Modely pro scifisty: X-Wingy Corrana Horna a Ooryla Qyrgga

Článek od: Michael Pešťák - 04.02.2022

S klasickou star-wars stavebnicí X-wingu firmy Revell v měřítku 1/112 už jsme se seznámili při stavbě Darlighterova „Krayta“. Dnes se seznámíme se strojem correlianského expolicajta Corrana Horna a gandského pilota Ooryla Qyrgga.

X-Wing Corrana Horna

Popis v knize Bactová válka uvádí u  Corrana Horna základní zelené zbarvení se vzorkem černé a bílé barvy. Poněkud problém je, že výklady a provedení dohledatelné na síti nabízejí celou řadu variant – od bílé klasiky, na které červené doplňky nahradily zelené, až po celozelenou variaci z komiksu, o kterou jsem se kdysi pokusil na poněkud větším modelu a způsobil tak komusi žaludeční nevolnost. Nyní jsem se držel onoho velmi rámcového popisu v knize s tím, že jsem bílý dekor minimalizoval jen na tvarově totožné panely na křídlech.

Vlastní stavbu stroje obligátně začneme barvením – vnitřek kabiny a trupu bude ideální černý, vstupy turbín a vnitřky trysek též, pilot bude tentokrát v zelené (Corran měl úchylku na zelenou barvu), droid jménem Hvízdal by měl být černo-zeleno-bílý (vidět z něj bude stejně jen kopule). Podle návodu sestavíme motory na křídlech a začneme barvit detaily a plochy. Otvory a motory lze solidně vybarvit různými kovovými odstíny (výfuky, opálený kov, gunmetal, titan, nerez), velké plochy pak dostanou zelený nátěr. Zelený nebude kromě výše uvedených detailů jen přístrojový úsek za kabinou, bílé panely na křídlech a titanová špice trupu. Vzhledem k tomu, že Corran stroj používal velmi dlouho a několikrát ho prakticky „rozměnil na drobné“, lze případně použít i jiné, výše zmíněné varianty nátěru. Po zaschnutí barev stroj sestavíme podle návodu a spoje pojistíme velmi řídkým („zatékacím“) lepidlem. Výsledkem snažení je stroj, který na obvyklé poměry Star Wars vypadá docela drsně.
Co se týká zelené barvy: vzhledem k tomu, že Corran býval policajt a v textu padla zmínka o „zelené Corsecu“, použil jsem specifický druh barvy prodávaný firmou Agama pod názvem „četnická zelená“. Černý dekor je výsledkem použití lihového fixu, bílý vzorek je malovaný nepříliš úspěšně štětcem.

X-Wing Ooryla Qyrgga

V případě  gandského pilota Ooryla Qyrgga popis uvádí bílé základní zbarvení se vzorkem viditelným v UV spektru. To se jevilo jako technický problém (kde vzít UV barvu), ale ukázalo se, že ve formě fixu i s miniaturní UV baterkou se prodává běžně v papírnictví.

Vlastní stavbu stroje začneme barvením – vnitřek kabiny a trupu bude ideální černý, vstupy turbín a vnitřky trysek též, pilot bude ve směsi „co dům dal“, droid v klasickém, případně v individuálním zbarvení (vidět z něj bude stejně jen kopule). Podle návodu sestavíme motory na křídlech a začneme barvit detaily a plochy. Otvory a motory lze solidně vybarvit různými kovovými odstíny (výfuky, opálený kov, gunmetal, titan, nerez), velké plochy pak dostanou bílý nátěr. Bílý nebude kromě výše uvedených detailů jen přístrojový úsek za kabinou a titanová špice trupu. Po zaschnutí základního nátěru dílů teprve nastane ta správná legrace, kdy začneme na bílé plochy speciálním fixem malovat pouhým okem neviditelný vzorek. UV mikrobaterka má omezený dosah a nepokryje zářením celé díly, navíc není optimální k uchycení. Takže jsem od ruky naflákal na křídla nějaké zběsilé čmáranice a budu doufat, že si mě za to nevypůjčí k dalšímu zpracování nějaký Gand. Po spáchání vzorku na jednotlivé díly jsem stroj sestavil, udělal retuše a zkusil výsledek nafotit. Na první pohled fádní stroj ze sbírky má své malé tajemství…
Potvrdilo se to, co jsem zmínil už u „Krayta“ – pro podobné povyražení se vyplatí vyrobit šablony, nebo masky. Lze je vyřezat na plotru z kabuki pásky a přes takové šablony vzorek namalovat. Také se vyplatí nějaký výkonnější zdroj UV záření (ne terarijní lampa, přes proklamace ho dává jen o málo víc, než běžné sluneční světlo) – v době covidového moru bude mít zcela jiné primární uplatnění.

Na tomto místě musím upozornit na nemilou skutečnost, že některé stavebnice mají poněkud hůře vylisovaný překryt kabiny – jeden bok je tenčí a má tendenci se kroutit. Míra deformace se liší kus od kusu, po slepení to ale není poznat.

Přidat komentář