RECENZE: Katie J. Taylor, Temný gryf

Článek od: Štěpán Jura - 18.08.2011

Nikdy nevěřte reklamě! Ne, ne a NE! Anotace Temného gryfa nám slibuje temný příběh o souboji protikladných (anti)hrdinů – kladného gryfmistra Arrena a zákeřného temného gryfa. Předmluva nám ještě zamotá hlavu informací o autorčině inspiraci dílem G. R. R. Martina a půlnočním poslechem finského metalu. Tohle měl prostě být temný gotik příběh, temnější než spodní prádlo autorky (ta, jelikož se profiluje jako nejgotikovější gotička, má jistě pouze to nejčernější, co trh nabízí). Bohužel, realitu by nejlépe shrnul admirál Ackbar svojí kultovní hláškou z Návratu Jediho: "It's a trap!"

Místo temné fantasy na nás totiž koukne spíše pohádka o tom, jak chudý chlapec ke štěstí a gryfovi přišel a skoro u toho sbalil i pověstnou princeznu. Jen to půlkrálovství se nedostavilo, ale ono i místo v radě města není zase tak špatná práce. Na straně zla tu máme zlého divokého gryfa a vysoce postaveného šlechtice, intrikujícího proti Arrenovi – co by to bylo za pohádku, kde by nebyl křivák, co nepřeje hlavnímu hrdinovi štěstí! Samotný příběh se pak úzkostlivě drží všemožných zavedených klišé (křivda x pomsta je tu mnohonásobně vyždímána až na kost), a i když má pár povedených zvratů, kazí je česká anotace, která prozrazuje dobré tři čtvrtiny děje knihy. Zajímavostí je, že anglická anotace tyto spoilery neobsahuje...

Dokonce i postava hlavního hrdiny je jedno klišé zasazené vedle druhého. A navíc to je ke všemu ještě Gary Stue... Alespoň je ale pořádně prokreslená, což se o ostatních postavách říci nedá. Mimo Arrena se po place pohybuje několik dalších důležitých charakterů, ale všechny jsou strašně ploché a stěží uvěřitelné.

Knihu však zachraňují dvě věci. Jednou je samotný temný gryf a druhou svět knihy. Pasáže v ich-formě za gryfa dávají knize správný říz a vnáší do klišoidního děje tolik potřebnou originalitu. Bohužel, stránek za gryfa je v poměru k Arrenovi ani ne pětina. Svět je naštěstí relativně originální, ale občas tu také najdeme motivy vypůjčené z jiných děl či pár nelogičností. Když se například ve vesnici, která sousedí se sídlem gryfmistrů, podivují, že vidí gryfa – prý tam moc často nezavítají. Otázkou tedy je, kudy jinudy ti gryfmistři létají...

Přes zprvu pohádkový příběh, jenž je občas nedotažený a po většinu času lehce předvídatelný, má v sobě kniha potenciál pro další pokračování. I když to přímo v české verzi není nikde řečeno, Temný gryf je součástí The Fallen Moon trilogy (další díly The Griffin’s Flight a The Griffin’s War již letos v Austrálii vyšly). Jako startovní díl trilogie není vůbec špatný. Když se člověk prokouše prologem, jenž zabírá přes polovinou knížky, dostane se do čtivého příběhu, který má zajímavé finále, které konečně nabídne i nějaká překvapení. Sice má cliffhangerovský konec, ale po jeho přečtení se budete chtít dozvědět, jak příběh bude pokračovat a jak to vlastně všechno dopadne. Katie J. Taylor není možná skvělá intrikátorka jako její vzor G. R. R. Martin, neumí psát epické scény či jen obyčejné souboje s mečem nebo propracovat charaktery, ale jedna věc z jejího díla poznat je. Není to vůbec špatná vypravěčka. Jen nesmíte očekávat ten temný příběh, protože se prostě nedostaví. Jako odpočinková fantasy knížka pro mládež ale špatná rozhodně není.

Pěkným bonusem ke knize jsou jako vždy úžasné ilustrace Romana Kýbuse. Bohužel by se daly spočítat na prstech jedné ruky a hlavně, i když zobrazují určité scény, jsou často vsazeny klidně třicet stránek po nich. Například v Zaklínači dokáže Leonardo umisťovat ilustrace přímo naproti stránkám, ke kterým se vztahují. Straky na vrbě taky dokáží do svých knih ilustrace umisťovat zhruba tam, kam patří, takže nechápu, kde u Zoneru nastala chyba. To je ale jejich jedinou vadou na kráse a nejlépe je charakterizují přímo slova K. J. Taylor: "That's AMAZING. The illustrations are brilliant!".

Temný gryf /The Dark Griffin/
Katie J. Taylor

Nakladatel: Zoner Press
Překlad: Eva Chmurová
Obálka: Roman Kýbus
Redakce: Pavel Kristián, Jana Tučníková, Hana Fruhwirtová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 320
Rozměr: 145 x 210
Provedení­: paperback
Cena: 199 Kč

Komentáře

že jsem si tu recenzi nepřečetla dřív, než knihu... je to fakt ztráta času, anotace by se klidně dala použít jako zápis do čtenářského deníku... přitom se nedá říct, že by to byla špatná knížka, jen se mi zdá tak nějak nevyužívá ten potenciál, co tam je...

To mě se tato kniha líbila. Je čtivá, nejsou tam pasáže, které bych nechtěla číst a byla jsem velmi zvědavá, jak to dopadne, i když si to člověk dokázal vydedukovat sám. A nelituji její koupě, jsem ráda, že ji mám a že si ji mohu zařadit do mé malé knihovničky.

Přidat komentář