KOMIKS: Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Článek od: Martin Stručovský - 25.08.2014

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Město hříchu pořád jede.

V českém překladu jsme Sin City poprvé navštívili v roce 1998 v příběhu Dívka v červeném (in. Crew 08/1998). Ale už o rok později k nám díky péči nakladatelství Crew přichází první díl pod názvemSin City v překladu Štěpána Kopřivy. Od té doby uteklo už hodně vody, ale Sin City se u nás stále drží – sice už několik let pod dohledem nakladatelství Comics Centrum a s novým překladem, ale stále je tu s námi. A navíc kompletní a už pár týdnů v „bibliofilské“ edici Kurva velký Sin City, která obsahuje celou Millerovu sérii v jednom svazku. Myslím, že tato fakta vypovídají dostatečně o tom, že vztah českých čtenářů k dílu, které Franka Millera vystřelilo na komiksový Olymp, je jednoznačně pozitivní. A zájem čtenářů neklesá. Vždyť Comics Centrum a Crew nám v češtině nabídli nejen Sin City, ale i Batmana a Daredevila (na nichž zanechal Miller svůj nesmazatelný otisk) a také Millerovy nesuperhrdinské záležitosti (Drsná škola). Na následujících řádcích se zaměříme na nové vydání druhého dílu Sin City s podtitulem Ženská, pro kterou bych vraždil.

Dwight žije sparťanský život. Živí se focením pikantních snímků, do ničeho se neplete a snaží se přežít v městě, kde lidské bytí nestojí za nic, pokud nepatříte k těm mocným. Má za sebou také pěkně drsnou minulost jeho slabostmi je láhev alkoholu a Ava Lord. Té první si už dlouho nevšímá a ta druhá se jednoho dne ozve jako blesk z čistého nebe a svěří se, že má trable. Dwight Avu posílá do háje, nechce s ní po minulé zkušenosti mít nic společného. Jenže srdci a libidu neporučíte. A tak se Dwight zaplete do problémů, které budou hodně drsné, protože Ava je manželkou jednoho z nejmocnějších mužů v Sin City. A ano, hádáte správně, všechno se to pěkně zkomplikuje.

Ženská, pro kterou bych vraždil je esencí všech atributů Millerovy tvorby. Ty jsou vidět sice už u jeho superhrdinských komiksů (Daredevil: Rok jedna, Batman: Návrat temného rytíře), ovšem v Sin City, kde už má jeho jméno ten správný zvuk, je dotáhl k dokonalosti. Miller totiž kašle na komiksové a sci-fi prvky a ubírá se cestou tvrdé reality často inspirovanou americkou drsnou školou a filmem noir. Předně tu máme Sin City – asfaltovou džungli, která je drsná jak šmirgl papír a rozdrtí každého, kdo není dost silný. A právě do tohohle světa hází Miller své nezlomitelné muže a nezlomitelné ženy, jdoucí bez skrupulí za svým, rvoucí se o každý nádech. Dwight je jedním z nich, tedy tak z poloviny. Nemá problém se do něčeho vrhnout bez rozmyslu, rvát se jak lev a nechat si udělat z obličeje fašírku. Jenže k šílenosti Marva má pořád daleko. Takže ho požádá o pomoc a pak teprve nastanou ta správná jatka. Zde je nutno zmínit úžasnou černobílou kresbu (Ava je tu opravdu k sežrání) navazující na tradici noirového filmu, díky níž se vám nebude dělat při čtení špatně.

V porovnání s předchozím dílem (Drsný sbohem) mám ale pocit, že Millerovi nešlo tentokrát primárně o akci a vizuální podívanou, ale chtěl si zkusit napsat detektivku na stránkách komiksu. Překvapivě mu to funguje, ačkoliv jádro pudla tušíte dřív, než se k němu Miller dohrabe. Ale má to šťávu a nebodá to příliš do očí. A co vás chytne ještě víc, než Millerova kresba, jsou jeho dialogy a monology. Všechny jsou přirozené, nikoliv strojemé. Řeč ulice a kriminálníků prosakuje z každé stránky a bubliny – všechny jsou šťavnaté a mají říz.

Pokud vám tedy Ženská, pro kterou bych vraždil chybí ve sbírce, neváhejte, stojí za to. A stejně tak, pokud jste s touhle sérií ještě nezačali – pro seznámení je naprosto ideální.

PS: Pokud to Robert Rodriguez nezvrtá a Frank Miller mu stál celé natáčení za zády, tak se můžeme na blížící se film těšit.

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil
Miller, Frank
Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Václav Dort
Obálka: Frank Miller
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224
Rozměr: 155 x 235
Provedení­: hardback
Stav: nové vydání
Cena: 399 Kč

Přidat komentář