RECENZE: Kevin Sands , Alchymistova šifra 5

Článek od: Petra Elen Mand... - 21.02.2024

Pátý díl fantasy série s názvem Zrádcova dýka nás opět zavede do roku 1666 k přátelům Christopherovi, Tomovi a Sally. Ti se vracejí zpět z Francie do Londýna, kde konečně zavládl klid po morové epidemii. Za odvedené služby jim navíc král Karel II. slíbí nevídané odměny. Potíže si je však najdou i doma…

 

Christopher Rowe se ihned po návratu do rodného města vydává navštívit svůj obchod, který zdědil po mistrovi Benediktovi. Zdá se, že morovou epidemii a s tím související plenění přečkal v pořádku. Jen na prodejním pultu se objevil zvláštní dopis bez znaku v pečeti. Sotva ho však Chris stihne otevřít, vpotácí se do krámu jeho starý přítel z Paříže, Simon Chastelline - s dýkou v zádech. Než ztratí vědomí, stihne říct Christopherovi důležitou zprávu, že jeho úhlavní nepřítel Havran zemřel.

Po ošetření zraněného se mladík vydává na smluvenou audienci u krále, kde zjišťuje, že stejnou dýkou byly zavražděny i dvě královské služebné. Nebyl by to náš starý známý alchymistův učeň, aby se nejal záhady vyřešit. Luští poselství z dopisu, aby se dostal k dalším šifrám. Klikatá cesta ho vede k odhalení, že není ohrožen jen jeho život, ale i bezpečnost samotného krále. Podaří se Christopherovi odhalit všechna spiknutí včas nebo ztratí ty nejbližší osoby?

Kevin Sands po dvou letech opět nabral dech a vrátil se do reálií starého Londýna. Provede nás chrámem svatého Pavla před jeho vyhořením do základů. S pomocí dobové mapy nás zavede do dnes již neexistujícího královského paláce Whitehall a přilehlých budov, z nichž by bylo možné pro nadšeného fanouška knih navštívit již jen Banqueting House. Věren historickým reáliím s umem sobě vlastním oživuje i postavu krále Karla II., aby z něj udělal jednu z vedlejších, přesto velmi podstatných postav tohoto příběhu. Velmi elegantně propojuje minulost s vymyšleným příběhem mladíka Christophera Rowa a jeho tří přátel.

Děj má svižné tempo a ani opakované hádanky z dopisů nezevšední, protože seznámí čtenáře pokaždé s jiným druhem šifry a zároveň ho poučí o nových perličkách z dnes již pozapomenutého světa alchymistů. Grafické zpracování knihy má vzestupné tendence – oproti minulým dílům výrazně přibylo ilustrací a přímých přepisů dopisů, aby mohl čtenář řešit hádanky spolu s hlavními postavami. Tuto možnost ocení hlavně znalci latiny, protože budou vědět vše dříve, než si řešení přečtou v textu. Vzhledem k dvouletému odstupu mezi díly je příjemné i průběžné nenásilné připomínání minulých knih ve vzpomínkách postav a jejich dialozích.

Co se týče překladu a jazyka samotného, i ten si uchovává svůj standard, stejně jako obsah samotný. Nezbývá než knihu opět vřele doporučit každému zvídavému čtenáři od 10 let, který má rád nejen akci, ale také zájem o historii. Vzhledem k pečlivosti autora vězte, že vás nebude tahat za nos a svou představivost ladně doplní do pilně nastudovaného historického kontextu. Nezbývá nic jiného než smutně zkonstatovat, že tento díl je avizován jako předposlední. Poslední díl Havranova pomsta vyšel koncem minulého roku opět v nakladatelství Fragment.


Alchymistova šifra: Zrádcova dýka
Kevin Sands

Vydavatelství: Fragment
Rok vydání: 2023
Počet stran: 288
Doporučená prodejní cena: 369 Kč.

Přidat komentář