Literární vyhlídky – leden až březen 2020

Článek od: Petr Simcik - 30.01.2020

Knižní novinky začátkem roku jsou poměrně nevděčná disciplína, protože vydavatelé s informacemi zatím škudlí. Vzpamatovávají se po předvánočních uzávěrkách a počítají skromné zisky i po novoročních slevách. Každopádně tu naštěstí máme i takové, kteří šlapou do pedálů celý rok. Tím pádem sice novinek není tolik, ale i tak počet kvalitních kousků zabolí leckterou peněženku a to i výhledově. Letošní první knižní novinky nám plní hlavně nakladatelství Crew a Argo. Očekáváme ale napjatě i novinku od Carcosy, protože tu nemá na svědomí nikdo jiný než Carlton Mellick III, pro kterého má  mnoho z nás slabost. Z malých nakladatelství tu bude ještě novinka od Gnóma a podle anotace by to mohla být zajímavá jízda.  

HARLEEN

Stjepan Šejić

„Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.“ „Na té cestě jsem potkala bledého muže,“ „A on se na mě usmál…“ Doktorka Harleen Quinzelová, nadaná mladá psychiatrička, je na stopě léku, který by zbavil Gotham šílenství, a v úsilí o záchranu města před jím samotným neváhá sáhnout po drastickém řešení. Sledujte zrod legendární superpadoušky ve strhující nové verzi příběhu zvrácené a tragické lásky mezi Harley Quinn a Jokerem, kterou vám předkládá proslulý vypravěč Stjepan Šejić (Aquaman: Underworld, Sunstone).

Crew:

Dá se říct, že je u nás už trochu přeharleyováno... ale co naplat, když tohle je vážně dobrý komiks.
Harley Quinn se chopil oceňovaný scenárista a výtvarník Stjepan Šejić, u nás známý díky lesbické sado-maso romanci Sunstone. Teď se pustil do zrodu jedné z nejoblíbenějších ženských anti-hrdinek a do začátku jejího vztahu s Jokerem. Šejić přichází s odvážným novým pohledem na populární psychopatku a rozvíjí bizarní romantický příběh, který začíná strachem a končí posedlostí.

Ukázal, že to funguje i jako solidní psychologické drama... navíc ještě doplněn Šejićovou skvělou kresbou. Autor tady dokázal, že dokáže skvěle malovat nejen ženy, ale i vraždící psychopaty.

BATMAN: ZATRACENÍ

Brian Azzarello, Lee Bermejo

Joker je mrtvý O tom není pochyb. Jedinou záhadou zůstává, jestli mu ten jeho hubený krk konečně zlomil sám Batman, nebo jestli za tím stojí jiná gothamská zlověstná síla. Problém spočívá v tom, že Batman si na nic nevzpomíná... a čím více se noří do labyrintu tohoto případu, tím více pochybuje o všem, co se dozvídá. A kdo může být vhodnější k tomu, aby to všechno rozpletl, než... John Constantine? Háček je v tom, že i když John miluje záhady, je jedna věc, kterou má ještě radši – a to je pohrávání si s lidmi. A tak se nesourodý pár začne s Johnovou „pomocí“ hrabat v nechutných vnitřnostech Gothamu... a brzy se přiblíží šokujícímu odhalení, kdo doopravdy zavraždil Jokera. BATMAN: ZATRACENÍ je průlomový hororový příběh s prvky nadpřirozena vyprávěný dvěma předními tvůrci moderního komiksu: Brianem Azzarellem (100 NÁBOJŮ, HELLBLAZER, BATMAN: EVROPA) a Leem Bermejem (HELLBLAZER, JOKER). Vydání v pevné vazbě obsahuje sešity BATMAN: ZATRACENÍ 1–3 a galerii s pohledem na průběh tvorby opatřenou doslovem Briana Azzarella.

Crew:

Jelikož na Comic Con přijede Brian Azzarello, zabrala Crew a stihla titul, plánovaný původně na druhou polovinu roku, už v únoru, aby byl na akci dostupný! I když jde o Batmana, tak vychází mimo řadu, ve velkém vázaném formátu se zvláštním přebalem. Vyjde prostě tak, aby co nejvíc vynikla kresba Lee Bermeja.
Zatracení je první kniha z edice Black Label, která u nás vyjde. Jedná se o řadu dospělejších, temnějších... a také samostatných a uzavřených příběhů se slavnými hrdiny.
V prvním přírůstku do téhle řady se bude řešit zásadní problém: Kdo zabil Jokera? Batman se probírá a nepamatuje si vůbec nic z minulé noci. Kolem se děje něco podivného. Jediný člověk, který mu může pomoci, je John Constantine, který ho ale spíše vtahuje do podivného světa nočních můr. Dva slavní tvůrci stvořili temný a mystický příběh, ve kterém se snoubí hororový scénář s dokonalou a atmosférickou kresbou!

