RECENZE: Pevnost 01/2012

Článek od: Štěpán Jura - 14.01.2012

Šok. Změny. Všude. Už loni slibovaná přestavba Pevnosti nastala. Nové rubriky, nová skladba. Jedna věc se ale nezměnila. Pevnost je pořád fajnové čtení.

Hned první dvojstránkou není téma jako vždycky, ale Taverna. „Obálkové téma“ je však naštěstí hnedka za ní. Jak jsem si minulý měsíc stěžoval, že se tam na nás šklebí ti dva, jejichž jméno se nesmí vyslovit, proti první obálce tohoto roku nelze nic mít. Kdo by přeci jen měl námitky, pro něj mám pouze tři slova: Fus Ro Dah! Pózuje nám na ní sám Dovahkin a v čísle nás čeká čtyřstránková recenze nového The Ellder Scrolls V: Skyrim. Byť je to něco na pomezí recenze a nadšeného PR textu, který tak nějak zapomíná kritizovat, má text velké plus díky rámečkům se zajímavostmi či o historii série.

Dalším velkým tématem na čtyřstránce jsou Paranormální romance. Pěkný textík nás seznámí se subžánrem s vtipem a nadsázkou. Se stejným vtipem a nadsázkou (ale o hodně, hodně drsnějším) nás provede Leoš Kyša prvním dílem nového seriálu Jak se stát cestovatelem po fantastických světech. Zde kromě úvodního textu, k němuž jde říci pouze „ámen“, je i sedm typů čtenářů fantastických subžánrů prezentovaných redaktory Pevnosti. Obzvláště nováčci ve fantastice seriál jistě ocení.

Všichni, kteří se neorientují v širokém moři fantastiky, ocení i novou rubriku Nálevna, věnující se právě konkrétním subžánrům, jež jsou vybírány do každého čísla Pevnosti podle přísných kritérii (ono se to nezdá, ale házet korunou není zase tak lehký). Jako první se na nás (kolečkově) zubí steampunk. Ten je nám srozumitelně ve čtyřech jasných bodech představen. Stručně, jasně, výstižně.

V tomto čísle sice chybí Fantastická historie Míly Lince (doufám, že „jak na Nový rok, tak po celý rok“ teď neplatí), ale Míly se přesto nezbavíme, představí nám Dobrodružství kapitána Báthoryho, takže něco historie nám do hlav stejně nalije. Představení Báthoryho však není obyčejný článek – zhruba 1:1 je text doprovázen komentáři autora trilogie Juraje Červenáka.

Místo Fantastické historie tu máme náhradu v podobě prvního dílu Magických základů Hitlerovy říše Františka Novotného. Pokračování je opravdu potřeba, protože autor se o dané téma zatím pouze zlehka otřel, což je škoda. Třetí říše a okultismus bylo totiž vždycky zajímavé téma.
 
Koho už však v Pevnosti neuvidíme, je etnolog Petr Janeček, protože 21. dílem končí jeho skvělý seriál Mýty & legendy, tentokrát o Gremlinech (Pan Janeček se v Pevnosti objeví s novým seriálem Legendární hrdinové; pozn. T. Němce). Škoda, tento seriál patřil v Pevnosti k mým nejoblíbenějším…

Jednou z veselých věcí je, že opět máme po několikaměsíční absenci zpět „top ten“ a tentokrát nám Jiří Pavlovský představí Deset nejlepších fantastických filmů roku 2011 (+ dva „bonusy“). Od Jirky Pavlovského se vyplatí přečíst i recenzi na první díl Rozbřesku. Dosahuje mnohem vyšší kvality než film samotný, i když zábava je to zhruba srovnatelná.

V povídkách na nás čeká jako první ironicky nepovídka a (ne)fantastika, ale román žánru fantasy western na pokračování (respektive jeho první část) Juraje Červenáka Chřestýš Callahan a brána duchů.

Dále je tu pak krátká hard sci-fi povídka Jeffa Carlsona Planeta skokánků a zajímavá post-apo povídka V roce nula redakčního kolegy Davida Stefanoviče. Té by však na můj vkus slušel poněkud větší rozsah a hlavně jsem měl občas pocit, že autor úplně neví, o čem píše.

Většina novinek je zatím pouze kosmetických (přejmenování rubrik, přesun recenzí do černobílé sekce a listárny zase do barevné), ale uvidíme, co nám Pevnost ještě přinese. Sami se můžete přesvědčit v únorovém čísle, které vychází už 25.1.2011.

Komentáře

Jen pár drobností: Skončil pouze seriál "Mýty a legendy", což ale neznamená, že z Pevnosti odešel autor seriálu, Petr Janeček. V únorové Pevnosti začíná jeho nový cyklus "Legendární hrdinové". Druhá drobnost: Červenákův román JE fantastika. Není to western, ale FANTASY WESTERN, tzn. magie se dočkáte a je už v prvním díle.

Přidat komentář