RECENZE: Petr Brožovský, Tanec papírových draků

Článek od: ena - 27.06.2022

Prebieha vojenská misia kdesi v púšti. Akcia sa náhle zvrtne a jeden vojak zabije spolubojovníkov. Súd ho samozrejme odsúdi a horliví spoluväzni sa ho v base snažia zabiť. Je to len taká zábavka, skúška, čo všetko dokáže prežiť vrah hrdinských vojakov... Nikto sa ho však nikdy nespýtal,  prečo tých chlapov postrieľal. Takto to pre nich bolo oveľa jednoduchšie.

RECENZE: Jakub Němeček, Na lovu kvizonů

Článek od: Martin Novák - 20.06.2022

Příběhy světského humoru a nadsázky, satirky, absurdní sci-fi z divokého západu, lyrické fantasy orgie i filosoficko-surrealistické pseudomýty o podstatě reality – to potkáte Na lovu kvizonů, v povídkářském debutu sazeče, grafika, překladatele a „starého nenadějného autora“ Jakuba Němečka.

RECENZE: Erik Hofstatter, Vzácný druh

Článek od: ena - 07.06.2022

Ste námesační, či poznáte niekoho, kto v spánku chodí po byte, prípadne sa z neho dobýja von? Hlavný hrdina novely Erika Hofstattera Aurel, námesačný je. No nejde tu len o túto vzácnu odchýlku. Celkovo je okolo Aurela veľa podivností. Keď jeho žena niektoré z nich odhalí, začnú sa diať čudné veci.

RECENZE: Jiří Sivok: Pár zbytků pro krysy

Článek od: ena - 01.06.2022

Krysy sa väčšine ľudí hnusia. Žijú na špinavých miestach, v stokách, starých domoch, no stále je to tam, kde sú nablízku ľudia. Šíria obavy z chorôb a mnohí sa boja ich agresivity. Názov zbierky hororových poviedok Jiřího Sivoka je preto veľmi priliehavý. Aj strach, hrôza a hnus žijú ruka v ruke s nami, ukryté niekde blízko, v tieňoch a pivniciach. Objavia sa vždy, keď ich nečakáme a naše podvedomie nám bojazlivo šepká, že sa to nemusí skončiť práve dobre...

RECENZE: Bezvětrné město, Eléonore Devillepoixová

Článek od: Tereza Kučírková - 24.05.2022

Autorka románu Eléonore Devillepoixová vystudovala filozofii a pracuje v Evropském parlamentu. Právě znalost politického prostředí dala autorce munici pro vytvoření hutného systému moci, pletich a lobismu jako pozadí pro magické dobrodružství.
Ústředním motivem knihy je hledání Arčina původu. Kdo vlastně je ta nezlomná dívka? A odkud vzala takovou porci síly a nadání?

RECENZE: Djatlovova expedice: nová odhalení

Článek od: Petra Elen Mand... - 20.05.2022

Začátkem roku 1959 se vydala skupina vysokoškoláků na výlet do okolí hory Otorten v pohoří Ural. Když se nevraceli, nechali po nich příbuzní vyhlásit pátrání. To trvalo tři měsíce a skončilo v květnu, kdy byla konečně nalezena všechna těla a důkazy, ze kterých vycházejí badatelé dodnes. Co se účastníkům této výpravy stalo?

RECENZE: Jarmila Mlčoušková, Rogenovo oko

Článek od: ena - 28.04.2022

Je prvý deň zimného semestra a na univerzitu v Tir Erath znovu prichádzajú študenti. Starí priatelia sa delia o zážitky z prázdnin a tí noví sa snažia zoznámiť a zapadnúť. Štúdium na tejto škole nie je vôbec nudné. Ani nemôže byť, keď tu študujú Magici, Lovci a Objavitelia. No nikto z nich netuší, aký veľmi nezvyčajný školský rok prežijú.

RECENZE: Disney – Usínací sbírka pohádek

Článek od: Petra Elen Mand... - 12.04.2022

Taky vám doma pobíhá princezna Elza, co tancuje a zpívá Let It Go ze známé pohádky Ledové království? Zbožňuje vaše ratolest bohatě ilustrované knížky s přiměřeným množstvím textu tak akorát, aby vám během čtení nedocházel hlas a zároveň jste neusnuli dříve než dítko? Pak zpozorněte.

 

RECENZE: Peter F. Hamilton, Prázdnota – Sny

Článek od: ena - 08.04.2022

Prázdnota je pokračovaním ságy Společenství. Obsahuje tri knihy a prvá má názov Sny. Mnohí si svoje nočné videnia vykladajú pomocou snárov, alebo sa radia s médiami a hľadajú v nich skrytý zmysel. No mohli by odrážať aj realitu z inej dimenzie. V srdci našej galaxie sa ukrýva Prázdnota. Nepreniknuteľná, strašná a nebezpečná. Keď sa začne rozpínať, pohlcuje hviezdy ako jednohubky. Nuž a presne z tohto priestoru začali prenikať do snov živých bytostí zvláštne vidiny. Znamenajú hrozbu?

RECENZE: Lucy Taylor, Vztek a další příběhy

Článek od: Martin Novák - 31.03.2022

Když se mi do rukou dostala první česky vydaná sbírka povídek americké autorky Lucy Taylor, Vztek a další příběhy, neměl jsem veliká očekávání. Kniha nás prý přesvědčí, že autorka patří mezi nejlepší hororové spisovatele současnosti. Přesto jsem ji otvíral s předsudkem, s jakým se stavím k většině hororů, které se na nás poslední dobou valí ze všech stran (a projekčních pláten) po tunách:

RECENZE: Nelly Černohorská, Oko čarodějnice

Článek od: ena - 11.03.2022

Oči sú vraj oknom do duše. Čím je potom zrkadlo? Oknom do ďalšieho sveta či vesmíru? Možnože iba spája náš svet so svetom niekoho iného, temného, zlého, kto čaká na príležitosť, aby sa mohol vrátiť a pomstiť sa.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Recenze