RECENZE: H. P. Lovecraft, V Horách šílenství

Článek od: Lament - 16.12.2010

Mám za to, že tou nejmilosrdnější věcí na světě je neschopnost lidské mysli uvést do souvztažnosti veškerý svůj obsah. Žijeme na poklidném ostrůvku nevědomosti uprostřed černých moří nekonečna a neočekává se, že se budeme vydávat daleko od břehů. Vědy, všechny do jedné napírající síly vlastním směrem, nám dosud nezpůsobily větších škod; ale jednoho dne nám poskládání jednotlivých dílků vědomostí otevře tak strašlivé pohledy na realitu a na naši hroznou pozici v ní, že z toho zjištění buď propadneme nepříčetnosti, nebo se z vražedného světa stáhneme do klidu a bezpečí nového období temna. (str. 31)

Máte občas pocit, že žijete nudný život? Buďte rádi, že nedokážete nahlédnout za oponu. Tvrdí se, že vesmír je nekonečný. Ale co když není, co když na jeho prahu číhají prastaré abstraktní síly, kterým na nás ani za mák nezáleží a pohlíží na nás jako na mravence u svých nohou? Co když jen čekají, až někdo prolomí práh mezi světy, aby se mohly vrátit tam, kde už jednou vládly?

Tvorbu H. P. Lovecrafta by bylo snadné klasifikovat jako chorou, paranoidní a dokonce snad i jako výplod halucinací. Sugestivnost je ještě umocněna převládající ich formou, a proto má jeho dílo tak silný náboj a stále má co říct novým a novým generacím čtenářů. Nakladatelství Laser-books si je této skutečnosti dobře vědomo, takže vyrukovalo na předvánoční trh s novým vydáním výboru Lovecraftových povídek V horách šílenství. Sbírka už u nás vyšla v roce 1991 (Nezávislý novinář II.) a v roce 2002 (Aurora). Laser-books vybavil knihu pěknou obálkou s roztomilým Cthulhu, která nikoho nevyděsí (v žádném ze smyslu toho slova) a přidržel se staršího mistrovského překladu Milana Žáčka.

Skladba povídek je zachována jako v  předešlých českých vydáních, liší se však od těch, které vychází v anglicky mluvících zemích – tam je výběr povídek pokaždé jiný. Naleznete tu tedy povídky Dagon, Slavnost, Volání Cthulhu, Hrůza v Dunwichi, V horách šílenství a Stín z hlubin času.  

Všechny povídky jsou (jak je u Lovecrafta zvykem) popisy plíživých a děsivých prozření. Dagon je svědectvím uprchlého zajatce, který se na moři setkává s něčím tak nelidským, že ho to přivede na hranici šílenství. Slavnost nám připomíná, že Vánoce nejsou časem, kdy všichni slaví stejný svátek. A prastaré kulty nejsou tak bezzubé jako roztomilý Ježíšek. Volání Cthulhu zase ukazuje odvrácenou tvář dědictví. Jak praví klasik: Dědictví je jako bonboniéra, nikdy nevíte, kde se v čokoládě skrývá hnusný, svíjící se červ. Hrůza v Dunwichi řádí v další povídce. Mizejí tam občané a jako by toho nebylo dost, město se musí potýkat s podivným majitelem usedlosti. To, co bylo zatím spíše naznačováno, propuká naplno V horách šílenství. Výprava do Antarktidy nalézá podivné pozůstatky neznámých bytostí. Tento objev mění navždycky pohled na historii Země. Na závěr Lovecraft varuje, že Stín z hlubin času je stále přítomen a číhá. Jeho krev může kolovat v žilách každého z nás.

Lovecraftovy třeštivé a děsivé vize však nejsou jen pouhými horory. Věci podobné těm, které popisuje, se přece dějí pořád. Nemáte ve svém okolí někoho s podobným osudem? Že ne? No, jenom aby. Naše mozky mají totiž ve zvyku vytěsňovat příliš bizarní a obskurní skutečnosti. Takže se raději připravte. Však ti vnímavější z vás už zaznamenali, že roky, do kterých spadají vydání této sbírky, se jeví přinejmenším podivně.  

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyehwgah'nagl fhtagn. *

V Horách šílenství
Howard Phillips Lovecraft

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Bob Eggleton
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rokvydání: 2010
Početstran: 344
Rozměr: 110x165
Provedení: paperback
Stav: nové vydání
Cena: 229 Kč

* "Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní." (Wikipedie)

Přidat komentář