KOMIKS: Hubertus Rufledt, Helge Vogt, Alisik 3: Jaro

Článek od: Renata Staurovská - 09.09.2019

Když jsme se s Alisik loučili naposledy, její hřbitov byl zasypaný sněhem. Spolu s ní jsme odhalili pár střípků z její minulosti a hned po přečtení jsme začali nedočkavě vyhlížet další díl v naději, že se nám dostane odpovědí na zbývající otázky. Dostane, určitě. Jenom si na to budeme muset ještě chvíli počkat.

Vrstvy sněhu na náhrobcích pomalu roztály a ze země začínají vykukovat barevné květy. Přichází čas Velikonoc, vzduch voní jarem a Alisik, mrtvá holka, co žije spolu s dalšími duchy na hřbitově, stále čeká na svůj posmrtný rozsudek. Jak ale všichni dobře víme, jaro je i čas lásky, a Alisik se slepým chlapcem Rubenem tráví stále více času.

Není to však jenom spousta nevyřčených otázek na téma láska, které Alisik trápí. Bagry, které přes zimu kvůli sněhu nemohly pracovat, se opět rozjíždí kupředu s jedním jediným cílem – srovnat celý hřbitov se zemí, aby na jeho místě mohlo vzniknout obchodní centrum. Všichni postmortálové už moc dobře ví, co se s nimi v takovou chvíli stane… A dochází jim nápady, jak tomu zabránit.

Alisik si také konečně rozpomíná na okolnosti své smrti a ocitá se před nejtěžším rozhodnutím svého života, posmrtného i toho, který mu předcházel. Může vůbec existovat něco jako láska mrtvé dívky k živému člověku a má takový vztah budoucnost? Co je to vlastně budoucnost pro mrtvou holku, uvězněnou na hřbitově?

Zkrátka a dobře, Alisik nám dospívá. Nejen květiny na hřbitově, ale i ona rozkvétá, aby si prožila svoji první a nejspíš zároveň také poslední lásku. Začíná se na svět dívat úplně jinýma očima, začíná chápat svoji roli v něm a stává se plnohodnotnou, zodpovědnou mladou ženou, se vším, co k tomu patří. Básně a úvahy prokládající příběh už jsou úplně jiné než v předchozích dvou dílech, mnohem dospělejší a vyzrálejší. Naivita a ideály Alisik postupně opouští a na jejich místo přichází poznání a smíření.

„Copak všichni nesníme o věcech, které se nikdy nemůžou stát?“

Kresba opět nádherně dokresluje ponurou, a přece tak sympatickou atmosféru celého příběhu. Alisik: Jaro hravě drží tempo, které nastavily předchozí dva díly, neúprosně graduje a míří kupředu, jako bagry na místním hřbitově. Tak jak přichází a odchází roční období, tak i náš čas s Alisik se pomalu chýlí ke konci. Ještě se ale pořád můžeme těšit na poslední díl, než dáme té mrtvé holce definitivní sbohem.

 

Alisik 3: Jaro
Hubertus Rufledt, Helge Vogt

Nakladatel: Crew
Počet stran: 80
Rok vydání: 2019
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: pevná
Formát: 240x170 mm
Cena: 229 Kč
 

Přidat komentář