KOMIKS: Čarodějky W.I.T.C.H. 4-6

Článek od: Jana K. - 22.01.2024

Soubor prvních třech komiksů Čarodějek W.I.T.C.H. se u českých čtenářů setkal s vřelým přijetím, není proto divu, že se nakladatelství EGMONT rozhodlo vydat i další části.

Jak jsem již uvedla v předešlé recenzi, tento fenomén z počátku milénia má na starosti italské duo Elisabetta Gnone (scénář) a Francesco Artibani (ilustrace). Wikipedie uvádí, že byly vydávány ve více než 50 zemích a překládány do více než 20 jazyků po celém světě.

Jediný svět se roztříštil na mnoho kousků. Říše se rozdělila na ty, kteří si přáli klid, a ty kteří chtěli ovládat druhé a páchat zlo.

 

V počítači kolorovaných příbězích se vypráví o pětici náctiletých kamarádek z anglického města Heatherfield, nových Strážkyních Kondrakaru, které bojují nejen se strastmi dospívání, ale též proti Zlu. Oplývají totiž nadpřirozenými schopnostmi – dokáží ovládat přírodní živly a měnit se v okřídlené superhrdinky. W.I.T.C.H. je akronymem složeným z prvních písmen jmen hlavních hrdinek – Will, Irma, Taranee, Cornelia a Hay Lin.

Ale jaké že jsou jejich schopnosti? Will stráží Srdce Kondrakaru, šperk, v němž se propojují všechny živly, a byla jí svěřena moc nad zvláštním elementem energie, na což však přijde později. Irma ovládá vodu, Taranee oheň. Cornelii poslouchá země a Hay Lin vzduch.

Druhá sbírka o Strážkyních sestává z dalších tří příběhů: Síla Ohně, Poslední slza a Lži a iluze.

1. Síla Ohně

Na konci předešlého dílu byla jedna z Witch uvězněna zrádnou Elyon, která bývala jejich kamarádkou, a Cedrikem, jenž slouží zlému princi Fobosovi, který prahne po síle Strážkyň. Witch zjistí, že dokáží vyčarovat své dvojnice, takzvané astrální kapky. Tato moc pomůže zmást nejen jejich rodiče, ale též jisté mladíky…

2. Poslední slza

Will řeší zdravotní potíže svého mazlíčka plcha a čelí jistým problémům, které napáchala její dvojnice – stejně jako Irma. Strážkyně hledají další Portál, místo toho však padnou do pasti a jsou uvězněny do obrazu, a to bez magických schopností. Jak se jim tedy podaří uniknout a zavřít průchod?

3. Lži a iluze

Taranee čelí urážkám Uria, školního drsňáka. Will se hádá se svou matkou. Cedrik mezitím osnuje další plány, jak oslabit Strážkyně. Mějte se na pozoru, děvčata, zrada číhá na každém kroku…

Na ochranu a obranu dobra ve Světě byla vytvořena uprostřed nekonečna mohutná pevnost Kondrakar...

Čarodějky W.I.T.C.H. v prvních komiksech teprve přichází na své schopnosti, není proto divu, že děj je poněkud pomalejší. Ve druhém svazku už se však přece jen objevuje víc akce, kterou protíná občasný humor a letmé známky prvních zamilování. Výrazněji se projevují též jednotlivé charaktery i jejich emoce, čtení tak získává na napětí. Každé z dívek se dostává výraznějších povahových rysů – Will se čím dál víc projevuje jako vůdčí typ, Irmu si zamilujete pro její sarkastické poznámky a neustálé vtipkování, Taranee pro její inteligenci, kdežto vždy trendy Cornelia vás zchladí svou odměřeností a Hay Lin oslní uměleckým talentem. Dění se již častěji prolíná do více světů, kromě britského města navštívíte třeba zakletý obraz nebo tajemný Meridian. Stále je to v mnohém naivní a dívčí četba, přesto se s každým dílem stává napínavější.

Doporučuji nejen těm, kteří si chtějí nostalgicky zavzpomínat. Pokud jste propadli YA fantastice, věřím, že i W.I.T.C.H. si zamilujete.

 

Čarodějky W.I.T.C.H. 4-6

Vydavatelství: Egmont
Žánr: komiks, dívčí, fantasy
Počet stran: 184
Doporučená cena: 299 Kč

 

Přidat komentář