KOMIKS: Čarodějky W.I.T.C.H. 7-9

Článek od: Jana K. - 01.03.2024

Nostalgie potřetí. Tak by se daly shrnout mé pocity, když jsem se ponořila do magického světa čarodějek W.I.T.C.H., tentokrát oblečeného do modrého kabátku. Výběr barvy není náhodný – třetí soubor komiksů o náctiletých dívkách, jež byly vybrány jako nové Strážkyně Kondrakaru, se totiž odehrává v zimním období.

"Tenkrát byl čas ještě mladý. Tehdy ještě nebyly řeky ani jezera, jen velké moře Východu. Draci si hráli na nebesích na honěnou. Nejodvážnější z nich byli Velký drak, Žlutý drak... Černý drak a Perleťový drak."

Will, Irma, Taranee, Cornelia a Hay Lin. Pětice kamarádek, jejichž životy balancují na hraně strastiplného dospívání a nebezpečných bojů proti Zlu. Zatímco v Heatherfieldu řeší školní, milostné či rodinné trable, Fobosovo intrikování a podlé přivlastňování si trůnu v Meridianu sílí…

Soubor o čtyřech příbězích (Čas shledání, Květ slibu, Černé růže Meridianu a Čtyři draci) začíná vcelku nevinně. Will se utápí v žárlivosti k záhadné návštěvnici zverimexu, v němž vypomáhá a jenž vlastní Mattův dědeček. Cornelia nedokáže zapomenout na své přátelství s Elyon, která je zradila, a na mladíka, jenž se jí zjevuje ve snech. Dívky se musí vypořádat se školou, nadcházejícím koncertem či divadelním představením. Jenže zatímco Heatherfield zahalil sníh, Meridian se potýká s neutuchající krutostí Fobose. Kdy Elyon konečně prozře?

S každým dalším přečteným dílem cítíte, jak se atmosféra zhušťuje. Strážkyně sílí, stejně tak ale vzrůstá Fobosova touha ovládnout celou Síť a Elyonina nedůvěra ve vlastního bratra. Nebezpečí číhá na každém kroku, v jiném světě, i v tom našem. A v popředí toho vyvstávají situace, s nimiž se v teenagerovském věku potýkal nejeden z nás. Problémy s rodiči. Školní nesnáze. Nejisté pocity, krásy i těžkosti zamilovanosti. Svazek navíc krásně obohacuje kulturní vložka z čínské mytologie – legenda o čtyřech dracích – nebo čím dál častější fantaskní vsuvky. Takové meridianské růže jsou i přes veškerou bolest, již ve skutečnosti jejich existence vyzařuje, zajímavým prvkem.

"Takové cavyky kolem stromu! Ta legenda není praštěná!"
"Klídek, Hay Lin! Všichni velcí umělci zůstali nepochopení."

Jistě, W.I.T.C.H. jsou veskrze jednoduchým dívčím čtením plným naivity a někdy notně zrychlených scén. Zároveň však poskytuje nadčasový zážitek pro čtenářky všeho věku – pro mladší, protože se dokáží vžít do jednotlivých hrdinek i jejich problémů, a pro starší, které vyrůstaly na komiksových časopisech a s láskou na ně vzpomínají.

 

Čarodějky W.I.T.C.H. 7-9

Vydavatelství: Egmont
Žánr: komiks, dívčí, fantasy
Počet stran: 184
Doporučená cena: 299 Kč

 

Přidat komentář