VE SVITU MĚSÍCE: PŘÍBĚH CATWOMAN

Lauren Myracleová, Isaac Goodhart

Selina Kyleová je tvrdší, než sama tuší. Patnáct let snášela řetěz špatných známostí své matky. Když se Dernell, matčin současný vyvolený, ukáže krutější než všichni ostatní, Selina přehodnotí svůj vztah k domovu. Žádným způsobem nedokáže sdílet střechu nad hlavou s Dernellem. A protože Dernell se nikam nechystá, musí jít Selina. Jedna z nejprodávanějších autorek podle New York Times Lauren Myracleová (ttyl) a kreslíř Isaac Goodhart přinášejí příběh o tom, jak přežít ve světě, který tě vypudil z domova, a jak najít spojence v nejméně očekávaných chvílích.

Crew:

Crew se pouští i do Young adult kategorie, do komiksů, které zachycují slavné hrdiny (a především hrdinky) v mládí. Kdy se více než se svými schopnostmi vyrovnávají s prvními láskami a prvními problémy.
Od oceňované a i u nás známé autorky knih pro mládež Lauren Myracleové přichází pohled na dospívání Catwoman. Mladá Selina sice nesnáší násilí, ale pokud chce přežít na ulicích, daleko od svého krutého otčíma, musí se naučit bojovat. A kdo ví, možná se ji povede i najít lásku. Zvláště, když na školu s ní chodí bohatý Bruce Wayne.

CARAVAGGIO

Milo Manara

Michelangelo Merisi de Caravaggio. Jeden z nejslavnějších umělců historie. Citlivý i vzteklý, hedonista i dobrodruh, člověk, který se přes svůj krátký život zapsal do dějin umění, hlavně díky své práci se světlem a stínem. A teď se do jeho života pustil další italský mistr, Milo Manara, aby mu ve svém příběhu složil hold. Manara tady nejenže popisuje Caravaggiům život a vznik jeho děl, ale i svůj malířský styl upravuje tak, aby se to co nejvíce blížilo malířovým vizím. Vznikl tak komiks, který sám vstupuje do historie.

Crew:

Pro Milo Manaru máme v nakladatelství Crew slabost. A evidentně nejen my. Je to velmistr erotického komiksu, malíř, který dokáže nakreslit scény na hranici pornografie tak, že nepůsobí oplzle a jeho dívky oplývají šarmem a krásou. Ale nedělá jen erotiku. Svou precizní a detailní kresbou se pouští do historických příběhů... a zdá se, že čím je starší, tím je lepší. Už u nás zabodoval sérií Borgia... ale zatímco tam adaptoval Jodorowského scénář (který s historickým tématem zacházel docela volně), tady si psal scénář Manara sám a stvořil civilní a komorní příběh, vřelý hold svému oblíbenému malíři. 
Michelangelo Merisi de Caravaggio. Jeden z nejslavnějších umělců historie. Citlivý i vzteklý, hedonista i dobrodruh, člověk, který se přes svůj krátký život zapsal do dějin umění, hlavně díky své práci se světlem a stínem. A teď se do jeho života pustil další italský mistr, Milo Manara, aby mu ve svém příběhu složil hold.

Manara tady nejenže popisuje Caravaggiům život a vznik jeho děl, ale i svůj malířský styl upravuje tak, aby se to co nejvíce blížilo malířovým vizím. Vznikl tak komiks, který sám vstupuje do historie.

Hemživý chaos a další příběhy

HOWARD PHILLIPS LOVECRAFT

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu.
S. T. Joshi, známý znalec a badatel autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.

Patrně nejslavnějším textem tohoto prvního svazku je novela „Pod pyramidami“, kterou Lovecraft napsal pro iluzionistu Harryho Houdiniho. Neméně proslulá, byť poněkud neblaze, je morbidní povídka „Milovaní mrtví“. A v povídce „Yigova kletba“ se poprvé objevuje hadí božstvo Yig, které figuruje v dalších Lovecraftových revizích a proniklo i do jeho autorské tvorby a děl jeho četných následovníků.

