RECENZE: Jeff VanderMeer: Finch

Článek od: David P. Stefanovič - 25.09.2020

Město Ambra pokrývají výtrusy. Z hub. Lidé žijí v područí šeďáků – bytostí s houbovitou konzistencí – a tajně sní o tom, že se jednou vrátí povstalecká armáda a osvobodí je. Tedy aspoň ti, kteří už dávno na vše nerezignovali.

LITERATURA: Vánoční tipy

Článek od: Redakce - 11.12.2015

Vánoce už se zase pomalu blíží. A s nimi otázka, co darovat svým blízkým pod stromeček. Možná (ne, my doufáme), že je mezi vámi dost lidí, kteří chtějí udělat i letos radost dobrou knížkou či komiksem. Ale možná, že jsou mezi vámi tací, kteří netuší, co z té velké produkce 2015 vybrat. Nemusíte zoufat. Dali jsme hlavy dohromady a vybrali jsme pro vás několik literárních tipů.

RECENZE: Martin Šust (ed.), Plnou parou

Článek od: Monika Slíva - 23.03.2014

Plnou parou rozhodně není první antologie, které se Martin Šust dopustil, a stejně jako jeho předchozí počiny v sestavování povídek zahraničních autorů je to opět velmi zajímavá a pro čtenáře přínosná záležitost. Jak už sám název napovídá, zaměřil se v tomto případě s výběrem povídek a autorů na retrofuturismus v mnoha podobách.

SLOUPEK: Mých 5 let se Sardenem

Článek od: David P. Stefanovič - 17.11.2012

Neskutečně rychle uteklo 5 let, které jsem k 12. listopadu letošního roku prožil jako redaktor internetového deníku Sarden. Zpočátku našeho vztahu to byl – stejně jako já – nevycválaný mladík, držící se máminy sukně...

RECENZE: Jeff a Ann VanderMeerovi, New Weird - Trochu divná fantastika

Článek od: Anonym - 11.09.2008

Tak zní podtitul antologie povídek New weird, kterou nám předkládají editoři Ann a Jeff VanderMeerovi. Kromě čtrnácti úvodních povídek obsahuje i zajímavou internetovou diskusi na téma, co to vlastně new weird je, dále několik teoretičtěji zaměřených článků a nakonec jako prémie je tu i povídka na pokračování, jak ji na dané téma napsalo sedm požádaných autorů. Jde tedy o snahu komplexněji vymezit tento poněkud vágní pojem.

LIDÉ: Jeff VanderMeer

Článek od: pagi - 21.05.2008

 

Jeff VanderMeer

TOPlistJeho plné jméno je Jeffrey Scott VanderMeer, ale to znají jen zasvěcenci a pečliví čtenáři medailonků Martina Šusta v publikacích řady New Weird (z nichž zde také čerpám). Příjmení napovídá, že jeho rod má kořeny v Nizozemí, ale ty jsou zřejmě tak hluboko v historii, že se o nich ani on sám moc nezmiňuje. Skoro také není důvod, protože jeho život je i bez takových připomínek zajímavý ažaž.

RECENZE: Jeff VanderMeer, Veniss Underground

Článek od: pagi - 19.04.2006

Fantaskní příběh trojice obyvatel bývalého Dayton Centralu, nyní známého jako Veniss, je spíše řetězením volných obrazů plných kontrastů. Láska tváří v tvář technologické dekadenci, reprezentované především genovým inženýrstvím bez hranic a bez zábran, tu tvoři hlavní spojovací můstek jednotlivých pasáží. Svět už dávno přešel svým zenitem a blíží se svému nadiru - pokud už do něj nevstoupil.

Přihlásit se k odběru RSS - J. VanderMeer