NEDĚLNÍK: Halloween - Oslavy podzimu či komerční svátky

Článek od: Petra Elen Mand... - 15.10.2023

Venku je čím dál chladněji. Počasí vábí k zachumlání se do deky s knížkou a hrnkem horkého čaje. Nastává čas podzimní, přichází období plné sporů a diskuzí: Halloween nebo Dušičky? Tradice či komerce? Pojďme se vrátit v čase. Přiblížím vám život bez dýní, ústředního topení...a knih.

Je jedno, zda bojujete za Dušičky či Halloween. Kořeny těchto oslav jsou stejné. Nacházejí se stovky let před naším letopočtem v Evropě. Představte si, že jste farmář. Žně jsou za vámi. Období tvrdé práce na polích, ale i oslav sklizně, je u svého konce. Blíží se část roku, kdy vše kolem zasype studený sníh. Nemáte žádnou moderní vymoženost. Váš domov je polozemnice z proutí, hlíny a směsi travin. Uprostřed vašeho domova hoří oheň. Na zimu sdílíte svůj intimní prostor i s pár hospodářskými zvířaty, která máte. Výhoda je, že nejsou tak velká jako současná, ale zase jsou o to divočejší. Pokud byl úspěšný rok a podařilo se vám sehnat dostatek potravy i dříví, máte z půlky vyhráno. I přesto je otázek stále mnoho… Jak dlouho bude letos zima trvat? Jak třeskuté budou mrazy? Vyjde vůbec ještě někdy slunce? Podaří se slunečním božstvům porazit temnotu nebo všichni zemřeme spolu s nimi?

Ten život je z dnešního pohledu hodně neutěšený a plný nejistot. Co však dodávalo jistoty? Rituály a víra. Podívejme se na takový historický vzorek. Zavítejme k předkřesťanským evropským civilizacím – Keltům, Slovanům i Germánům – v době mezi sklizní a zimou slavili obdobné svátky.

Kdybyste farmařili v Irsku, z dnešního pohledu byste byli zařazeni mezi Kelty, a říkali byste této oslavě Samhain. Oslavy by probíhaly na přelomu října a listopadu. V této době by pro vás začínal nový rok. Ideální doba vypořádat se před zimou s uplynulým obdobím, vyřešit křivdy a hlavně usmířit se navzájem mezi sebou i s bohy. Jen na nich a jejich milosti záleželo, zda přežijete zimu – a vlastně i na přízni souseda. Pokud vás vyhnali z osady a rodinného kruhu, byli jste bez šance. Rozdělávali se tehdy i očistné ohně a obětovalo se. Z irských pověstí se dozvídáme, že hranice mezi světy byla nejtenčí za celý rok. Této noci jste se mohli ztratit a zavítat mezi mrtvé a naopak zesnulí předci mohli navštívit i vás. Proto se prostíralo u stolu i pro ty, kteří již nejsou ve světě živých, ale stále chrání své žijící potomky. Svíčky v oknech jim ukazovaly cestu domů. Zdá se vám to povědomé? Odmyslete si ale dýně. Ty do Evropy přišly až v 15. století. Ještě před nimi se vysekávaly ředkve.. ale i ty jsou poměrně modernou.

Slovan by toto období nazval Kračůn. Časově se posuneme do období zimního slunovratu. V této době, tedy v prosinci, se muži odívali do masek zvířat či různých strašidel. Mužské průvody v kostýmech chodily koledovat dům od domu, aby zahnaly zlé síly od obydlí sousedů a ochránily je. Zpívaly, dělaly rachot, přehrávaly různé scénky a za odměnu dostávaly koledu – jídlo, pití… později i peníze. Nepřipomíná vám to něco?

V germánské mytologii byste zase slavili Winternights neboli Zimní noci. Jedná se opět o období října a listopadu. Slavilo se tři dny. Skončila sklizeň a začala redukce stád. Příprava masných zásob na zimu, snížení chovu na minimum byla nutnost. Jen silné kusy mohly přežít. Plýtvat zásobami na ta zvířata, která by během zimy stejně pošla, by ohrozilo a připravilo o živiny ty silné. Pravidla byla neúprosná. Zároveň se obětovalo bohům, aby zachovali lidem svou přízeň a porazili brzy stíny a mráz. Mám pokračovat?

Dnes se všechny ty tradice a zvyky proměnily v Halloween, potažmo u nás spíše ve Svátek zesnulých či Dušičky. Je jen na vás, zda si vezmete kostým a půjdete s dětmi shánět sladkosti nebo v klidu a tichosti doma zapálíte svíčku zesnulým předkům. Vzpomeňte na ty, kteří vás s láskou vychovávali; na ty, které jste milovali… vzpomeňte ale i na ty, které jste neznali. Žili stovky, ba i tisíce let před vámi. Jejich neústupnost, schopnosti a víra v rituály jim dali sílu, aby zajistili, že se dnes můžeme v teple domova dohadovat nad tím, zda se jedná o „trapný komerční svátek“ nebo jen „novou zábavu pro děti“.

Komentáře

No fajn, je dobře si připomenout, že dnešní vyprázdněné svátky mají za sebou několikatisíciletou tradici a na jejím začátku obvykle i dobrý důvod, proč vznikla. Ale u všech známých i neznámých bohů, proč "farmář" a "farmařit"? Nejde-li zrovna o americké (nebo, přinejhorším, britské) prostředí, máme k disposici české synonymum "sedlák"... Navrch tady je řeč o dobách, kdy nesedí ani jedno, ani druhé. Farmáře podmiňuje farma, sedláka statek; obojí evokuje už poněkud rozvinutější způsob hospodaření. Naši předkové v zemnicích a polozemnicích byli všehovšudy "zemědělci". (Ne, že by za to mohli; on by si rádi ten statek se stodolami, stájemi a sýpkou byli postavili taky, kdyby věděli, jak na to. Jenže nemohli: Pokud si to pamatuju správně, Schlette ve své knize o Germánech uvádí, že čtyřčlenná rodina potřebovala obdělat zhruba hektar, aby přežila /což hádám, bylo současně tak asi maximum, co zvládla/, přičemž nějak do dvaceti let vyčerpala půdu natolik, že nezbylo, než se přestěhovat o kus vedle, vyžďářit nový kus lesa a začít znovu... Dokud se tohle nezměnilo, musela zkrátka místo chalupy a stájí stačit ta polozemnice a místo sýpky obilná jáma.) 

Ano, i ne. Článek je koncipovaný pro širokou veřejnost, aby vzbudil empatii průměrného čtenáře, který se nepohybuje v daném oboru a dopomohl mu k uvědomění, jak dané svátky a tradice byly důležité. Jak jsme propojení a jaké máme dnes štěstí, že žijeme tak, jak žijeme. Pokud bych psala odbornou studii, chápala bych vaše vítky a argumenty. Nicméně zde se o odbornou studii nejedná. Neodvolávám se na konkrétní staletí, místo, ani archeologické nálezy. Jen v opravdu hruných náčrtech nastiňuji životní podmínky a mentalitu našich předků s využitím autorské fikce. Znalec by poznal, že i zmínky o zdrojích tradic a jednotlivé zvyky u jednotlivých "národů" a jejich projevech dělí stovky let, ne-li tisíciletí. Pokud ovšem někoho bude dané téma zajímat natolik, že by se rád pohroužil do hlubin bádání, ráda mu jako magistra religionistiky, historie a filosofie poskytnu odbornou literaturu k probádání. Trvám však na tom, že toto není odborný článek. Snad populárně-naučný, ale v opravdu obecných rysech. 

Přidat komentář