Červený trpaslík – Omnibus

DOUG NAYLOR / ROB GRANT

Rob Grant a Doug Naylor, britští autoři kultovního humoristického sci-fi díla, zfilmovaného jako mnohadílný sitcom televizní BBC a v této podobě notoricky známého i u nás, nám představují své hrdiny, neohroženě se řítící vesmírem: Listera, posledního žijícího člověka, Rimmera, hologram, jenž kdysi býval člověkem a ponechal si všechny jeho odpudivé vlastnosti, Hollyho, senilní palubní počítač s IQ 6000, Krytona, popleteného mechanoida, a Kocoura, marnivého mutanta vyvinutého z kočky domácí. V jedné jediné knize nyní vycházejí všechny čtyři romány plné dobrodružství té nejztřeštěnější vesmírné posádky, jakou si jen dokážete představit.

Vydání zahrnuje čtyři díly (Nekonečno vítá ohleduplné řidiče, Lepší než život, Poslední člověk, Pozpátku).

 Jack Wolfgang

STEPHEN DESBERG / HENRI RECULÉ

V tomhle světě se už od středověku zvířata domáhají a domohla svých práv, protože prokázala stejnou inteligenci a city jako lidé. Komiksů s antropomorfními zvířaty je hodně, ale těch, ve kterých taková zvířata nejen žijí promíšeně s lidmi, ale kde se také řeší problémy z podobného soužití plynoucí, je už mnohem méně.
Jack Wolfgang je elegantní vlk, ale co víc, je také špion – a jeho krytím je osobnost kulinárního kritika (protože v tomhle světě se samozřejmě už zvířata nejedí!, takže otázka, co jíst jiného, se stala tou hlavní). Někteří zvláštní agenti jsou prostě ještě zvláštnější než ostatní!
Thriller z paralelního světa?
Noirová detektivka či špionážní příběh?
Ezopovská bajka?
Možná to všechno, ale hlavně působivý příběh s výtečnou kresbou a nápaditým koloringem.

Reborn

Alex Scarrow

Mysleli si, že je to mrtvé. Mýlili se. Před dvěma lety udeřil v Londýně virus, který zabil tisíce lidí a přeživší zahnal do úkrytů. Leonovi se podařilo přežít a přečkat dvě kruté zimy. Teď ho drží naživu křehká naděje, že mrazivý sníh a led anglického podnebí virus nadobro vymýtily. K Leonovi se donesla zpráva o blížící se záchranné lodi. Nic však není takové, jak se zdá. Virus nezahálel…

Star Trek: Picard – Nejposlednější z nadějí

Una McCormack

Admirál Picard musí opustit Enterprise i své kolegy a postavit se nejtěžší výzvě v dosavadní kariéře. Masivní hvězda v Romulanském impériu hrozí zhroucením a přeměnou v supernovu. Šoková vlna od takového jevu může být nevyzpytatelná a Romulané ani Federace na ní nechtějí čekat. Je rozhodnuto – civilizace se musí přesunout. Začíná největší evakuace v dějinách...
ÚVODNÍ KAPITOLA NEJNOVĚJŠÍHO SERIÁLU "STAR TREK: PICARD"

Plyšákokalypsa

Carlton Mellick III

Nedávno skončila válka, kterou hračky rozpoutaly proti lidstvu. A hračky v ní zvítězily…

Plyšáci, panenky, roboti, ale i malí plastoví vojáčci už měli plné zuby toho, že s nimi rozmazlené děti zacházely jako s pouhými věcmi. A i když nové „chytré“ generace hraček dokázaly myslet a cítit, neměly žádná práva, žádnou naději na smysluplný život. Nezbývalo jim než se vzbouřit a s lidskou rasou zatočit… Po konfliktu se poslední lidé stáhli do podzemních bunkrů. V jedné z těchto tajných enkláv přežívá i Julie, podstupující bolestivé operace a přerod v plyšovou pandu. Hračkám nemůže zapomenout, jak naložily s jejími rodiči. Pokud ví, dosud jsou zadržováni v jednom z vyhlazovacích táborů. Podaří se jí díky své transformaci dosáhnout vytčeného cíle a zachrání je? Vyzraje na všehoschopné hračky a jejich kruté plyšové velitele?

