KOMIKS: Komiksfest! Revue 05/2011

Článek od: Tobiáš Smolík - 12.10.2012

Ať si kdo chce co chce říká, komiksy u nás stále pořádně nezakořenily. Šušká se o nich, že je to čtení pro negramoty a pubescenty, leckdo je ani nepustí v tramvaji sednout. A když už se někdo odhodlá si nějaký ten komiks koupit, je snadno vystrašen cenou, neboť tisk obyčejných písmenek je zkrátka o něco lacinější oproti obrázkům. Jak tedy docílit co největšího přehledu, zvláště pokud chceme, aby nám ještě zbylo na žvýkačky? Dát se cestou komiksových sborníků, přece!

Pravidelně vycházející publikace takového druhu máme v česku dvě. Obě vycházejí jednou ročně a obě stojí za pozornost. Starší Aargh!, který redigují Tomáš Prokůpek a Tomáš Kučerovský, je více časopisem, než "pouhou" sbírkou. Obsahuje totiž krom ukázek komiksů více i méně odborné texty a rozhovory. Komiksfest revue je sborník v pravém slova smyslu a rozhodně se tím automaticky nestává horším. Tento "nedostatek" totiž plně kompenzuje fakt, že sborník vychází v rámci tradiční lidové veselice KomiksFest!. Tedy v rámci festivalu, na kterém nechybí zajímavé výstavy ani přednášky a debaty se zahraničními autory (naposled se na nás přijel podívat třeba Pascal Rabaté a Frederik Peeters). Ostatně můžete se přesvědčit sami 27.10. až 3.11.2012, kdy se uskuteční další ročník. Zatím nabízím alespoň malé ohlédnutí za minulým sborníkem.

Autorem černočerné obálky je Polák Kuba Woynarowski, který má v revue i jeden černočerný komiks. Bubliny v něm nenajdete, zato můžete obdivovat jeho hyperrealistické pojetí naprosto surrealistických vizí. Používá pouze černou, bílou a červenou, ovšem přestože je jeho výtvarný projev naprosto precizní, neubráníte se dojmu, že kdyby zpracovával opravdový scénář a ne jen snové obrazy, vzniklo by něco daleko dokonalejšího.

Jakousi podivuhodnou náhodou se ve sborníku sešly dva příběhy o vodních příšerách. Ten první je od americké kreslířky Lilli Carré. Jedná se o krátký výňatek z její komiksové knihy Laguna. Příjemná osobitá kresba doplňuje tajemný příběh, který zaujme i z krátké ukázky. Druhá vodní příšera obývá jezírko v komiksu chorvatského autora Konrada Becka. Přestože se příběh jmenuje Netvor, jde o neškodnou anekdotku s milým výtvarným provedením.

Krátký ale graficky velice povedený příběh je také komiks Chléb, který nakreslil Litevec Reinis Petersons a je, inu o chlebu. Ač je s barvami Petersons střídmý, jeho kresba je profesionální.

Další dva příspěvky jsou ze Skandinávie. Knut Larsson ze Švédska (bude hostem letošního KomiksFestu) je autorem komiksu Triton, který opravdu nemá příliš společného se stejnojmenným nakladatelstvím. S jeho výtvarným stylem, který zabředává do patosu, jsem se ale úplně nesžil. Víc mě zaujal Nor Max Estes a jeho komiks Křivá kudla. Tento mystický mini-thriller skvěle doplňuje neotřelé grafické pojetí, které se skládá z kontrastních barevných ploch a ostrých linek. Vytváří tak pozoruhodný retro-styl, který vystihuje příběh i za absence dialogů.

Druhou polovinu sborníku vyplňuje česká tvorba. Tu otevírá Vojtěch Šeda s příběhem o svérázném Jožkovi z předměstí, jehož životním vzorem je iluzionista Harry Houdini. Povedený scénář doplňuje kresba, která vám připomene estetiku Vojtěcha Maška (Monstrkabaret Freda Brunolda, Pandenomium, O přibjehi). Velice autorskou a vyvedenou kresbou disponuje další komiks od Václava Šlajcha. Příběh pochází ze scénáristické soutěže, ale bohužel, je tragicky fádní a nudný. Ovšem Šlajch dokázal svým podmanivým osobitým stylem i z mála vykřesat skvěle provedený komiks.

Následující dva české komiksy mají společný rámec - odehrávají se v paralelním světě. 1 ráno Marka Pokorného zaujme jak retrospektivní strukturou tak neotřelým prostředím, které zdánlivě připomíná arabský svět, jen na burky se tam moc nelpí a chytání létajících ryb je běžným povoláním. Kresba je funkční a snovou atmosféru doplňuje i dobře vystavěný monolog hlavní postavy.

Příběh Čekárna je jednoduchou hříčkou od Martiny Bellovičové, kterou po výtvarné stránce precizně ztvárnil Karel Jerie. Jedná se o milé podobenství s vtipnou pointou, ale komiks drží hlavně Jerieho kresba.

Scénář Bohumíra Tabáka nese ponurý a kostrbatý název Tupá jehla rejdí po hliněných letokruzích a doplňuje ho ponurá a kostrbatá kresba autora s přízviskem TICHO762. Výtvarná složka je expresivní změtí ostrých tahů, ale přitom drží pohromadě a trefně doplňuje zápletku o spolucestujícím dědovi, který je tak trochu smrťák.

Poslední příspěvek je příběh Hanzelky a Zikmunda od Terezy Tydlitátové, která se rozhodla pár epizodek ze života našich cestovatelů zpracovat komiksovou formou. Její vzletná volnější kresba místy působí až příliš naivně, ale jako celek je komiks příjemný díky svěžímu pojetí a úpravě.

Závěrem bych vás chtěl pozvat na další ročník KomiksFestu, v rámci kterého se můžete těšit na Thomase Otta, autora znepokojivých hororových komiksů (The Number 73304-23-4153-6-96-8). Hlavní hvězdou ovšem bude James O’Barr, autor legendárního (a zfilmovaného) komiksu Vrána. Takže se nebojte přijít a nebo si alespoň kupte další KomiksFest Revue. :)

Komiksfest! Revue 05/2011
Carré, Lilli - Woynarowski, Kuba - Estes, Max - …
Nakladatel: Seqence, Labyrint
Obálka: Kuba Woynarowski
Redakce: Jana Fantová, Joachim Dvořák, Eva Nečasová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 96
Rozměr: 200 x 285
Provedení­: paperback;
Cena: 150 Kč

Přidat komentář