RECENZE: Robert Jordan, Oko světa (Kolo času 1.)

Článek od: Jana K. - 30.11.2023

Mezi milovníky klasických hrdinských fantasy není snad nikdo, kdo by o Kole času alespoň neslyšel. Série vznikající v devadesátých letech a čítající úctyhodných patnáct dílů je dávno dopsaná (posledních třech se po Jordanově smrti ujal Brandon Sanderson). Nově se dočkala i seriálové adaptace, které se zhostila společnost Amazon, a sám autor je už dlouhé roky ve spisovatelském nebi… S recenzí na Oko světa, první díl legendární ságy od amerického spisovatele Roberta Jordana, jdu tedy v podstatě s křížkem po funusu.

RECENZE: Tereza Matoušková, Pláč němého boha

Článek od: Tereza Zelinová - 17.11.2023

Když letos vyšla antologie Jiný kraj plná obskurních a netradičních lahůdek, mé srdce zajásalo. Konečně se v domácí fantastice začíná něco dít! Chci víc! Kopat hlouběji! Jenže kde vzít a nekrást? Odpovědí mi naštěstí bylo jedno ze dvou jmen editorek a zároveň přispěvatelek sbírky.

RECENZE: Kirsten Beyer, Voyager: Kruh se uzavírá - Startreková cukrová vata

Článek od: Petr Simcik - 05.11.2020

Voyager: Kruh se uzavírá je vata. Je to čistě výplňový text, který má zaplnit prázdná místa v trilogii Volání osudu a vysvětlit, co dělala nejmodernější loď hvězdné flotily, když se lámal chleba. A ano, polovina je o skoro bezvýznamné šarvátce, do které jsou zapojené dva klingonské kulty a B'Elanna Torres. Tolik k tomu, že číst tuhle knihu samostatně nebo s ní dokonce začínat čtení Star Treku velice nedoporučuju.

RECENZE: Černá křídla Cthulhu 3, ed. S. T. Joshi

Článek od: Petr Simcik - 13.05.2020

Než jsem začal poměrně dlouho po vydání číst Černá křídla Cthulhu 3, nedalo mi to nezabloudit na různá hodnocení a komentáře, a musím říct jedno. S. T. Joshi je geniální redaktor, protože postavil sbírku, ve které se každému líbí něco jiného, ale zároveň nenajdete alespoň jednu povídku, která by se nelíbila nikomu.

RECENZE: Guy Gavriel Kay, Poslední záblesk slunce

Článek od: Eylonwai - 17.02.2020

Guy Gavriel Kay je jedno z velkých jmen světové fantasy. Kariéru začal spoluprací s Christopherem Tolkienem, když mu pomáhal sestavit Silmarillion. O deset let později vydal své dosud nejznámější dílo, Fionavarskou tapiserii, která se zcela zjevně Středozemí inspiruje – což jí nijak neubírá na kvalitě. Od té doby sbíral žánrové ceny za své pseudo-historicko-fantasy romány, na kterých můžeme debužírovat i u nás: Tigana, Lvi z Al-Rassanu, Ysabel, Pod nebesy a další. Poslední záblesk slunce původně vyšel v roce 2004, v českém překladu loni. Podobně jako jiné Kayovy romány je zasazen do světa, který velmi silně připomíná ten náš, jen jména jsou pozměněna.

Literární vyhlídky – leden až březen 2020

Článek od: Petr Simcik - 30.01.2020

Knižní novinky začátkem roku jsou poměrně nevděčná disciplína, protože vydavatelé s informacemi zatím škudlí. Vzpamatovávají se po předvánočních uzávěrkách a počítají skromné zisky i po novoročních slevách. Každopádně tu naštěstí máme i takové, kteří šlapou do pedálů celý rok. 

RECENZE: Joe Abercrombie, Půl krále

Článek od: Eylonwai - 29.10.2018

Někdo hraje o trůny rád. Někdo by neváhal vraždit novorozeňata nebo bodnout bratra do zad, jen aby mohl usednout na místo mezi bohy a lidmi. A někomu to jen tak spadne do klína, aniž by se o to kdy prosil.

RECENZE: Laird Barron, Okultace a jiné povídky

Článek od: Petr Simcik - 22.03.2017

Po dvou letech ve znamení Černých křídel Cthulhu, která nás pokaždé před Vánoci zásobila poměrně výživnou porcí lovecraftovského hororu, se Laser-books na jeden rok odmlčelo, ale nikoli bez náhrady. Do rukou se nám mohla dostat povídková sbírka Lairda Barrona, který je označován za dnešního nejpřesvědčivějšího následovníka H. P. Lovecrafta.

UKÁZKA: Kim Stanley Robinson, Roky rýže a soli

Článek od: Redakce - 26.09.2016

Ve čtrnáctém století postihne lidstvo jedna z největších pohrom historie – začíná řádit černá smrt. Z dějepisu víme, že zahubila třetinu evropského obyvatelstva. Ale co kdyby morová rána vyhladila takřka celou evropskou populaci? Jak by se změnil náš svět?

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Laser-books