Modely pro scifisty: Fallout 76 –⁠ Liberator

Článek od: Petr Simcik - 05.10.2022

Dnes se výjimečně podíváme na druhou stranu barikády. Ač by se mohlo zdát, že když se stroj jmenuje Liberator, bude to jasně americký, předimenzovaný robotický zabiják pomalovaný hvězdami a pruhy, nic nemůže být dál od pravdy. Liberator je totiž stroj čínské Lidové Osvobozenecké armády. Na území USA se dostali již těsně před válkou jako malí škůdci a šiřitelé ideologie jak mezi občany USA, tak naopak na podporu útočících čínských jednotek. První verze liberátorů byla tak slabá, že je američtí vojáci považovali spíš než za hrozbu za chodící vtip, který udělá největší škodu tím, že je na něj potřeba použít munici. Liberátorů ale následně vzniklo několik typů, které již nějakých drobných bojových schopností dosahují. Stejně je lze ale brát jako velmi slabé stroje, nesrovnatelné s americkou konkurencí co se inteligence, odolnosti i výzbroje týče.

Výzkumníci v Fujiniya Intelligence Base, skrytém čínském bunkru na americké pevnině v Appalačském pohoří poblíž Morgantownu, si byli vědomi limitace čínské technologie i zdrojů, a tak posílili hlavně psychologické zbraně a možnost omezeného fyzického útoku. Pro vojáka či robota sice liberátor ve vyšších verzích stále nepředstavoval velkou hrozbu, ale američtí civilisté, to už je něco zcela jiného. Liberátor ve vyšší verzi dostal k dispozici rotující čepele a také reproduktory vysílající propagandu. Někteří pak rozhazovali po okolí propagandistické pročínské a protiamerické letáky.

Liberátory navíc operují v hejnech a navzájem se hlídají, takže pokud jeden narazí na něco zajímavého, jistě se brzy objeví jeho bratři a všichni začnou vyřvávat fráze jako "Revoluce je nutnost!" nebo "Zpátky ni krok!". Liberátory jsou vyrobené pro shazování z letadel. Mají tvar dělostřeleckého náboje, jehož špice se po dopadu na zem rozloží na 4 nohy. Liberátory tak po rozložení tvoří stabilní válec se čtyřmi končetinami. Jeho horní část může být buď uzavřená, nebo obsahovat zmíněný reproduktor, případně rotující čepele. Krom nich dokáže Liberátor i vyskočit do vzduchu a zaútočit špičkami svých nohou. Na delší vzdálenost pak používá jedinou střelnou zbraň. Laser umístěný uprostřed rudé hvězdy v přední části. Pro svoji zanedbatelnou velikost jsou nejnebezpečnější při skupinových přeppadeních ze zálohy a dokáží se velmi dobře krýt. Jsou také velmi mrštní. Samotné liberátory jsou modré, případně zelené. Vepředu pod rudou hvězdou mají nápis "醉龍尖" přeložitelný jako "bod opilého draka". Odkazuje na nevyzpytatelný útok na slabé místo nepřítele. Byli shozeni po celých Státech, ale jejich výskyt je potvrzen naposledy kolem roku 2102, tedy 25 let po válce roku 2077 v Západní Virginii.

To, že se o nich nedozvídáme později, je dáno nejspíš jejich chatrnou konstrukcí a slabou výdrží. V letech +/- 2277, kdy se nám odehrávají ostatní Fallouty, jsou již dávno zničené a zapomenuté. Jejich nasazení také nebylo nijak masové. Je trochu s podivem, že jsme se s nimi nesetkali třeba v Anchorage (Porážka čínské invaze na Aljašku v roce 2076), ale to může být také tím, že celá historie kolem operace Anchorage, tedy prvního čínského vpádu na americkou půdu, je jen součástí simulace a ta může být nepřesná, například z propagandistických účelů. Krom první várky shozené z letadel se po Appalačském pohoří pohybovaly i ony novější verze vystřelované komíny továrny Mama Dolce's Food Processing. Číňané měli s liberátory jistě velké plány jako s podporou svých postupujících jednotek, ale vše nakonec zastavila porážka v Anchorage a Velká válka. Po Anchorage bylo jasné, že čínské jednotky nepostoupí na území, kde by je liberátory mohly podporovat a bylo jasné že USA je technologicky tak vepředu, že jediným řešením je pro Čínu to jaderné. Přesto ale minimálně v Mama Dolce's Food Processing výroba nerušeně pokračovala až do roku 2103, kdy ji zastavil přeživší z vaultu 76. V Západní Virginii se vyskytuje kolem roku 2103 minimálně jeden liberátor v amerických barvách. Nachází se v Nadaci a postarala se o to Penelope Hornwright. Překalibrovala liberátora pro nalezení tajné čínské báze v jeskyních pod Whitespring Resortem. Využila při tom škvíru v systému komunikace a spolčování liberátorů.

Tajné čínské základny na území Spojených států nebyly kolem roku 2077, kdy svět zničila Velká válka, žádnou výjimečnou záležitostí. Hlavně kolem Washingtonu jich najdeme spoustu. Jedna byla přímo ve Washingtonu krytá jako ústředí firmy Mama Dolce's, další agenti se skrývali ve vysílací věži v okolí Washingtonu a čínští agenti s ponorkou působili i v nedalekém Point Lookout, kde byla umístěna i skrytá základna pod skleníkem jedné z vil. I ve Falloutu 4 tedy kolem Bostonu a Maine najdeme jejich působiště, minimálně v Bostonském přístavu se nachází ponorka Yanktze, která bombardovala Boston svým jaderným arzenálem. Stejná situace je ve Falloutu 2 na území San Francisca, ale tam nalezneme nejen pozůstatek, ale dokonce žijící čínskou komunitu vzniklou z námořníků ponorky Shih-huang-ti, kteří se nemohli vrátit domů.

Stavba modelu

Liberátor je zatím suverénně nejednodušší model, který tu nabízím. Můžete si ho vyrobit v několika variantách. Podklady nabízí variantu s vysunutými čepelemi, máte k dispozici několik napozicovaných nohou a můžete si tak postavit celé hejno. V PDF je také rekalibrovaný liberátor v amerických barvách. Ten není úplně přesně podle hry, ale zběžný popis na něj sedí.

Některé části nohou se opět jako u předchozích modelů lepí natupo a doporučuji na ně použít gelové vteřinové lepidlo. Je to pak zcela bez starostí.

Model ke stažení ZDE

V galerii je opět z technických důvodů jen první prototyp a ještě nepřiš pečlivě slepený. Vy to jistě dokážete lépe :)

Přidat komentář