RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Střepy Země

Článek od: ena - 05.08.2023

Fanúšikovia sci-fi už romány Adriana Tchaikovského poznajú veľmi dobre. Dá sa povedať, že čo kniha, to výborné čítanie. Tentokrát sa ocitneme v ďalekej budúcnosti a vydáme sa do vesmírnych hlbín. Zem bola zničená a ľudstvu, žijúcemu na rôznych planétach aj vo vzdialených sústavách, hrozí zánik. No nezostali v tom sami. Rovnaký osud už postihol alebo čaká aj iné civilizácie. Musia sa spojiť a spoločne vybojovať nejednu bitvu. Je však nejaká šanca na záchranu?

RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Klec duší

Článek od: ena - 14.10.2021

Spoločne s vyhasínajúcim Slnkom zaniká aj svet. Napriek tomu sa formy života menia a vznikajú nové. Iba ľudia pomaly umierajú. Zostalo posledné mesto Shadrapar, v ktorom bujnie korupcia a bieda. Stefan Advani bol vzdelanec s veľkými plánmi, všeličo preskákal. Falošne ho obvinili a odsúdili. Prežije na mieste, ktoré sa snaží všetkých zabiť?

RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Děti zmaru

Článek od: ena - 30.07.2020

Avrana Kernová túžila teraformovať planéty vhodné pre ľudstvo, a jej opičiu civilizáciu. Vďaka nanovírusu mala byť evolúcia opíc rýchla. Lenže... Kernová mienila a ironický vesmír menil. Takže je vo vesmírnom korábe namiesto civilizovaných opíc partička vysoko inteligentných pavúkov portia labiata. Letia vesmírom s ľuďmi, ktorým rovnaký nanovírus pomohol prijať portite za rovnocenný druh. Dohliada na nich Kernová v podobe UI. Zachytili signály vysielané neznámou civilizáciou. Keďže ľudia, portie aj niečo, čo bolo kedysi Avrana Kernová, sú nadmieru zvedaví, idú si po odpovede...

RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Děti času

Článek od: ena - 01.07.2020

Dá sa byť dieťaťom času? Môžete to brať ako metaforu, prípadne sa zamyslieť nad budúcnosťou a novými technológiami, vďaka ktorým už pre ľudstvo čas nebude prekážkou. Budeme môcť v hibernácii prečkať stáročia, letieť k vzdialeným svetom. Ja takto čakám, pokým na terraformovanej planéte prebehne menšia evolúcia. K evolučnému pokroku mal napomôcť špeciálne upravený vírus, no opice zhoreli v atmosfére. Takže mi láskavo povedzte, čo sa tam dole vyvinulo za život? Čo sa to tu so mnou snaží komunikovať?

RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Psí vojáci

Článek od: ena - 18.06.2020

Ľudstvo sa odjakživa predháňalo vo vymýšľaní  nových, ešte ničivejších zbraní. Keď sa neosvedčili tie robotické, vrhli sa na vývoj biotických. Ibaže niektoré bioformy sa akosi nepodarili. Boli inteligentnejšie a schopnejšie. V kombinácii s implantátmi dokázali veci, o ktorých nemali tušenie ani samotní výskumníci...

RECENZE: Adrian Tchaikovsky, Impérium černé a zlaté (Stíny vědoucích 1)

Článek od: Petr Vařák - 31.10.2010

Přes povedenou snahu o inovaci a steampunkový motiv však Impérium černé a zlaté zůstává především dobrodružnou fantasy, zvýrazněno a tisíckrát podtrženo. Originalita je spíše zlatou třešničkou na dortu, nikoliv páteří, bez níž by se příběh zhroutil jako domeček z karet. Tu tvoří dynamická akce spolu se svižně odsýpajícím dějem, tedy dva aspekty v mnohých novátorských dílech často chybějící. Není nouze o boj v temných uličkách a stísněných chodbách, tajné schůzky v zapadlých krčmách či zločineckém podsvětí, dramatické útěky ze zajetí a další povinné ingredience dobrodružné literatury. Tchaikovsky vypráví svůj příběh s lehkostí vlastní talentovaným tvůrcům a konec téměř pětisetstránkové bichle přijde nepříjemně brzy.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - A. Tchaikovsky