RECENZE: Tom Gottwald, Polibek Choroby

Článek od: Madla Pospíšilo... - 22.11.2023

Není to vlahý vítr, co se žene Sibiří, ale smrt. Osada za osadou vymírá v bolestech a oběti ve smrtelné agónii vyznávají lásku něčemu, co by snad mohla být i bytost. Píše se rok 1908 a zastavit děsivou epidemii, při které v láskyplném objetí umírají desetitisíce lidí, přichází Michail Gerasimov. Snad nebude nový úkol pro talentovaného lékaře experimentální medicíny příliš a ubrání se polibku Choroby.

Poznejte strhující vypravování plné trpké lásky, infikované krve a šokujícího poznání. Příběh, v němž postavy pouze mlhavě tuší, zdali spí nebo bdí, a noční luna nad jejich hlavami skrývá nejtemnější tajemství.

Anotace k debutu Toma Gottwalda, nadějného olomouckého autora, naznačuje román plný tajemství z prostředí Ruska na počátku 19. století. Carským Ruskem zmítají obrovské nepokoje, boj proti bolševikovi, ale raší zde i něco mnohem horšího a zákeřnějšího.
Neznámá choroba kosí osady v nehostinné části Sibiře a nechává za sebou doslova spoušť. Nepomáhá žádná obrana. Ani útěk. Ani naprostá izolace. A jedním z příznaků je vyrážka připomínající otisky rtů na nakažených tělech. Mladý a nadějný lékař Michail Gerasimov je pověřen bojem se záhadnou epidemií. Zvládne ji zastavit dřív, než bude pozdě? Nebo se mu boj se zákeřnou nemocí vymkne z ruky a zdecimuje celé lidstvo?

Zní to jako jeden z klasických námětů pro postapokalyptický román, že ano? Jenže v Polibku choroby jde o mnohem víc. Protože tady něco nehraje. A nejsou to jen podivná náhlá těhotenství žen v zapomenutých osadách, není to ani zvláštní lékařovo chování po návratu z bohem a carem zapomenutých končin. Post-apo šmrncnuté sci-fi, ozvláštněné deníkovými zápisky hlavního hrdiny, vytváří zajímavý a napínavý příběh, v jehož polovině přijde zvrat. A záleží na čtenáři, jak moc nečekaný a šokující bude, protože z jemných drobečků náznaků v předchozí polovině textu lze uhádnout, kam bude vyprávění směřovat.
Hororová linka čiší až lovecraftovským kosmickým terorem, který dává znát, že autor umí velmi dobře pracovat s napětím a budováním tajemné atmosféry. Mě osobně opravdu bavily narážky na typicky ruské chování, které knize dodávaly špetku tolik potřebného humoru.
Tomu Gottwaldovi se podařilo namíchat osvěžující koktejl sestávající z umně skloubeného sci-fi, postapokalyptického vyprávění, okořeněné thrillerem spojeným s detektivním pátráním a hororem. Autor nezapomněl ani na tajnou ingredienci: na lásku. Směsice těchto žánrů navíc ještě fabuluje se skutečnou událostí spjatou s tak zvanou tunguskou záhadou.

Naďa se zvedla a s ní i Michail. Rychle na sebe dali kabáty a otevřeli dveře od bytu. Vteřinu nato zaslechli z přízemí bouchnutí vchodových dveří a spěšné kroky po schodech vzhůru. „Naďo, to je jistě policie?“ začal šeptat, „co budeme dělat?“ (str. 96)

Polibek Choroby je výborně napsaný příběh mísící mnoho žánrů, který vás bude nutit při čtení přemýšlet. A jako velmi příjemný bonus dostanete i velmi povedenou obálkou se záložkou. Ale to je u nakladatelství Golden Dog už více než obvyklé.

 

Polibek Choroby
Autor: Tom Gottwald

Vydáno: 2023
Nakladatelství: Golden Dog
1. vydání originálu: 2023
Počet stran: 252
Jazyk vydání: český
Autor obálky: Jiří Arbe Miňovský
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-88635-18-5
Cena: 299 Kč

Přidat komentář