RECENZE: Robert J. Sawyer, Flashforward

Článek od: Jindra Střelec - 01.12.2010

Theo Propocides a Lloyd Simcoe, momentálně jedni z nejlepších světových fyziků, jsou dle svého přesvědčení na prahu historického objevu. Obří urychlovač hadronů má odhalit tajemství záhadné částice, tzv. Higgsova bosonu, částici, jejíž interakce dodává jiným částicím hmotnost. K tomu jim má dopomoci urychlovač částic CERN, stroj, který stál přes šest miliard dolarů, měří téměř 30 kilometrů a leží hluboko pod Francií a Švýcarskem... Ta vzácná chvíle má nastat přesně v 17.00 hodin 21. dubna 2009. Digitální hodiny odpočítávají poslední vteřiny před zahájením experimentu, po jehož spuštění by mělo být všechno jinak.

Lloyd Simcoe se z vteřiny na vteřinu ocitá někde úplně jinde. V jednom okamžiku se nachází v řídícím centru CERNu, aby se ve okamžiku dalším ocitl v posteli na zpočátku neznámém místě po boku staré, vrásčité ženy. Poznenáhlu zjišťuje, že byl jakousi podivnou silou vržen o dvě desetiletí kupředu, aniž si z té doby cokoli pamatuje. Ještě než začne opravdu propadat panice, ocitá se zpět v kontrolní místnosti CERNu. Jeho úleva je však jen dočasná. Poznenáhlu zjišťuje, že stejný výpadek vědomí a posun do budoucnosti postihl i všechny v jeho okolí, i když ne všichni měli podobně realistické vize jako on. S přibývajícím časem je však zřejmé, že má katastrofa dalekosáhlejší následky než se zpočátku zdálo. Výpadek se stal celosvětovou záležitostí.

Kniha Roberta J. Sawyera se stala předlohou stejnojmenného televizního seriálu, který patří k tomu nejlepšímu, co bylo za poslední léta natočeno – ne že by mu to bylo něco platné. V české mutaci ho mohli sledovat například všichni ti, kdo mají AXN Sci-fi. Ale zpět ke knize, i když na seriál ještě také dojde.

Ústřední motiv celosvětového výpadku vědomí všech lidí a krátká přítomnost jejich vědomí ve dvacet let vzdálené budoucnosti je hodně originální motiv, na kterém se dá vystavět celá škála zápletek i osobních příběhů. Autor si zvolil jako dva hlavní protagonisty vědce, které to z větší části měli na svědomí.

Lloyd Simcoe se ponejvíce trápí otázkou, zda mohl něco udělat jinak a lépe a snaží se žít s vědomím toho, že díky jeho experimentu zemřelo mnoho lidí. Tuto ztrátu pak Robert J. Sawyer demonstruje na příkladu Simcoeovi kolegyně, která během výpadku přišlo o jedinou dceru a k níž Lloyda samotného váže citový vztah. Oproti tomu představuje Theo Propocides zástupce celé řady lidí, kteří při výpadku neměli žádnou vizi. Jak se později ukazuje důvodem tohoto „výpadku na druhou“ je prostý fakt, že nikdo z nich nebude v této době mezi živými. Každý z takto postižených si zákonitě dříve nebo později položí stejnou otázku: je možné viděnou budoucnost změnit nebo musí svůj osud bezezbytku přijmout?

Flashforward je zástupcem skutečné vědecké fantastiky, která mně, jako laikovi, předkládá uvěřitelný mix reálných vědeckých poznatků a teorií, spolu s „fantastickými“ závěry. Kvantový fyzik na to sice může mít díky své odbornosti jiný názor, ale ti mezi čtenáři této knihy určitě převládat nebudou. Laik tak ani náhodou nedokáže odlišit, co je v mnoha vědeckých rozhovorech ještě skutečně věda a co fikce. Autor však tyto teorie dokáže podat natolik zajímavě, že je to v podstatě jedno. Důležité je, že hovory plné časových paradoxů a smyček ději neubližují a naopak ho posouvají dál. Přesto bych doporučil věnovat četbě rozhodně hned zpočátku plnou pozornost, aby si čtenář osvojil množství odborných termínů.

Těm, kdo znají televizní seriál a absolvovali celou první sérii, a zároveň váhají, zda se do téhle knihy pustit, když už vlastně všechno viděli, mohu knižní Flashforward s čistým svědomím doporučit. Televizní tvůrci si totiž z předlohy vybrali pouze základní zápletku samotného výpadku a několik vedlejších linií, které však přepracovali k obrazu svému. Kniha tak nabízí zcela jiný příběh než seriál. Trochu tak zamrzí jen obálka Baronetu, která na seriál přímo odkazuje a tím může zmást potencionální čtenáře. I přesto stojí Flashforward rozhodně za přečtení...

Flashforward /Flashforward/
Sawyer, Robert J.

Nakladatel: Baronet
Překladatel: Jana Pacnerová
Obálka: Martina Kysucká
Redakce: Stanislava Moravcová
Rok vydání: 2010
Počet stran: 344
Rozměr: 120 x 195
Provedení: paperback
Cena: 239.00 Kč

Komentáře

Přesně tohle bylo mé dilema: seriál jsem sledovala a bavil mě. Říkala jsem si, že když jsou na obálce postavy ze seriálu, bude to vlastně jedno a totéž a tak mě to odradilo. Nechtěla jsem se pouštět do čtení příběhu, který už znám, ale recenze mě navnadila a určitě tuhle knihu zařadím na seznam knih, co hodlám přečíst :-)

„Za zkušenosti musíme v životě platit. Máme-li štěstí, dostaneme slevu.“ Oskar Kokoschka.

Já jsem se naopak těšil na rozvinutí některých dějových linií z filmu, takže napoprvé mě kniha trochu zklamala, ale na druhé čtení už to bylo OK. Naopak mě to ponouklo, že jsem si opatřil i Neandertálskou odchylku a není to špatné. Na seriálu mi ze všeho nejvíc vadila taková ta špinavá hra s divákem, že jeden díl skončil strašným zjištěním (malá holka řekne smrtelně vážně "D.Gibbons je zlý člověk") a další dva díly se k tomu nikdo nevrátí, přestože tato informace je naprosto zásadní a pak teprve její matka řekne v jiné souvisloti, že se jí na to neptali, že je to moc citlivé. Na takové hovadiny jsem zase citlivý já, neumím si představit, že by v takové situaci zkušený agent FBI opominul takový informační zdroj, byť je to jeho vlastní dcera! Pravda je, že ve srovnání s takovými LOST je tenhle seriál vrchol logiky.

Přidat komentář