Gee­kov­ské le­do­vé kost­ky

Článek od: Tata Geek - 16.01.2012

Projekt z knihy Táta Geek.

Ach, zase to úžasné Lego! Šíře vyráběných kostek a součástek Lega je sice obrovská a neobyčejně různorodá (jen si vzpomeňte na všechny ty speciální kostky ze sad pro Hvězdné války, Indianu Jonese, hrady, raketoplány, piráty, sady Technics, důlní techniku z Power Miners, roboty Mindstorms, a třeba i sady Duplo a Primo pro malé děti – všechny mají svoje vlastní segmenty), ale obyčejná kostka ve tvaru 2 × 4 výstupků je doslova symbolem stavebnice. Jakmile ji uvidíte, okamžitě vám v hlavě naskočí slovo LEGO.

Vsadím se, že i u vás doma se někde za skříní a pod postelí najdou zatoulané kostky. Možná si s dětmi stavíte různé věci, a možná dokonce celou konstrukci filmujete na video (no dobrá, takový cvok jsem asi jenom já). Ale nepřemýšleli jste někdy, jak vnést tuto slavnou stavebnici do našeho běžného světa? Třeba do sklenice s pitím?

Napřed to nejdůležitější: Vyrobit si svoje vlastní formičky na led ve tvaru Lega není určitě o nic levnější, než kdybyste si je od Lega koupili rovnou. Ale bude to rozhodně větší zábava a je to vynikající projekt pro práci s dětmi.

  • Časová náročnost: ****
  • Obtížnost: **
  • Náklady: ****
  • Co je třeba: Směs pro odlévání silikonových forem (americký originál uvádí MoldRite 25, v českém prostředí se podívejte na odlevacisilikony.cz, pozn. překl.), kostky Lega, silikonová vazelína, ulamovací nůž.

[Pro blog GeekDad vytvořil tento projekt Brian Little.]

MoldRite 25 je dvousložková silikonová modelovací hmota, která je navíc potravinářsky nezávadná (v případě výběru jiného ekvivalentu si nezávadnost samozřejmě ověřte v informacích od výrobce, pozn. překl.). Sehnat ten správný typ silikonu nemusí být úplně jednoduché, zkuste domácí dílny, hobby markety anebo online obchody – takto jsem si silikon objednal já a přiznám se, projekt se mi tím zas o trochu prodražil. Ale nevadí!

KROK 1: Můžete si vybrat úplně jednoduché kostky, nebo si troufnout i na něco složitějšího. My se pro jednoduchost budeme držet těch nejklasičtějších kostek 2 × 2 a 2 × 4. Chcete-li vyzkoušet i nějaké jiné, zajímavější tvary (nezapomeňte, že být geekem znamená hodně experimentovat), klidně se do toho pusťte – ale přemýšlejte, aby se z kostky dala dobře vytvořit forma. Tvar nesmí být tudíž příliš komplikovaný a nesmí mít velké neobvyklé dutiny, do kterých by se těžko dostával silikon, nebo naopak, ze kterých by se po vytvrdnutí (vulkanizaci) těžko dostával ven.

KROK 2: Vybrané kostky pečlivě umyjte, osušte a zkontrolujte, jestli jsou čisté a nepoškozené.

KROK 3: Já jsem v projektu vytvořil tři formy. První jsem sestavil tak, že jsem udělal čtvercovou zeď o výšce 2 kostek a dovnitř jsem dal jednotlivé kostky 4 × 2 ve vzdálenosti jednoho výstupku. Na druhou jsem vzal kostky 2 × 2 a na třetí kostky 1 × 1, takže jsem vytvořil ledové kostky různé velikosti. Při tvorbě formičky vezměte trochu víc silikonu, než kolik budete skutečně potřebovat; pokud bude stačit do něj kostku zamáčknout jen zčásti, bude mít výsledná forma hladší okraje.

KROK 4: Zkontrolujte, jestli jsou kostičky k sobě dobře přitisknuté a jestli drží těsně, aby mezi ně silikon nevnikal nežádoucími trhlinami. Hrany můžete zalepit silikonovou vazelínou, ale dávejte pozor, abyste jí nedali příliš mnoho a aby na kostkách neulpívala – jinak by forma byla hrbolatá (není to úplně jednoduché – můžete ji nanést třeba vatovou štětičkou).

KROK 5: Podle instrukcí na některých silikonových hmotách se doporučuje použít při výrobě formy také separační přípravek (obvykle parafinový nebo voskový), ale podle mých zkušeností to u Lega není nutné. Stejně tak se v návodech doporučuje odvést pomocí vývěvy případné vzduchové bubliny, což jsem také nedělal, protože až tak jemné tvary jsem přece jen nemodeloval.

Užitečné nápady

Jestliže k měření objemu materiálů nebo mísení silikonu s katalyzátorem používáte kuchyňské misky či váhy, ihned je vyčistěte. Já jsem takhle zapomněl vyčistit hrnek, ve kterém jsem odměřoval množství katalyzátoru, a má drahá geekovská choť nebyla následným čištěním příliš nadšena.

Na pracovní desku kuchyňské linky nezapomeňte také rozložit papír, abyste ji neznečistili tekutým silikonem.

KROK 6: Nyní pečlivě naneste modelovací hmotu. Směs je poměrně hustá a viskózní, takže buďte trpěliví a opatrní. Pro rovnoměrné nanesení můžete použít párátko, podobně jako se jím dají nanášet polevy při detailním tvarování dortů či dezertů. Pokuste se kostky nepřeplnit, aby forma měla rovnou základnu a nepřetékala.

KROK 7: Všechny formy dejte na 24 hodin vytvrdnout (zvulkanizovat), ale přitom je sledujte, protože někdy mohou být dostatečně vytvrzené už po poloviční době (výsledky se mohou lišit podle teploty, relativní vlhkosti i nadmořské výšky). Buďte připraveni, že konečný výsledek nebude, řekněme, úplně dokonalý. Na okrajích mohou být roztřepené přesahy, které samozřejmě odstraníme osvědčeným ulamovacím nožem. Na druhé straně vás možná překvapí, do jakých detailů jsou kostky ve formičce otisknuty – včetně drobných písmen LEGO, vyražených na každém výstupku.

KROK 8: Teď už formičky jenom naplňte vodou a dejte do mrazáku. V této fázi je dobré položit formičky v mrazničce na vhodný rovný povrch, a tím docílit pěkně rovného tvaru. Sláva! Konečně můžete ukázat hloubku svého geekovství i na sklenici s kolou, ledovým čajem nebo třeba mojitem!

Ještě geekovštější nápad

Chcete-li vyrobit ještě zajímavější ledové legové kostky, zkuste na ně převařit trochu destilované vody, aby byly průhledné, anebo vodu obarvěte potravinářským barvivem (ledové kostky tak mohou mít stejné barvy jako originální Lego).

Přidat komentář