RECENZE: Ondřej Jireš (ed.), Legendy české fantasy II

Článek od: Monika Slíva - 11.02.2016

Legendy?

Pět autorů uvedených na obálce knihy jistě spojuje náklonnost k vymyšleným světům, kam skutečná lidská noha nikdy nevkročila. A přesto při čtení všech novel budete mít nejspíš pocit, že kterýkoli z těch světů můžete hned zítra navštívit. Najde se ještě něco dalšího, co těchto pět rozdílně píšících autorů spojuje? A co jim dává právo nárokovat si označení Legendy?

LITERATURA: Vánoční tipy

Článek od: Redakce - 11.12.2015

Vánoce už se zase pomalu blíží. A s nimi otázka, co darovat svým blízkým pod stromeček. Možná (ne, my doufáme), že je mezi vámi dost lidí, kteří chtějí udělat i letos radost dobrou knížkou či komiksem. Ale možná, že jsou mezi vámi tací, kteří netuší, co z té velké produkce 2015 vybrat. Nemusíte zoufat. Dali jsme hlavy dohromady a vybrali jsme pro vás několik literárních tipů.

RECENZE: Ondřej Jireš (ed.), Klenoty české fantasy

Článek od: Jana Poláčková - 30.06.2015

Doba plyne a jak mladá generace čtenářů young adult odrůstá svým prvním písmenkovým střevíčkům, plynule přechází na tlustospisy G. R. R. Martina a dalších zvučných jmen zejména z oblasti anglicky psané fantasy. Čeští autoři se v jejich očích těší pověsti ušmudlaných Popolušek odsouzených k věčnému přebírání luštěnin a konverzaci s opeřenci pochybné pověsti. Teď však přichází kmotřička víla, otvírá šperkovnici… a namísto tří oříšků se ukazují Klenoty české fantasy.

 

Rozhovor s Ondřejem Jirešem

Článek od: Martin Stručovský - 22.05.2014

Ondřej Jireš patří mezi úspěšné žánrové editory. Jeho antologie jsou oblíbené u čtenářů i kritiků.Teď mu v nakladatelství Argo vyšla už osmá antologie nazvaná Klenoty české fantasy. Na co se v ní můžete těšit?  A co dalšího Ondřej Jireš připravuje? To a mnohem víc se dozvíte v následujícím rozhovoru.

UKÁZKA: O. Jireš (ed.), Klenoty české fantasy

Článek od: Redakce - 16.05.2014

Vážení čtenáři, vyšla nová antologie Ondřeje Jireše, ve které najdete to nejlepší, co se u nás kdy v žánru fantasy urodilo. 17 světů, 17 autorů. A už teď můžete nahlédnout do jednoho z nich prostřednictvím štědré ukázky. Začtěte se do Válečné lsti od Vladimíra Šlechty.

RECENZE: Ondřej Jireš (ed.), Písně temných věků

Článek od: Anonym - 26.08.2013

Má-li český čtenář fantastiky oblíbený subžánr, pak je to bezesporu historická fantasy. Čeští a slovenští tvůrci se jí ostatně hojně věnují. Stačí počítat na prstech – Ďuro Červenák, Leonard Medek, Jarek Mostecký a Ondřej Jireš.

RECENZE: Ondřej Jireš (ed.), Memento mori

Článek od: Martin Stručovský - 17.08.2009

Již jméno známého cukráře Ondřeje Jireše dává najevo, že se nebude jednat o nějakou obyčejnou pochutinu, kterou koupíme za nejlevnější tržní cenu. Tento fakt pak podtrhuje nejen kvalitní obálka mistra štětce Michala Ivana, ale i kvalitní pevná vazba s přebalem a dobové ilustrace lady Jany Šouflové, jejíž talent je stejně jako ten Ivanův k nezaplacení. Po řádném nasáknutí famózní vůně bělostného papíru knihu otevřeme a ocitneme se u prvního bonbónu.

Přihlásit se k odběru RSS - O. Jireš