REPORTÁŽ: Proměny utopistického myšlení nejen v rámci sci-fi

Článek od: Lucie Koucká - 21.04.2014

Ve čtvrtek 17. 4. v 17:00 jsem poprvé navštívila Centrum současného umění DOX, které sídlí v pražských Holešovicích. Netušila jsem, že něco tak úžasného po architektonické i programové stránce existuje. Akce se konala v rámci pravidelných měsíčních debat na téma Budoucnost propojování vědy a umění, projekt je realizován za podpory programu Leonardo Da Vinci Tranfer of Innovation. Tento večer byl zaměřený na science fiction, úlohu utopií a model budoucnosti a byl, stejně jako všechny programy série, zdarma a určený pro širokou veřejnost. Na dané téma rozprávěli: redaktor Martin Šust (Laser-books, XB-1), spisovatel František Novotný (Valhala, Křižník Thor) a překladatelka a filozofka Jitka Cardová.

Přednáškový sál jsem lehce našla, instrukce – druhé patro a za kavárnou – byly jasné. Také interiéry tohoto obsáhlého komplexu jsou architektonickým skvostem, bílý minimalismus, dlouhé linie zábradlí, velké plochy oken… No zkrátka kulturní zážitek se konal jen tím, že jsem vešla. Sálek byl poloprázdný, ale nakonec se trochu zaplnil, takže museli hosté přece jen použít mikrofony. Jen hlas Františka Novotného žádné zesílení nepotřebuje.

Nevím, zda to byl úmysl, ale sešli se zde zástupci tří rozdílných názorů. Zatímco Jitka Cardová je radikální a velmi výmluvná zastánkyně moderních směrů myšlení (věnuje se aktivizaci dialogu), František Novotný je zkušený intelektuál tradičního myšlení. Martin Šust se názorově pohybuje mezi nimi. Debata se v průběhu večera stala živější a i na fotografii je vidět, že gestikulace s přibývajícím večerem sílila.

Mimo jiných padla jména režiséra Christophera Nolana a spisovatele Grega Egana (virtuální a nefyzické bytí), bylo poznat, že tito autoři Jitku Cardovou a Martina Šusta zajímají. František Novotný je zase zaujat polským spisovatelem a vizionářem Stanislavem Lemem, jeho názorem, že zákony evoluce platí i pro technosféru. Mluvilo se o vizionářích a vizích budoucnosti, stejně tak o utopiích, o těch snad nejvíce. Utopie, tento sen o ráji, vypovídá o přáních a tužbách současnosti a je stagnací, zatímco dystopie ukazuje, jakou cestou se nevydat a je to noční můra o pekle. Rozebíralo se i téma evoluce, zda je umělá inteligence dalším evolučním stupněm člověka, jaký má člověk vliv na prostředí a prostředí na člověka, jak se změnil model myšlení během posledních dvaceti let.

Mezi tříhodinovou debatou byla zhruba půlhodinová přestávka a tak jsem spolu s ostatními posluchači využila ohromnou terasu u kavárny (viz foto), a jelikož bylo ve čtvrtek nádherné teplé počasí, byla radost si tam vypít kávu a kochat se pohledem na rotující lebku a obří postavu vytvořenou z bot. Ke konci Proměn utopistického myšlení nejen v rámci sci-fi se našel čas i na dotazy diváků, a tak se rozjela zase další bouřlivá debata.  Akce skončila pozvánkou na další tematický večer konající se přesně za měsíc.

Reportáž napsala: Lucie Koucká

Přidat komentář