KOMIKS: Pierre Seron a Albert Desprechins, Dobrodružství Pidilidí 1 - Exodus

Článek od: frankie - 02.05.2013

Kdo má v oblibě frankofonní komiksy, může začít jásat. Na knižním trhu se objevil další komiksový bonbónek, který lahodí francouzským čtenářům již od roku 1967. Přijdou mu na chuť i čeští čtenáři?

Komiks Pidilidi vypráví o lidech, kteří se zmenšili na velikost trpaslíků po doteku podivného meteoritu. Hlavním hrdinou celé série je Regis Renaud, nejchytřejší obyvatel Smělé – městečka, které si vybudovali pidilidi v prázdných nádržích pod starým zámkem. Čtenář je katapultován do příběhu, kdy tato idyla končí. Po nehodě kamionu dojde k zatopení jejich městečka a pidilidi si musí začít hledat nový domov. Název jejich města Smělá není náhodné, ve francouzštině se Smělá řekne Eslapion, název vznikl přesmyčkou jména Espalion, malebného městečka v jižní Francii, kde kreslíř Pidilidí Seron trávil dovolenou a městečko ho zcela okouzlilo.

Na 48 stránkách je čtenář postupně seznámen s úspěšnou, byť nikoli jednoduchou, evakuací z města pidilidí. Pousměje se nad trampotami trpaslíků ve světě obrů i jejich obrovské snaze zůstat nepozorováni. Důležitým dějovým prvkem je existence meteoritu přeměňujícího po doteku normální lidi ve zmenšeniny a také existence zázračného elixíru, vynálezu pidilidí, který dokáže působení meteoritu zase zvrátit. Vtipné situace způsobuje i putování trpaslíků, ti šťastnější mohou létat broukoptérami, ostatní jsou nošeni svými dočasně zvětšenými sousedy v kufrech. Pidilidi jsou se svým údělem srozuměni natolik, že nikdo netouží po návratu do obyčejného světa. Konec svou otevřeností slibuje další povedené dobrodružství a čtenář bude jistě netrpělivě očekávat další vydání.

Po výtvarné stránce komiks připomíná Gastona, na rozdíl od něho, jsou však jednotlivé panely vyváženější a nedochází k celostránkovým výtvarným produkcím. Komiks obsahuje i přiměřené množství textových bublin, které ani nepřetěžují mladší čtenáře svým rozsahem, a zároveň umožňují si plně komiks vychutnat. Kvalitě díla napomáhá velice dobře odvedená práce zkušeného překladatele Richarda Podaného.    

Ve Francii vyšlo za necelých čtyřicet let již přes padesát alb (poslední v roce 2011). Album Pidilidi zaujme hlavně mladší čtenáře, kterým se líbí Leonardo, jako doplňkovou četbu lze však komiks doporučit všem, kteří přemýšlí o jeho přečtení. Pro milovníky frankofonní produkce je to téměř svatá povinnost.   

Dobrodružství Pidilidí 1 – Exodus
Pierre Seron, Albert Desprechins

Nakladatel: COOBOO
Překlad: Richard Podaný
Rok vydání: 2013
Počet stran: 48
Rozměr: 210 x 295 mm
Provedení: Brožovaná lepená
Cena: 149 Kč

Přidat komentář