Modely pro scifisty: Fallout 4 –⁠ Robobrain

Článek od: Petr Simcik - 26.08.2022

Robobrain je jedním z nejznámějších robotů světa hry Fallout. Je i poměrně rozšířený, což je vzhledem k jeho povaze a hlavně historii dost s podivem. Těsně před válkou potřebovala Amerika pokrok v robotizaci. Existující modely robotů jako je Protectron nebo Mr. Handy sice dosahovaly na svou technologii úžasných výsledků a mohly sloužit téměř ve všech oborech lidské činnosti, ale jedna věc jim chyběla –⁠ tvůrčí myšlení. Tvůrčí myšlení je věc, kterou nenaprogramujete, ale nejen v armádě občas potřebujete. Teď odhlédneme od faktu, že několik robotů si ho během dvou set let od války vyvinulo a že po válce vznikli v tajných laboratořích Institutu androidi/synthové, kteří měli v tomto ohledu stejné schopnosti jako lidé. Před válkou tomu tak nebylo. Navíc byl vyvíjen tlak na rychlý výsledek výzkumu kvůli čínské hrozbě.

Na zakázku armády Spojených států se do vývoje pustili General Atomics International a RobCo Industries. Koncept byl poměrně prostý. Použít pro poměrně standardní robotické tělo lidský mozek jako výpočetní jednotku. Další výhodou robomozků je pak možnost používat do jisté míry lidské zbraně. Zvláště série dodané do Kalifornie pro ostrahu vojenských objektů jimi byly vybaveny.

Vývoj probíhal utajeně na více místech, například v Sierra Army Depot VI nebo v komplexu  RB-2851 postaveném tajně pod Eagle Hill ve východním Bostonu. Utajení bylo nutné a víc než pochopitelné. I v předválečné Americe, která brala lidská práva velmi volně a mnoho společností dokázalo v rámci "vyššího dobra" v tom lepším případě nebo pouze pro peníze v tom horším ničit životy obyčejným lidem, byla otázka použití pravého mozku v robotu více než ošemetná. Zvlášť v případě, kdy spousta pokusů vedla k neúspěchu a zničení onoho mozku.

První mozky byly vyňaty z šimpanzů, ale kvůli kapacitě a vlastnostem lidského mozku, který si za svůj život již vytvořil mnoho neuronových spojů a byl celý život stimulován k myšlení, se přikročilo k použití lidského mozku. Shánění mozků probíhalo různě a nepříliš eticky. Šlo o dobrovolníky se sebevražedným vlasteneckým cítěním, ale hlavně o bezdomovce a zločince, kteří do poslední chvíle nevěděli co mají absolvovat. Ukázalo se, že ne všechny mozky jsou vhodné, a tak se upustilo od použití mozků psychiatrických pacientů a pacientů LDN nebo prostě lidí s nižší inteligencí a psychickou odolností.

Problém s použitím lidského mozku byl hlavně ten, že před jeho instalací musel být mozek propláchnut a zbaven vzpomínek a osobnosti a následně musel projít nahraním programu, prakticky nové osobnosti s instrukcemi. Armáda potřebovala poslušného a výkonného zabijáka, nikoli stroj s city a vlastní vůlí. Toto mazání vzpomínek ale bylo silně individuální a výsledkem byla spousta poruchových strojů, případně přímo nepřičetných robotů shánějících se po svém těle, případně po svém minulém životě, dětech, ženě a podobně. V této fázi vývoje již tým ztratil poslední etické zábrany a došlo i k několika případům, kdy člen týmu s vyšším morálním kodexem zmizel a byl použit jako subjekt výzkumu. Těsně před válkou se v Sierra Army Depot pokusili o konstrukci umělého mozku, ale byly svrženy bomby a tím byl slibný výzkum násilně ukončen.

 

Projekt vojenských robomozků sice přinesl výsledek a několik sérií těchto strojů, které byly rozmístěny všude po Spojených státech, většinou na vojenských základnách mimo dohled běžných smrtelníků, ale vzhledem k etickému rozměru a obětem byl robomozek spíše propadák. V Sierra Army Depot se v roce 2241 nacházel jediný nenaprogramovaný robomozek nové generace s pokusným umělým mozkem. Když do Sierra Army Depot dorazil Vyvolený (Události hry Fallout 2) a potkal se zde se správcovskou inteligencí celé báze jménem Skynet, umožnil jí přesun do těla tohoto robomozku a volný odchod. Skynet vyrazil do světa hledat možnosti, jak se rozvíjet a sbírat data. Naposledy měl namířeno k ruinám výzkumného zařízení West Tec.

