RECENZE: XB-1 6/2011

Článek od: Petr Simcik - 27.06.2011

Beth Bernobichová: Zlatá chobotnice

Jako první nám Beth Bernobichová servíruje svou povídku z alternativní viktoriánské Evropy (Je tak alternativní, že viktoriánská není.), ještě plné králů a královen, ale zároveň už i mechanických strojů všeho druhu, alchymie, která se pozvolna transformuje ve vědu a v neposlední řadě balónů a vzducholodí. Sledujeme příběh irské princezny, která se má stát královnou a jejího vlivu na osud přelomového vynálezu umožňujícího jednosměrnou cestu časem.
Zlatá chobotnice mě abych řekl pravdu příliš neoslovila. Míchá dohromady tajemné vynálezy, intriky na královském dvoře a červenou knihovnu, což se sice někomu líbit může, ale mě to nechalo naprosto chladným. Navíc jsem měl občas vtíravý pocit, že ta, která vedlejší dějová linka je na místě jen proto, že autorka potřebovala povídku natáhnout, ozvláštnit ale hlavně zahnat pomalu se vkrádající nudu.

Poul Anderson: Epilog
Druhá zahraniční povídka je něco úplně jiného. Zatímco Zlatá chobotnice je novinka, novela Poula Andersona už má na krku padesát křížků. Jmenuje se Epilog ale nebojte, XB-1 rozhodně pokračuje i za Andersonovým medailonkem. Epilog je Hard Sci-fi popisující návrat expedice, která ve spěchu opustila planetu, když byl na spadnutí jaderný konflikt. Posádka, která trávila tisíce let v hibernaci se vrací na Zemi aby ji našla naprosto mrtvou, bez té sebemenší známky života. Nebo to tak úplně neplatí? Loď vyšle tým, aby prozkoumal povrch z blízka a tam se lidem naskytne možnost spatřit život v naprosto cizí podobě, život prvobytně pospolné společnosti založený na umělé inteligenci.
Že si to nedokážete představit? Poul Anderson ano a nejen to, on vám to mistrně popíše. Epilog je jasným důkazem, že texty vznikající během zlatého věku by neměly zůstávat zapadlé někde vespod trezoru. Naopak, měly by se co nejčastěji oprašovat aby neupadly v zapomění. Pro mě je to jasná jednička čísla a typ povídky/novely, který mi dlouho v XB-1 chyběl.

Třetí povídku servíruje ve stylu starověkých římských orgií Josef Pecinovský
Ocitáme se v Pompejích těsně před výbuchem Vesuvu v kůži cestovatele časem. Budoucí přístroje odhalily v tomto okamžiku výskyt technologie, která do starověku rozhodně nepatří, a tak Časová vyšetřovací komise (tady jsem trochu zabrousil do StarTreku), respektive MTPI, vysílá agenta, aby vyšetřil co a jak a pokud možno problém eliminoval. Nic ale není tak jednoduché, jak to vypadá a hlavní hrdina se zamotá do sítě časových paradoxů v kombinaci s úředním šimlem. Těžko říct, čeho by se měl bát víc. Každopádně půjde o vteřiny.
Povídka se dobře čte, koneckonců autor není žádný začátečník, možná by neuškodilo trochu víc prosvětlit důvod, proč se to všechno vlastně celé děje, protože mám pocit, že hlavní dějová linie tam je občas jen proto, aby se mohl Josef Pecinovský vyřádit v popisech a místy využil nějakou tu techniku budoucnosti. Věrozvěst z Pompejí není špatná povídka, ale nijak mě nenadchla, lze ji s klidem v polovině odložit a nic vás nebude nutit se k ní vrátit, zkrátka, až bude čas...

Tím bychom vyčerpali autory a vrátíme se zpět k něžnému nejen pohlaví. Povídku Bleskojem vystřihla Dana Rusková pro soutěž časopisu XB-1 a to že se dostala do finále už o něčem svědčí. Povídka je velice čtivá a taky originální, používající typicky české prostředí což se cenní. Co do pomyslného řebříčku tohoto čísla bych jí s klidem přisoudil druhé místo.
O co v ní jde? Ze začátku jen o lípu, která stojí odnepaměti na kopci za vesnicí a přitahuje blesky aniž by se to na ní nějak podepsalo. Po poslední bouřce se ale najdou tací, kteří tvrdí, že to má lípa za sebou, a tak se pozdě večer v hospodě zformuje výprava z úkolem lípu nafotit a dokázat tak, že to má skutečně za sebou. Co ale začne jako opilecká sázka, skončí zjištěním, které by mohlo ovlivnit celou naši planetu.

Třetí a poslední autorkou v červnové XB-1 je Julie Nováková s jednostránkovou povídkou Zaťukej na dvířka fantazie. Nějak nevím, co si o této povídce myslet. Podle mě se bude polovině lidí líbit a druhá polovina z ní moc nadšená nebude. Já se přiznám, spadám do druhé skupiny, přesto ťukání na dvířka neodsuzuji, protože něco v té povídce přeci jen je.  Přečtěte a posoudíte sami.  

Publicistika obsahuje text o Kronikách karmínových kamenů, což je pro ty, které to náhodou zatím minulo, série zaměřená na minulost Čech a Moravy. Další díl nabídne i série Život s pocitem úžasu, ale hlavně velký článek o světě Marvelu. Většina z nás má určitě jakés takés povědomí, ale troufám si tvrdit, že téměř každý objeví v článku něco nového, nějakou zatoulanou informaci o které předtím něvěděl.
 
Červnová XB-1 nám toho nabízí přehršel, jako ostatně kterákoli XB-1, ale to hlavní, co nám nabídne právě tato a žádná jiná, je pohled na fantastiku ženským okem, perem, klávesnicí a to velice pestrý a kvalitní. Přesto myslím, že žádnou z dam, které se autorsky podílely na povídkové sekci neurazí, když řeknu, že jedničkou čísla je muž Poul Anderson a jeho Epilog.

Přidat komentář