KOMIKS: Zázrak a Pružina

Článek od: Daniel Palička - 28.09.2023

V roce 2015 rozjeli scenárista Petr Macek a kreslíř Petr Kopl komiksovou sérii Dechberoucí Zázrak. Dá se říct, že kreativní duo s ní vyplnilo díru na trhu. Pravidelná řada vydávaná formou klasických komiksových sešitovek totiž byla něco neokoukaného a nová značka s ryze českým hrdinou měla slušný potenciál. Scénáře sice pokulhávaly a byly plné děr, neměnilo to však nic na faktu, že Zázrak vnesl do českého komiksového rybníčku svěží vítr. Dechberoucí univerzum se postupně rozrůstalo. Po prvních dobrodružstvích následoval crossover s hororovou sérií Procitnutí, samostatné sólovky Péráka a velký restart, který nás plynule přivádí k nejnovějšímu přírůstku – svazku Zázrak & Pružina.

Na knihu jsem byl nesmírně zvědavý. K původní zázrakovské sérii jsem sice měl mnoho výhrad a závěr sešitu Dechberoucí Zázrak #25: Od zítřka nečaruji dodnes považuji za nešťastné tvůrčí rozhodnutí. Přesto jsem si příběhy studenta Davida Daneše dokázal v rámci možností užít. Především se mi líbilo, jak dvojice Petrů dokázala vytěžit maximum z českých legend a pověstí. Slavné postavy jako Bílá paní, kouzelník Žito, golem a mnoho dalších dostaly zcela jedinečný moderní vizuál, zároveň byly hravě zakomponovány do klasického superhrdinského vyprávění, inspirované érou tzv. stříbrného věku, a pěkně začleněny do prostředí současné Prahy. Autorům se zkrátka nemohla upřít kreativita, a tak jsem byl zvědavý, jak se s nejnovějším příběhem poperou. Z výsledku jsem byl ovšem dost rozpačitý.

Zápletka navazuje na konec sešitu Dechberoucí Zázrak #25. David Daneš a jeho mentor, mocný magistr Kelly, musí po událostech završených v původní sešitové sérii znovu dát dohromady tým neohrožených hrdinů. Blíží se totiž hrozba, která nemá obdoby. Podaří se našim hrdinům odvrátit blížící se zlo, nebo selžou? A jakou roli sehraje nebojácná hrdinka Pružina?

Nejprve bych se rád pozastavil u anotace. Zázrak & Pružina je totiž označován jako nový start dechberoucího vesmíru a nová startovní čára pro Zázraka, což dle mého názoru není moc šťastné rozhodnutí. Ano, někdo by jistě mohl namítat, že jde pouze o propagační fráze, které bych neměl brát příliš vážně. Nicméně i tak se nemohu ubránit dojmu, že Zázrak & Pružina jako nový start příliš nefunguje. Nováčci se budou ztrácet v odkazech na předchozí díly (a že jich je požehnaně) a věrní fanoušci, kteří mají Zázraka načteného, se budou utápět v poněkud únavném vysvětlování různých souvislostí. O nevyhnutelném nastolení starého status quo raději ani nemluvě. Myšlenka potěšit oba tábory možná vypadala na papíře hezky, její provedení však pokulhává.

Scénář jede v zaběhnutých kolejích. Pokud jste četli staré Zázraky, pak víte, co očekávat. Příběh si zprvu udržuje dost pomalé tempo a prostor je věnován sáhodlouhému vysvětlování různých souvislosti. Ve chvíli, kdy se Zázrak utká s tříhlavým drakem, ovšem zápletka nabere spád. Rázem se tempo zrychlí a jedna akční scéna plynule střídá druhou. Přímočarost rozhodně kvituji. Nicméně Mackův styl vyprávění doplácí na stejné neduhy jako v původním Zázrakovi. Záporáci mají veliký potenciál, jenomže v příběhu nejsou dostatečně využiti. Zářným příkladem budiž gauner z černé sanitky. Zatímco v původní sérii šlo o jednoho z nejpamátnějších záporáků (na sešit Dechberoucí Zázrak #8: Černá sanitka s radostí vzpomínám dodnes), v Zázrakovi & Pružině působí jen jako lehce zaměnitelný hromotluk, z nějž vůbec nejde strach. Humor jede na půl plynu; někdy zafunguje na jedničku (odkaz na britskou královskou rodinu, camea obou spoluautorů), jindy se mine účinkem a působí nanejvýš trapně. A raději se ani nepozastavujme u výrazné zkratkovitosti. Ano, chápu, že komiks původně vycházel na pokračování v časopisu ABC, kde je prostor značně limitovaný, ale někdy jsem se nemohl zbavit dojmu, že některé scény/motivy mohly být lépe rozvinuty. Pokud vám například vrtá hlavou, z jakého důvodu se Zázrak najednou jako mávnutím kouzelného proutku zbavil svého pláště, radil bych vám, abyste neměli příliš velká očekávání. Důvod je totiž naprosto stupidní. Celkový dojem naštěstí zachraňují archetypální, leč sympatičtí, relativně uvěřitelní hrdinové a několik památných momentů (souboj s drakem na Staroměstském náměstí, scény z Davidova života apod.).