Vydává: Carcosa

Carcosa:

Plyšákokalypsou se Carlton Mellick III představuje jako autor bizarro dystopie. Zatím se s jeho jménem spojuje spíš ujetá erotika, tou se obecně možná nejvíc proslavil, ale jeho tvorba je mnohem pestřejší. Nějaký ten sex a prapodivný vztah se sice najde i v Plyšácích, ale hlavní je zde popis zdánlivě absurdního světa, který ovládly všemožné hračky na úkor člověka, a příběh odvážné dívky, která v tomto světa hodlá vykonat klasickou výpravu za záchranou svých rodičů, vězněných ve vyhlazovacím táboře. Jak je u CM3 zvykem, bizarní absurdity popisuje střízlivým, uvěřitelným stylem a dává si pozor, aby jeho svět (jeden z mnoha v jeho tvorbě; neopakují se) měl vnitřní logiku a nebyl to bizár pro bizár. Co se týče dalších jeho děl, právě v Carcose přemýšlíme, v jaké další poloze ho představit. Ve hře je přepálené hororové dobrodružství partičky studentů na chatě v lesích (Apeshit, česky zatím jako Magořina), nebo Dům na pohyblivých píscích, jeho oceňovaná bradburyovská young adult fantasy.

Americká modlitební příručka

Lucius Shepard

Wardlin Stuart objeví, jak se modlit tak, aby se vám plnila drobná přání a váš byznys prosperoval. Proto se stane celonárodní americkou celebritou. Je však sláva požehnáním, anebo prokletím? A nevstoupil s Wardlinovými modlitbami do světa i poněkud sarkastický bůh, který jej pronásleduje?

Žánrové zařazení knihy: někam k dark fantasy/urban fantasy, trochu i k hororu, a zároveň k tradici textů satiricky komentujících americký způsob života, svět celebrit a organizované náboženství. (Kromě toho obsahuje tato eklektická knížka i poezii, maskovanou jako modlitby. Aneb, slovy jedné z postav: „Americkou modlitební příručku lze nahlížet jako instruktážní text, který učí lidi, jak psát špatnou poezii, a tím dosáhnout naplnění jejich soukromých cílů.“)

Tento román jednoho z „nejvíce podceňovaných“ (nicméně až neskutečně inteligentních a zručných) amerických autorů science-fiction je pro mě velmi osobní záležitost, poklad nalezený málem na smetišti dějin, kniha z mého pohledu natolik dokonalá, že ji prostě nemůžu nevydat česky. Jeden z textů, které vyrůstají ze žánru jako košatý strom, ale jsou natolik živé a svébytné, že nakonec všechny škatulky přerostou. Parádní počtení, bezva matroš (mimochodem, takhle by asi psali fantastiku beatnici, kdyby ji psali)… nedokážu odhadnout, zda se to může líbit hodně lidem, anebo jen malé skupince, ale jdu do toho.

Vydává: Gnóm!

Temný rytíř: Historie Batmana a zrod nerdů

Glen Weldon

Tahle kniha ukrývá víc překvapení než Batmanův opasek.

Věděli jste, že redaktoři Batmana dali publiku možnost telefonicky hlasovat o životě a smrti vedlejší postavy? Že filmy s Batmanem navždy změnily hollywoodský marketing? Že nepřímo stál na počátku fenoménů, jako jsou internetová diskusní fóra nebo fanouškovské weby, a že napomohl oblibě psaní takzvané fanfikce?
Zkušený publicista a fanoušek Glen Weldon dává do souvislostí podoby a interpretace Temného rytíře od jeho zrodu v komiksu před 80 lety až po nedávnou minulost. Přibližuje pozadí vzniku a kvality milovaných i nenáviděných děl: Nechybí televizní seriál ze 60. let, filmy od Tima Burtona, Joela Schumachera a Christophera Nolana, animovaná verze z 90. let ani nejslavnější komiksy od Neala Adamse, Franka Millera, Alana Moora nebo Granta Morrisona.

Batmanův život na papíře i mimo něj se prolíná se vznikem kultury zarytých fanoušků, kteří si žárlivě střeží to, jak má podle nich Batman vypadat a koho má reprezentovat. Weldon ukazuje vzestup nerdů, kteří svým zápalem dokázali obohatit běžné publikum a mainstream, ale mezi nimiž se pravidelně objevují tací, jejichž vášeň se proměňuje v nenávist. Objevná kniha, kterou si pochvalují také oceňovaní scenáristé jako Tom King nebo Scott Snyder, vám otevře cestu k novému čtení Batmanových příběhů.

Punisher MAX 3: Frank

Jason Aaron, Steve Dillon

Kdo je Frank Castle?

