RECENZE: Pevnost 02/2012

Článek od: Štěpán Jura - 25.02.2012

Novoroční změny v únorové Pevnosti pokračují a to, čeho si všimnete už na první pohled, je nové uspořádání obálky. Bezesporu její největší výhodou je možnost propagovat viditelněji více témat uvnitř čísla (která se na staré obálce ve spodní lištičce poněkud ztrácela), ale zase na druhou stranu mi přijde, že méně vynikne samotný obrázek. Na té únorové se na nás šklebí Darth Malgus ze hry Star Wars The Old Republic, jež je v čísle i recenzována. Na můj vkus je však recenze až moc subjektivní. Kromě ToRu je Star Wars věnována i další dvojstránka zaměřená na novinky z předaleké galaxie v roce 2012, kde najdeme přehled knih, her a komiksů, které by (snad) měly letos vyjít. Mám však pocit, že „sw laikové“ se v článku budou možná trošku ztrácet a „praví SW fanové“ zde pro změnu nenajdou skoro nic nového.

Dalším fenoménem, jímž se Pevnost zabývá, je Sherlock Holmes. Kromě nového filmu nás Ladislav Loukota seznámí i s novým britským seriálem. I když o seriálovém Sherlockovi už musel slyšet každý, kdo byl na Pragoffestu. Otravné plakátky s ním byly všude. I na oné místnosti...

V únorové Pevnosti se i hodně propírá oblíbený spisovatel Stephen King. Kromě obecné dvojstránky je mu věnován i Top ten zaměřený na jeho nejlepší knihy. Jako další literát je nám představen i nadějný český autor Petr Schink.

 V Nálevně nám tentokrát Ondřej Jireš vykreslí klasickou fantasy, jíž je věnován i Průvodce po fantastických světech od Borise Hokra. Avšak oba publicisté se mohli dohodnout, jestli tedy je Dragon Lance klasická fantasy či ne. Jeden ji udává jako příklad, druhý jako odstrašující případ toho, co klasickou fantasy není...

Z kronik & bestiářů nám ukáže druhé pokračování seriálu Magické základy Hitlerovy říše, jenž opět pokračuje do dalšího čísla (já vím, že je důležité ukázat nám všechny souvislosti, ale začínám se obávat, že to nikdy neskončí) a Petr Janeček začne nový seriál Legendární hrdinové místo skončených Mýtů & legend.

V povídkách na nás čeká čistě tuzemská tvorba. Jmenovitě druhý díl Chřestýše Callahana a brány duchů Juraje Červenáka, humorná fantasy Dlak Edity Dufkové, historická fantasy s pěknou pointou Syn řeky Otomara Dvořáka a nakonec kraťoučká hříčka Nová éra Jana Kotouče, kterou pravidelní čtenáři už jistě četli v našem povídkovém e-zinu Na hraně nemožného. Jako knižní příloha je k Pevnosti přiložen „předchůdce“ Agenta JFK, první díl Dana Younga – Cesta spásy nedávno zesnulého Jaroslava Velinského. Dana Younga si přiblížíme v samostatné recenzi s jeho druhým dílem, který vyjde jako příloha březnové Pevnosti.

Pevnost 02/2012
Nakladatel: K4KPublishing
Obálka: Electronic Arts
Rok vydání: 2012
Počet stran: 98
Rozměr: 210 x 295
Provedení: paperback
Cena: 55 kč
Cena s knižní přílohou: 125 Kč

Komentáře

Díky za představení Pevnosti. Co se týče té výtky k nejednotnosti terminologie. Tak to bohužel bylo, je a bude. Terminologie se vyvíjí, mění, každý na různé jevy kouká jinak. Jestli je Dragon Lance klasická fantasy (což jsem napsal já) nebo derivát klasické fantasy (což napsal Boris), je prostě jenom otázkou úhlu pohledu. Pravdu máme oba. Z celou teorií fantastiky se to má ale tak, že kdyby přišel někdo třetí a řekl: "Označení klasická fantasy je nesmysl. Slovo "klasický" je obecné a identifikuje díla, která se stala klasikou žánru, proto nemůže být toto označení používáno pro subžánr.", pak by byl jeho názor také zcela legitimní.

Přidat komentář