SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: David Hálek - 24.02.2024

Hádanka: představte si, že jste čtrnáctiletí mlíčňáci a jdete do kina. Po dvou hodinách vyjdete ven coby mužní muži, kterým rostou chlupy i na chlupech a možná si chvíli nejste jistí svou sexualitou. Jaký film jste právě viděli?

Zack Snyder je přinejmenším kontroverzní filmař, jehož díla sbírají velice rozporuplné reakce. Buď se na to nedá koukat, nebo je to kulervoucí jízda. I přes to, že jeho nejnovější filmy se možná nestaly kasovními trháky (Rebel Moon) a ani novodobými, žánr vyvíjejícími klasikami (Justice League), jeho filmografie obsahuje i relativně slušné jednohubky. Třeba takový Sucker Punch je jednoduchá, ale vizuálně podmanivá podívaná se spoře oděnými postavami a topornými hereckými výkony. Nebo Watchmen, což je o trochu složitější, ale vizuálně podmanivá podívaná s někdy spoře oděnými postavami a topornými hereckými výkony. Nebo 300: Bitva u Thermopyl – mega jednoduchá, ale vizuálně mega podmanivá podívaná s mega spoře oděnými postavami a mega ztopořenými…

Zeptejte se každého učitele dějepisu (zdravím zástupkyni šéfredaktorky) a ten vám řekne, že 300 Zacka Snydera je dokonalá, stoprocentně přesná historická řežba. Sparťané byli statní Adonisové s pekáčem šestnácti buchet a bezednou jámou uprostřed města. Jejich děti buď skončily na dně propasti, nebo ve třech letech umlátily vlka k smrti chrastítkem. A právě takové dítě byl i Leonidas, prototyp dokonalého bijce s tváří dokonalého Gerarda Butlera a manžel dokonalé Leny Headey. Tento živoucí exemplář mužnosti musí sebrat tři sta dalších exemplářů mužnosti a vydat se bránit domovinu před nekonečnou hordou barbarů, kteří mužnost neviděli ani z rozjetého slona.

No a… to je vlastně asi všechno, co se příběhu týče. Kolik času uplynulo? Dvacet minut? Co budeme dělat tu zbývající hodinu a půl? Ano, ty tam vzadu? Vedlejší linka o královně a korupci v nejvyšších kruzích? Hahahahahaha, na hanbu a zamysli se nad tím, proč je to všem u prdele.

Já vám řeknu, co budeme dělat zbývající hodinu a půl: koukat na potem (a později i krví a špínou) zbrocená těla, zahalená jen rudým pláštěm a bederní rouškou, kterak ve zpomaleném čase rubou nekonečné perské vojsko na maličké kousíčky. Občas se ukáže král Xerxes ověšený zlatem jako vánoční stromeček, sem tam se mihne znetvořený Ephialtes, ale ono to jaksi nikoho nevzrušuje. Příležitostná prsa? Pffft, nezájem. Nesmíme ztrácet čas a pozabíjet pěchotu, pak jezdectvo, pak elitní jednotku samurajů a pomalu si proklestit cestu až na vrchol potravinového řetězce. Brutální. Jízda. Tolik. Nahoty. Mozek. Nestíhá. Jsem. Hetero. Jsem. Jsem?

To je celé.

To je celý film.

Všichni umřou.

Konec hodiny dějepisu.

Ty na té hanbě ještě chvíli zůstaň.

Přidat komentář