Kapitolou samou pro sebe je kresba Petra Kopla. Neberte mě špatně, Koplovu tvorbu přímo zbožňuji. Grafické romány ze série Victoria Regina jsou skvělými komiksovými adaptacemi, které ctí původní předlohu, zároveň však přinášejí něco svěžího. Takový Sherlock Holmes je brilantní poctou původnímu Doylově dílu. Stripy s Brokem Špindírou vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři stejně jako Morgana a Morgavsa, což je mimochodem fantastická čarodějnická série pro dětské čtenáře. A takhle bych klidně mohl pokračovat. Petr Kopl má na kontě kvalitní projekty, které by určitě zafungovaly i v zahraničí. Jeho výrazný osobitý styl má šmrnc, a byť některé z koplovských příběhu inklinují spíš k jednodušší cartoonové stylizaci než k propracovanému realistickému vizuálu (Tři mušketýři z Bublifuku, Medikomiks apod.), stále si stojím za tvrzením, že Kopl patří k nejlepším tuzemským kreslířům současnosti. Při čtení jsem si však říkal: “Někde asi musela nastat chyba.”

S coloringem nemám sebemenší problém, naopak jej musím hodně pochválit. Pestrobarevná paleta barev, jež na vás křičí z každé stránky, je využita na maximum. Obzvlášť oceňuji, že barvy jsou dokonale využity v konkrétních situacích. Agresivní rudá je například skvěle aplikována do Zázrakova souboje s drakem, toxická zelená vytváří v kontrastu s tmavě červenou příjemný kontrast ve scénách z laboratoří a zlatobronzová perfektně dotváří atmosféru Kellyho pracovny. Zároveň musím ocenit pěkné vizuální nápady (krvavá sprcha, vizuální vtípky, spletitá retrospektivní dvojstránka apod.), které jsou pěkným zpestřením. Mnoho stránek ovšem působí odfláknutě. Zjednodušené designy postav jsem ještě schopen akceptovat, ale scenérie, které jsou jen hrubě načmárané, a scény připomínající nedodělané koncepty (pasáž z vily Alžběty Bathory, úvodní souboj z 2. kapitoly apod.) nemohu jen tak tolerovat. Nevím, jestli Kopl nestíhal nebo byl limitován prostorem, jaký měl, ale z výsledku nemám radost. Dokonce i první díly původního Zázraka měly daleko lepší kresbu. A pokud bych měl použít ještě lepší srovnání, Mackův a Koplův Barbar Conan, který taky vycházel v ABC, vypadá mnohem lépe.

Zázrak & Pružina pracuje se zajímavými nápady, jejich provedení ovšem silně pokulhává. Mackův scénář jede ve stejných kolejích jako předchozí díly Zázraka. Pokud jste si na něj dosud nezvykli, pochybuji, že vás bude komiks bavit. Ti ostatní však mohou novou kapitolu Zázrakova života vyzkoušet. Pokud překousnete dějové berličky a horší vizuál, možná se budete příjemně bavit. Žádný zázrak ovšem od Zázraka nečekejte.

 

Zázrak a pružina
Scénář:  Petr Macek
Kresba:  Petr Kopl

Počet stran: 15
Formát: 165 × 255 mm
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
Vydavatel:  Crew
Svět:  Zázrak
Pravidelná série:  Zázrak
Žánry:  Superhrdinské, Fantasy a sci-fi, Historické
Rok a měsíc vydání: duben 2023

 

Přidat komentář