RECENZE: Jan Kotouč, Volání do zbraně

Článek od: Štěpán Jura - 09.10.2012

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se do války vypluje. Už název Volání do zbraně nám dává jasně najevo, že „pátá“ kniha Jana Kotouče ze Sektoru Hirano konečně přináší to, na co jsme všichni už nějaký ten pátek čekali. Válku!

Ne že by se předtím v Kotoučových knihách všichni jenom objímali a házeli po sobě kytičky. Nějaká ta genocida, zrůdné genetické experimenty či nukleární bombardování jsme tu už měli, ale Tristanská občanská válka či Pokračování diplomacie se zabývala relativně malinkatým a krátkým konfliktem, který mohl dějově uživit jednu, dvě knížečky, ale série potřebuje něco víc. Velkou válku, jejíž vyřešení zabere pár tisíc stran.

Velký konflikt však potřebuje velkou přípravu. Bez ní nemá naději na úspěch. Nevýhoda velké přípravy je, že nadělá velký rozruch a velkého rozruchu si jistě všimne nepřátelská kontrarozvědka a moment překvapení je v čudu. Anebo taky nevšimne, a pak musí nastoupit uvědomělí jednotlivci. Jedním z nich je i Sajíd Tamir, bývalý agent Astonské tajné služby. Jako bývalý agent potřebuje pomoc někoho schopného a s kontakty. Tím je náš starý známý hrdina minulých dílů Sean Tyler, jenž po událostech na Tristanu skončil v civilu a místo kopání se do zadku přijme Sajídovu nabídku hrát si na špiona. Jejich „komornější“ linka nám ukáže v Kotoučových knihách zase něco nového – válku špionů.

Většina románu ve více či méně rozdrobených linkách (opět sledujeme děj z pohledu myriády různě důležitých postav) je však to, proč si poslední knihu Jana Kotouče nejspíš pořídíte – krásné military SF. Velké vesmírné bitvy, souboje stíhaček, pozemní přestřelky.

To vše prostříháváno scénami z osobního „nebojového“ života hlavních charakterů a z vysoké politiky, abychom byli stále v obraze. Což není vůbec lehké, protože hlavně zbytkem série nepolíbení čtenáři, nebo ti zapomnětliví můžou mít občas problém se vyznat v motivaci postav a krapet tápat „co a proč“ se zrovna děje. Možná proto se mu to autor rozhodl ulehčit a spousta postav (ať již důležitých či redshirtů, starých i nových) umře.

Volání do zbraně nabízí zatím to, co všechny předchozí díly. Uvěřitelné military SF s něčím navíc, které je zatím díl od dílu lepší. Komu se líbily předchozí díly Sektoru Hirano, bude i u Volání do zbraně spokojen. Kdo by si jej však chtěl přečíst a minulé díly nezná, bude lepší začít radši u nich.

Volání do zbraně
Kotouč, Jan 
(rozhovor)
Nakladatel: Klub Julese Vernea
Obálka: Jan Doležálek
Redakce: Egon Čierny
Rok vydání: 2012
Počet stran: 528
Rozměr: 110 x 180
Provedení: paperback
Cena: 330 Kč

Přidat komentář