SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Renata Staurovská - 10.02.2024

"Where must we go... we who wander this Wasteland in search of our better selves?"

Nehostinná poušť, spalující slunce a všudypřítomná žízeň. Zvedající se bouře, túrování motorů, rytmické údery a skřípot elektrické… kytary?

Mad Max: Fury Road ovládnul filmová plátna v porovnání s jinými srdcovkami, co vám tu pravidelně servírujeme, teprve nedávno, přesto se mi to občas zdá jako včera, když jsme vyrazili do multikina na jeho 3D projekci. Někdy v druhé minutě (konkrétně ve scéně s ultracute dvouhlavou ještěrkou) mi spadla spodní čelist a zvednout jsem ji zvládla až na samotném konci filmu. A i dnes, po skoro devíti letech, mě dokáže spolehlivě posadit na zadek.

"I am the man... who grabs the sun... RIDING TO VALHALLA!"

Tenhle film dělá čest svému názvu, je to zběsilá jízda od začátku až do konce. Startuje už při prvním záběru na epické zpostapené káry (za které můžeme vzdát díky designerovi jménem Colin Gibson) a pokračuje Maxovým předem prohraným bojem o svobodu, na který navazuje odvážný plán imperátorky Furiosy – propašovat ve svém tahači „chovnice“ ďábelského Immortan Joea a uprchnout s nimi do zelené země, ze které sama pochází.

Démoni minulosti, kteří Maxe sžírají zevnitř, jsou odkazem na stejnojmenný komiksový prequel tohoto filmu. Jedná se o sbírku čtyř grafických novel, z nichž dvě jsou věnovány Maxově minulosti, jedna Furiose a poslední našemu milovanému válečníkovi Nuxovi.

"Who killed the world?!"

Kromě už zmíněných epických postapokár, povedeného vizuálu a efektů, které byly minimálně na svoji dobu dost nadčasové a ani dnes neurazí, za pozornost stojí určitě i kaskadérské výkony, které ve filmu můžeme vidět. Přeskakování z auta na auto, houpání na řetězech a vysokých tyčích za zběsilé jízdy pouští musel být opravdu adrenalinový zážitek pro všechny zúčastněné a není divu, že někteří z více než 300 kaskadérů byli například olympijští atleti nebo umělci ze světoznámého cirkusu Cirque du Solei. A ten kytarista! Mimochodem, věděli jste, že kaskadéři, kteří zastupovali Toma Hardyho a Charlize Theron, se do sebe při natáčení zamilovali a o nějaký čas později se dokonce vzali? Aww!

"He's a crazy smeg who eats schlanger! "

Někeří lidé mají s moderním pojetím Mad Maxe problém a byli by možná raději, kdyby se film držel spíše stylupředchozích dílů. Nebudeme si nic nalhávat, Šílený Max z roku 1979 a jeho další dvě pokračování jsou prostě klasika postapokalyptického žánru. Mel Gibson podává skvělý výkon, akce i vizuál jsou na tehdejší dobu skvělé a místy kýčovité dialogy se tehdy vlastně nosily. Musíme si ale uvědomit, že doba pokročila a George Miller, který režíroval jak předchozí filmy, tak i Fury Road, se rozhodl pokročit s ní. Poslední Max je přímočařejší, jednodušší a pro dnešního diváka určitě mnohem stravitelnější, což se ukázalo i na jeho komerčním úspěchu a faktu, že z celkových 10 nominací na Oskara si jich domů odnesl 6.

Mad Max: Fury Road posunul pojetí postapokalyptického žánru v populární kultuře neskutečným skokem kupředu. A už za pár měsíců se můžeme těšit na jeho pokračování, nazvané Furiosa: Mad Max Saga. V hlavní roli mladé Furiosy se nepředstaví nikdo jiný než úžasná Anna Taylor-Joy a hlavního záporáka si střihne Chris Hemsworth. Tak co, těšíte se? A bude to taková pecka, jako Mad Max: Fury Road?

"WITNESS ME, BLOOD BAG!"

Přidat komentář