Ve Vietnamu to byl netvor. Beze stopy výčitek rozstřílel lidi na kusy. Ale Vietnam skončil a Franka poslali domů. A něco v něm zůstalo chladné a temné.
Žena i děti mu připadali cizí, jejich dům byl jako neznámé území. I když byl zase s rodinou, nedokázal nikomu opětovat lásku a jen se snažil udržet na uzdě svoje násilné popudy.
Sebral Franku Castlovi Vietnam život? Co se vlastně dělo v té krátké době mezi tím, když se Frank vrátil, a oním osudným dnem v Central Parku, kdy se zrodil Punisher?
Teď Frank nemůže z nemocničního pokoje, ve kterém skončil po brutálním střetu s Bullseyem, a je raněný ve více ohledech toho slova. Musí se pustit do dlouhého a bolestivého uzdravování – a nejde jen o jeho zpřelámané tělo, ale i o jeho strašlivě zjizvenou duši. A aby to dokázal, musí se postavit nejtemnějšímu tajemství své minulosti – tajemství, o kterém doufal, že zůstane skryté navždy.
Ale ve věznici s maximální ostrahou po něm všichni grázlové jdou – a dostat ho chce obzvlášť jeden. Big Jesus chce Punishera sám pro sebe, i kdyby měl vyvolat vzpouru, aby se k němu dostal. Sebere se Frank dost na to, aby mohl bojovat o život, anebo je jeho válka opravdu u konce? PUNISHER MAX: FRANK napsal Jason Aaron (Wolverine, Skalpy) a nakreslil Steve Dillon (Punisher, Preacher) a obsahuje příběhy č. 12–16.

Běsi z temného hvozdu

Petr Jaroněk

Petr Jaroněk se vrací s další temnou fantasy z dob starých Slovanů...

Slunečního světla ubývá. Bohové opustili zemi a ztemnělou krajinou se plíží běsové. Vprostřed hvozdů se v osamocených chýších a osadách skrývají poslední lidé. Před spáry démonů je chrání chatrné hradby nebo bariéry z kouzel.

Kruté časy zde přečkává i lovec Mladen a dívka Dobrava, kterou vychoval starý čaroděj. Oba mladí lidé ještě netuší, že je jim předurčeno se setkat. V zemi, kde je člověk ohroženým druhem, budou muset přežít – a vydobýt si místo na světě nejen pro sebe. Dočkají se pomoci, nebo zůstanou ve své válce osamoceni?

Příběh Běsi z temného hvozdu se vrací desítky let před události v Ospalé slovanské díře. Kruh se uzavírá.

 V adaptaci v pořadí druhého původního románu Iana Fleminga je Bond vyslán do New Yorku, aby prověřil „pana Biga“, údajného agenta SMĚRŠ a zločinného vůdce sekty voodoo.

S pomocí svého kolegy ze CIA, Felixe Leitera a bez sebemenších obav z nadpřirozené aury, která obklopuje jeho protivníka, sleduje Bond stopu „pana Biga“ od harlemských jazzových klubů přes floridské mokřady až do Karibiku. Cestou si čím dál více uvědomuje, že tenhle padouch představuje velkou hrozbu. A nikdo, dokonce ani tajuplná kartářka Solitaire, si nemůže být jist, jak tato bitva dvou neobyčejných mozků dopadne...

Člověk nula

Anna Starobiněcová

Po globální katastrofě se počet lidí na planetě ustálil na třech miliardách – a to doslova. Nikdo neumírá, pouze se po dokončení jednoho života reinkarnuje. Rodina a vlast nic neznamenají, společnost je globalizovaná a centrální mozek řídí její bezchybný chod a udržuje ji ve stavu permanentního štěstí. Každý systém ale jednou selže, a tak se narodí Zero, který se nikdy narodit neměl. Kdo je to? A co když je celý systém reinkarnací založen na lži?

Anna Starobiněcová stihla vystřídat celou řadu povolání, než přišla na to, že ji ze všeho nejvíc baví vymýšlet příběhy, které čtenáře chytnou a už nepustí. Dnes jsou její knihy překládány do mnoha jazyků, získávají literární ceny a točí se podle nich filmy. Pro dospělé píše strhující hrůzostrašné pohádky, kterými si už stačila vysloužit přízvisko „ruský Stephen King“. Pohádky, které píše pro děti, nejsou hrůzostrašné, ale jsou stejně strhující.

Komentáře

Přidat komentář