FILM: Správcovia osudu

Článek od: Martin Kochlica - 08.03.2011

David Norris je mladý politik, ktorý stretne osudovú ženu v červenom. Všetko je fajn, ale čo ak nešlo o osud, čo ak to všetko niekto naplánoval? Veru áno, opäť sú tu Oni.

Film podľa poviedky Philipa K. Dicka sa rozhodol vylepšiť skóre adaptáciám tohto fenomenálneho spisovateľa. Ak totiž nerátame (Otvor oči/Vanilkové nebo) máme tu 4 dobré (Blade Runner, Total Recall, Minority Report, Temný obraz) a 4 nepodarené sfilmovania (Screamer, Impostor, Výplata, Next). Tvorcovia na to išli prekvapivo. Natočili romantický film...

Nedávno zabodovalo Nolanovo scifíčko Inception, ktoré spracovávalo jeden jednoduchý nápad a jednu osudovú lásku. Režisér George Nolfi mal v rukách podobný materiál, až na to, že základná zápletka – nech je akokoľvek sympatická – nemá šancu utiahnuť celovečerný film. A tak sa do popredia tlačí vzťah dvoch ľudí, ktorí si nie sú súdení, teda nemali by si byť súdení... Snáď chápete, čo tým myslím.

Tomu je podriadená aj prvá vysvetľujúca polovica filmu, ktorá je natočená sviežo a hravo. Matt a Emily to pristane, záporáci pôsobia ľudsky (tí démonickí ešte čakajú na svoj čas), svižná hudba a sem tak nejaké akčná vsuvka tiež pomáhajú.

Situáciu okolo narušeného Plánu je podávaná striedavo z pohľadu obetí a lovcov, čo divákovi pomáha zapudiť pocit, že príbeh je plytký. Temná zápletka pôsobí ako korenie a dôležitejšie ako akcia či atmosféra sa stáva charizmatickosť jednotlivých správcov (Terence Stamp je rovnako pôsobivý ako bol Frank Langella v The Box). To, čo filmu v konečnom dôsledku dodáva na napätí, je láska.

Témy zo Smrtihlava (muži v klobúkoch, naprávanie ľudského správania, hrdina rozhodnutý poraziť systém...) sú všetky tu, ale Správcovia osudu fungujú hlavne vďaka pocitom, aké diváci zažívali napríklad pri finále Denníku Bridget Jonesovej. Skrátka držíte hrdinom palce, aby ušli tým druhým a skončili vo vzájomnom objatí. Navyše záver je opäť natočený šikovne a akčne.

Prvý normálny film natočený podľa Dicka. A vôbec nevadí, že femme fatale má čerevné šaty len na plagáte.

Hodnotenie: 80 %.

Správci osudu
The Adjustment Bureau

Romantický / Sci-Fi
USA, 2011, 106 min
Režie: George Nolfi
Hrají: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, Shohreh Aghdashloo, Michael Kelly, Daniel Dae Kim, John Slattery, Lauren Hodges, Terence Stamp, Dan Marshall, George Aloi

Komentáře

Otázka je, co si, pod pojmem science fiction, kdo představuje a zda nejsou někteří režiséři přeceňováni. Takový Nolan je, například, dle mého názoru nejpřeceňovanějším režisérem dneška. Osobně já se u jeho filmů nudím, nevzpomínám si, kdy bych děj jeho filmu hltal nebo který by mě fakt oslovil. Většinou jistou kvalitu tlačí nahoru vhodně provedený kásting, například takový Al Pacino a pár dalších. A tu jsem u jádra pudla. Jakožto milovník filmů vůbec a sci-fi obzvlášť, jsem v Cinestaru na Počátku 4x usnul a kluk mě budil, že chrápu. Větší nudu, kdy se dvě hodiny opakuje, v podstatě, totéž, jsem už dlouho neviděl. Tak jsem si na to zašel sám ještě jednou s úmyslem film pochopit a ve zdraví ho přečkat. Totéž. Kromě toho spánku. Vedle toho tu uvádíte, že taková Výplata nedopadla nejlépe. Mi se, naopak, zdá, že to má švih, výborné obsazení,  rejža to zbytečně neprodloužil, všechno do sebe zapadá, technicky výborné. Jistě, Blade Runner je Blade Runner a i v optice dnešní kinematografie je to furt vynikající a úchvatný film. Ale Nolan? To ne. Příliš užvaněný. Ale ke Správcům osudu. Ano, v tomto případě s autorem recenze souhlasím. I když mám vtíravý pocit, že úroveň nebo raději úspěch filmu dnes záleží především na hercích. Takový Matt Damon je věrohodný v každém filmu. V trilogii o Boureovi napráskal všem akčním figurám, včetně Džejmse Bonda.

... ohledně spánku v kině při promítání Počátku. Také se mi to stalo (bez chrapotu) a když jsem se vzbudil, měl jsem pocit, že se jen vyměnily kulisy, ale nic dalšího, co by posunulo děj se nestalo. Bohužel si se scénářem mohli pohrát víc.

Nolan je skvelý režisér (Memento). Dnes ho však uznávam predovšetkým vďaka schopnosti sklbiť komerčné a kvalitatívne hladisko (Temny rytier aj Inception nie su dokonale, ale prave to spojenie poziadavok davu i kritikov je uzasne).

Imho Inception mal nominaciu na Oscara za scenar :-) 

Na Matta Damona ako akcneho hrdinu som si dodnes nezvykol. Ovela horsou volbou bol vsak umelohmotny Afleck vo Vyplate (ale zase je to lepsie ako Cage v Next)...

Přidat komentář