Zařízení RB-2851 pod Eagle Hill sehrálo svou poslední roli v roce 2287, kdy ho navštívil předválečný komiksový hrdina Stříbrný Rubáš (Události hry Fallout 4), aby se svým stříbrným samopalem sjednal spravedlnost a zničil svého úhlavního nepřítele jménem Mechanist. Tento padouch převzal zařízení, reaktivoval linky a začal produkovat robomozky s cílem zničit, co v pustině zbylo. Ve skutečnosti byl tenhle střet vyřešen mírovou cestou. Po poražení Mechanistovy armády se ukázalo, že roli Mechanisty převzala dívka Isabel Cruz a z nevědomosti o povaze projektu a chybách v programu vytvořila skupiny robotů, kteří pomáhali přeživším od utrpení tak, že ukončovali jejich existenci. Jako vzdálený operátor pak viděla své řádění pouze jako splnění mise –⁠ pomoc přeživším. Od tohoto incidentu superpadouch Mechanist zmizel ze světa a celé zařízení bylo deaktivováno a mozky uložené ve skladech již nebyly nikdy použity.

Dalo by se říci, že existovalo i několik programů pro Civilní robomozky. Doctor Bert Riggs, bývalý vedoucí vývoje pro General Atomics International vytvořil několik robomozků po válce ve své laboratoři. Pod národním parkem Acadia v Maine se nachází v roce 2287 Vault 118. Jedná se o soukromé zařízení upravené pro potřeby několika jeho obyvatel a financované Riggsovou manželkou Julianne a magnátem Ezrou Parkerem. Obsahuje jejich majetek z doby před válkou, jako jsou například luxusní auta (ovšem již nepoužitelná), robotické služebnictvo a hlavně ony obyvatele ve formě robomozků, jimiž se stali po válce právě díky Beru Riggsiovi, který měl ve Vaultu vlastní laboratoř a byl procesu schopen. Samozřejmě že tito obyvatelé vaultu neprošli vymazáním paměti, pouze přesunem do robotického těla. Díky tomu mohli přežít poměrně nudným životem až do onoho roku 2287, kdy byl jeden z nich zavražděn. Dalšími robobrainy ve vaultu 118 jsou malíř Santiago Avida, bývalý hollywoodský herec Keith McKinney a herečka Gilda Broscoe. Mezi civilní robomozky by se dalo počítat i několik vědců z Big MT výzkumného zařízení. Ti ale na rozdíl od Berta Briggse a jeho společníků využívají úplně jinou, miniaturizovanou technologii a jejich schránky tak vypadají jako létající koule s mozkem uvnitř a třemi obrazovkami.

Pár postřehů ke stavbě níže:

Stavba modelu není obtížná, počítá však s několika improvizačními zásahy stejně jako u Securitrona z minulého článku. Hlavním  problémem budou ruce a také samotný mozek. Robot, který se potuluje na obrázcích kolem, je ranná verze modelu, takže ledascos je ještě trochu jinak. Hlavně umístění kol je přehozené. Také se mi nepovedlo sehnat v USA rozumně tlustý papír na první pokus, a tak jsem to risknul s tímto, který byl moc tlustý a zároveň lesklý, což není ideální kombinace. Podle přiloženého návodu by ale měl model postupně postavit i pokročilý začátečník a dosáhnout lepšího výsledku. 

Rozhodně se neřiďte přiloženými fotkami ale opravdu postupujte podle návodu, protože testovaná verze se od té finální v mnoha ohledech odlišuje jak píšu výše! Minimálně celý podvozek je překopán :)  

Model v PDF můžete stáhnou ZDE 

Mozek by měl poměrně dobře přiléhat k podkladu, po mé zkušenosti je potřeba ho lepit natupo přímo k podložce. Můžete si zkusit z okoního papíru vytvořit nějaké chlopně, ale není to úplně potřeba.Také je ho třeba vytvarovat do tvaru polovičního vajíčka. Doporučuji pro něj i tenčí papír.
Stejně jako u Securitrona jsem připravil více dílů rukou, které sice mohou být rovné, ale lepší je si je nastříhat na části a vytvořit ohyby. Ruce je lepší také lepit na tupo, i když jsem připravil příslušné chlopně alespoň na začátku a konci.
Hadice / dráty můžete vytvořit ze silných provázků či drátu a bude to vypadat mnohem přesvědčivěji, ale ani papírová varianta není špatná, jen je potřeba ji pečlivě vystřihnout a slepit, aby drát byl oboustranný.
Pás klidně slepte, vytvarujte a následně nasaďte na kola –⁠ měl by jít v pohodě nasadit i sundat. 

Přidat komentář