RECENZE: Cameron Johnston, Zrádný bůh

Článek od: Karolína Poláčková - 30.03.2020

Mágové, mafie, sériový vrah, slumy a gangy, mluvící krvelačný nůž, pár bohů a jedna pěkná apokalypsa.

Vyhoštěný mág Edrin Galán se po deseti letech na útěku vrací do rodného města Sitharis – po krku mu přitom jde jak celé Arkánum, tedy vládnoucí třída čarodějů, které dřív býval součástí, tak i spousta pouličních živlů… a pravděpodobně také něco horšího než obě tyto skupiny dohromady. Edrin byl před lety účastníkem zvláštních událostí, na které kompletně zapomněl. Předstíral tehdy smrt a uprchl, i když mu celou dobu bylo Arkánum v patách. Ony záhadné události totiž shodou okolností zahrnovaly také smrt jednoho ze sitharských bohů. Proč tedy riskovat návrat? Edrinův nejlepší přítel Lynas byl brutálně zavražděn, ačkoli Galán před svým odchodem uzavřel dohodu o jeho ochraně. Když začne rozplétat záhadu přítelovy vraždy, zjišťuje, že v Sitharis se děje něco hodně špatného. Bude muset spojit síly se starými přáteli i nepřáteli a čelit nejen zkáze, ale i démonům vlastní mysli.

Zrádný bůh je kniha, která srší. Johnston ve své prvotině předkládá obrovské množství nápadů a prvků pod vlivem různých žánrů. Vulgarismy jsou cpané postavám do úst i tam, kde by nebyly úplně nutné, nechutné popisy jsou šponované do absolutní bizarnosti a v podstatě každá kapitola nutí vaše obočí stoupat vzhůru. Johnston ale „srší“ i ve stylu, kterým je Zrádný bůh psán – potrpí si na detaily, ve kterých se rád pošťourá, rád popisuje a především: rád opakuje. Některé motivy používá velmi často, hlavně pak úvahy hlavní postavy. Ty jsou v podstatě pokaždé podobné a vedou ke stejným závěrům. Postava Edrina Galána tím nepochybně získává na hloubce, protože stále máte velmi dobrý náhled do jeho mysli zmítané traumaty a ohrožené plížícím se šílenstvím, ale s přibývajícími stranami se tato introspekce stává opravdu velmi repetitivní. Co v souvislosti s jazykem knihy rozhodně stojí za zmínku, je český překlad. Text je totiž často kostrbatý a stavba vět až příliš věrně kopíruje anglický originál.

Už ze začátku se Zrádný bůh představuje jako dekadentní temná fantasy. Zavádí čtenáře do těch nejhorších částí měst, do slumů a temných uliček páchnoucích splašky. Představuje spoustu pokřivených charakterů a lidských trosek, které krutý svět Sitharis už stačil zničit – v tomto nejsou výjimkou ani hlavní postavy. Celý příběh má rovněž detektivní podtón – při hledání Lynasova vraha postupuje Edrin tradičním způsobem, tedy hledáním stop na místě činu a výslechem podezřelých osob. Především je ale třeba zmínit, že Zrádný bůh je akční řež, místy až nepřehledná, notně přeplácaná a plná krve. Johnston se často žene do různých extrémů, které mají šokovat, zároveň ale využívá mnohých klišé, která šokující efekt spolehlivě brzdí.

Reálie světa Sitharis mají lehký videoherní nádech – zamrzí, že zrovna u tohoto města plného různých mostů, čtvrtí a uliček chybí mapa. Mágové se tu dělí podle svých schopností, většina z nich ovládá živly, najdou se však i jiní - jako třeba hlavní hrdina. Johnston se věnoval i mytologii a historii, tvorbě různých skupin obyvatel města a nadpřirozených stvoření. I zlepšování Edrinových schopností má lehce „levelovací“ herní nádech. Jeho schopnosti jsou totiž speciální, je jedním z takzvaných „tyranů“, tedy mágů, kteří mohou ovládat cizí mysl. K tomu ještě Edrin vlastní démonický nůž Roztínač, který má vlastní vůli a prahne po krvi – je tedy pochopitelné, že hlavní protagonista má na šílenství zaděláno.

Pokud vám v knihách nepřekáží temnota, násilí a určitá bizarnost, může vás právě jejich pojetím Zrádný bůh zaujmout. Ačkoli kniha jako celek pěkně ubíhá, a to i díky akci, vyprávění není zcela plynulé a dost možná vám neustále omílání určitých pasáží a myšlenek bude proti srsti. Můžete se ale těšit, že kniha má opravdu spád, některé povedené zvraty a je završena velmi bizarní kataklyzmatickou bitvou a napůl otevřeným koncem. Příběh Edrina Galána má totiž ještě druhou část – a pokud se v ní podaří vyladit ony drobné neduhy, jen dobře. I s neduhy je ale Zrádný bůh vcelku povedeným kouskem pochmurné fantastiky – a to mějme na paměti, že se jedná o autorův debut. Start na poli fantastiky to věru není nejhorší.

 

Cameron Johnston – Zrádný bůh (Age of Tyranny, 1. díl)
Nakladatelství: Laser
Počet stran: 400, hardback s přebalem
Rok vydání: 2019
Překlad: Dana Krejčová
Cena: 399 Kč

Přidat komentář