LITERATURA: Fantasy and Science Fiction - Jaro/Léto 2010

Článek od: Redakce - 24.04.2010

Fantasy Science fiction F&SF Jaro Léto 2010Příběh chlapce, jenž se stal původcem rychle se šířící pandemie, aneb Pacient nula od Tananarive Dueové. O tom, že mezi moderní vědou a alchymií může být jen úzká hranice, nás přesvědčí Umění alchymie od Teda Kosmatky. Krysoň od Jamese Patricka Kellyho si velmi osvěžujícím způsobem zahraje s nálepkou kyberpunku a připomene zlatá léta tohoto subžánru. Hned několik dobrých příběhů s prvky nadpřirozena nabízí Curandero a Švéd od Daniela Abrahama. Mysteriózní Pohřební pochod Marionet naruší na cizí planetě pozemská vědecká expedice v rozsáhlé novele Adama-Troye Castra. Nová Rakeťákova dobrodružství nás pod taktovkou Daryla Gregoryho naučí dívat se na vesmírné eskapády, hvězdné říše a osamělé dobrodruhy s velkou dávkou pochopení a nadhledu. Trocha klasiky se skrývá pod názvem Retrográdní léto od Johna Varleyho, a s ní přichází také příběh z nestálého povrchu planety Merkur. Čerpadlo šest od Paola Bacigalupiho se nemilosrdně vrací zpátky na Zemi a vzhlíží do budoucna s notnou dávkou oprávněných obav. Pohled na zvláštní život jednoho mimozemského druhu v povídce Ansarské roční doby od Ursuly K. Le Guinové nám snad zvedne náladu. A Nimitseahpah od Nancy Etchemendyové přispěchá na samý závěr s příběhem, z něhož může slabší povahy mrazit v žilách. Chybět nesmí tradičně ani recenze z pera či spíše klávesnice Jiřího Popiolka a také ohlédnutí za Čtvrtstoletím s Kenem Woodem od nezkrotného živla české fantastiky Jiřího W. Procházky.

Magazín Fantasy & Science Fiction je jednoduše splněným snem každého milovníka dobrých a čtivých příběhů.

Povídky:

  • Tananarive Dueová: Pacient nula (Patient Zero)
  • Ted Kosmatka: Umění alchymie (The Art of Alchemy)
  • James Patrick Kelly: Krysoň (Rat)
  • Daniel Abraham: Curandero a Švéd (The Curandero and the Swede)
  • Adam-Troy Castro: Pohřební pochod Marionet (The Funeral March of the Marionettes)
  • Daryl Gregory: Nová Rakeťákova dobrodružství (The Continuing Adventures of Rocket Boy)
  • John Varley: Retrográdní léto (Retrograde Summer)
  • Paolo Bacigalupi: Čerpadlo šest (Pump Six)
  • Ursula K. Le Guinová: Ansarské roční doby (The Seasons of the Ansarac)
  • Nancy Etchemendyová: Nimitseahpah (Nimitseahpah)

Více informací naleznete na stránkách české odnože magazínu Fantasy & Science Fiction.

Komentáře

Co jsem se takhle bavil s Martinem, tak zajem o F&SF docela opadá, což je škoda. Zdá se mi, jako by zájem o zahraniční povídky upadal. A za vše může asi slabší propagace. Třeba Ikarie zdražuje, F&SF také omezilo vydávání na úkor větší ceny a rozsahu. Nu, co s tím?

F&SF mi vždycky připadalo takové nedůvěryhodné. Objevuje se v antikvariátech víc než cokoli jiného a ilustrace obálek taky zrovna netáhnou. Tak snad proto. Mám pak první dojem - BRAK a to ke koupi moc nepřesvědčí.

Pokud mám chuť na povídky tak dám radši tu Ikarii, protože tím podpořím Vladovu snahu o přežití.
Na druhou stranu to kilo za ni začíná být fakt moc - to se za chvíli vyrovná s levnějšími knížkami. Přesto to chápu, zvlášt poté co jsem měl tu čest být s Vladem Ríšou na pivku u jednoho stolu a on nám líčil příběh Ikarie a boje s vedením vydavatelství.

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Magazín F&SF by měl v české verzi existovat, protože je to okno do světa zahraniční SF. Povídkových sbírek vychází tak málo, že jinak bychom se ani nedozvěděli, co se v anglicky psané povídkové tvorbě děje. Co se týká ceny, myslím, že poměr cena ku počtu stránek /jen POVÍDEK!!!/, je lepší než v Ikarii.

Obálky jsou kvalitní a odpovídají vzhledu časopisu v originále.

M. Küchler

 

 

Marek Küchler

Ono to vypada skoro jako kniha, vlastne jako takove knihy edice Pevnost nebo JFK. Jen nevim, jestli tam stale davaji ty barevne stranky, ktere mi prisly opravdu zbytecne.

Přidat komentář