více než malý potenciál oslovit komiksové čtenářky – i ty začínající – všeho věku, především pak ty, které spolu s čarodějkami vyrůstaly. Časopisy původně cílily na děvčata od 9 do 14 let, ale kdo by si jednou za čas nechtěl připomenout, jak jednoduché, romantické a čarovné to bylo, když nám bylo „náct“?

Navíc je to krátké, čtivé a vtipné – dokonalá kombinace pro odpočinkové čtení za každého počasí.

 

Čarodějky W.I.T.C.H. 1-3

Vydavatelství: Egmont
Žánr: komiks, dívčí, fantasy
Počet stran: 184
Doporučená cena: 299 Kč
 

Přidat komentář