TG: Stop motion Davis Cup

Článek od: Petr Simcik - 01.01.2016

I když se o tom zmiňuje snad každá druhá epizoda Big Bang Theory a videí s rozhýbanou plastelínou, legovými panáčky či Barbie panenkami je plný Facebook, nikdy by mě nenapadlo, že to může být taková psina.

Nejdříve o co vlastně jde:

Co je k tomu potřeba?

  • Něco co budete animovat – lego, plastelína, panenky, auta – na konci článku vám ale pustím krátké video, které dokáže, že animovat se dá všechno :)
  • Chytrý mobil – v mém případě Android, ale předpokládám, že podobné, ne-li stejné aplikace jsou i pro iOS a Windows
  • Nadšení – chce to spoustu času.

Appky

Mým favoritem se stal prográmek ClayFrames. V Google Play ho pořídíte za bratru 40 korun, což mi žíly neutrhlo. Vyzkoušet si můžete samozřejmě i Lite verzi, která sice pěkně demonstruje vlastnosti programu, ale jinak je osekaná až na kost. Lite verze vám umožní pořídit 50 framů, což je tak na sedm sekund filmu, a to v nejnižším rozlišení 640×480. Další omezení se týká sdílení. Jediná možnost jak dostat film z Lite verze je přes USB. Plná verze už je ničím omezované pošušňáníčko s možností točit v HD, mazat po natočení záběry či je duplikovat a pod.

Samozřejmě existují i jiné specializované programy. Aplikace Stop Motion, Stop Motion Creator a pod. Všechny aplikace mají v základu prakticky ta samá omezení. Některé větší, jiné menší, ale k plnohodnotné práci prostě potřebujete plnou verzi.

Docela zajímavou alternativou je možnost použít zvláštní program pro focení a skládání obrázků. V tomto případě není od věci použití aplikace Remote Control Camera. Je jediná aplikace, která se mi podařila rozchodit a umí fotit na tlesknutí, tím pádem není třeba se neustále vracet k fotoaparátu, na druhou stranu je třeba fixovat si podložku na které pracujete a také si pamatovat kde a jak panáček byl. U specializovaných aplikací, jakou je ClayFrames se o to stará sám program pomocí takzvaných cibulových slupek, tedy toho, že vaše poslední fotka vždy zůstává poloprůhledná na místě a vy tedy vidíte změny online.

Akce

KROK1: Příprava fototechniky. V případě, že váš mobil podporuje stativ, máte vystaráno. My ostatní se musíme zabavit malým podprojektem. Jelikož jsem si vybral jako materiál na stop motion Lego, byla jeho použití pro stojan na mobil jasná volba. první, červená verze stojanu využívala zřícené stavby na kterou jsem narouboval šikmou plošinu s několika kostkami, držáky. Dalo se to používat, ale rozhodně nešlo o komfort a už vůbec ne, pokud s tím chtěla pracovat dcera. Proto jsme přistoupili k tvorbě masivnější konstrukce z lega Technic, pro kterou jsem posléze našel další možné uplatnění, jako televizi do kuchyně :)

 

Tahle konstrukce se plně osvědčila a přitom jde o velice jednoduchou stavbu. Dokonce, ač jsem to neplánoval, je částečně nastavitelná pomocí spodních špuntů. Pokud ale Legu nefandíte, stejnou službu by vám mohl poskytnout např. Merkur. U něj jen pozor na přímý dotyk s telefonem, tam bude chtít asi obalit kartonem, látkou nebo něčím podobným.

KROK2: Příprava scény. Ta nám zabrala jen minimum času. Davis Cupový stadion jsme totiž stavěli přímo během utkání a po něm, takže jsme mohli zužitkovat co bylo. Při práci s dětmi je to ta nejlepší možnost. Chtějí totiž rychle natáčet a ne se nudit, když tatínek staví kulisy pro honičku na střechách vagónů a chce si plnit dětské sny :)

KROK3: Akce.

  • PODKROK1: Postavit panáčka na desku.
  • PODKROK2: Vyfotit.
  • PODKROK3: Pohnout s panáčkem.
  • PODKROK4: Vyfotit.
  • PODKROK5: Pohnout s panáčkem.
  • PODKROK6: A tak dále, dokud vás to bude bavit.

Stop motion technika je postavená na nepatrných změnách scény a jejím opakovaném focení. Snažte se rozfázovat pohyb postaviček jak to jen jde, protože zrychlit se to dá vždycky, zpomalit už to jde hůř. Připravte se na to, že půjde o zabíračku, jak už jsem psal výše: Padesát fotek = šest sekund filmu při cca devíti framech za sekundu, což už je sakra trhaný pohyb – např. náš tenisový film. Kromě toho, nesnažte se hned z počátku jít do detailu. Jistě si všimnete, že diváci v mém filmu se nehýbají a přitom by mohli. Mohly by i vlát vlajky, létat míček a spoustu dalších věcí. Neděje se to, protože mi nešlo o profesionální výkon, ale o to ukázat dceři, jak se to dělá. Pak už mi totiž stačilo dvakrát za den nabít mobil a skouknout její výtvory. A jako pyšný otec musím poznamenat, že je na co koukat!

KROK4: Dočištění a export. Dočištění je potřeba skoro vždy. Například zjistíte, že se jeden snímek rozmazal, že něco netrvá tak dlouho, jak byste si představovali a tak nastává správný čas na duplikování, mazání a konečně export a sdílení. Jediné, co mě na ClayFrames štve, že jeho editor neumí snímky posouvat mezi sebou, ale to už bych asi chtěl moc.

DALŠÍ KROK: Najít si někdy celý týden a natočit oskarový velkofilm :)

A ještě něco pro znalce Červeného trpaslíka – člověk si to prostě musí umět zařídit.

Přidat komentář