TG: Geocaching s dětmi #1

Článek od: Milan Maršíček - 27.03.2013

Rádi byste se svými dětmi trávili více času, ale víkendové výlety bez cíle vás nelákají? Chtěli byste po celotýdenním sezení v kanceláři u počítače vyrazit

s dětmi mimo město, ale návštěvy hradů a zámků nejsou ani pro vás ani pro ně to pravé? Pak vyzkoušejte geocaching!

Tato celosvětově známá hra na moderní hledání pokladů je možná tou správnou podobou pobytu v

přírodě s vašimi dětmi, která bude bavit i vás. Zcela zjednodušeně spočívá tato zábava v hledání schránek nazývaných “keše”, které někdo ukryl a na internetu zveřejnil jejich souřadnice včetně dalšího popisu. Vy takto schovaný poklad najdete, do přiloženého “logbooku”, v podobě malého zápisníku zaznamenáte Váš nález (úkol pro vás), v jeho obsahu vyberete něco, co si odnesete a na oplátku do něj zase něco vložíte (úkol pro vaše potomky). Takto nalezený nebo občas i nenalezený poklad následně zaznamenáte na internetové stránce k tomu určené.

DSC00309

Jak a proč začít

S geocachingem dostanete své děti i sebe na místa, o jejichž existenci možná vůbec netušíte, a to dokonce i poblíž místa vašeho bydliště. Často se vám stane, že budete hledat keš na místě, kolem kterého možná denně projíždíte autem cestou do práce a ani vás nenapadne, že za křovím, 100 m od silnice, je přírodní zajímavost nebo krásná vyhlídka a poblíž schovaný poklad.

Při hledání se časem dostanete i do situace, kdy bude kromě vás a vašich potomků kolem schovaného pokladu nenápadně kroužit a pokukovat další skupinka lidí a až jedné nebo druhé straně dojde po 15 – 30 minutách stání v dešti nebo v mraze trpělivost, zjistíte, že jste na daném místě všichni za stejným účelem a poznáte tak nové lidi.

Abyste získali souřadnice a popis první keše, kterou se vydáte se svými dětmi hledat, musíte se zaregistrovat na stránkách www.geocaching.com (užitečné jsou také stránky www.geocaching.cz nebo www.geocaching.sk). Samotná registrace i následné základní členství, které většině z vás bude plně postačovat, je zcela zdarma. Případné placené prémiové členství vám umožní detailnější vyhledávání keší např. podél trasy, podrobnější statistiky a především notifikaci na nově schované poklady, což je nutná podmínka k získání Vašeho prvního FTF (z angl. First To Find). To je vyhledávaný a oceňovaný bonus všech hledačů pokladů v podobě prvního nálezu nové keše a prvního zápisu do jejího logbooku. První nálezce bývá rovněž zakladatelem keše různě odměněn (speciálně vytvořená mince apod.).

DSC00263

Všechny keše jsou svými zakladateli důkladně schovány a maskovány, aby je nenašli náhodní chodci, kteří nemají o geocachingu ani potuchy. Platí tak pravidlo, že při hledání a především vyzvedávání keše byste neměli ohrozit její bezpečnost, aby jí po vašem odchodu někdo cizí neponičil nebo dokonce neukradl. Při svém odchodu tak dávejte velký pozor, aby byl poklad ukrytý stejně, jako při vašem příchodu.

Historie

Geocaching byl založen v roce 2000 poté, co byla v systému GPS vypnuta chyba přesnosti, která do něj byla do té doby uměle zaváděna. Ihned následující den byla ve Spojených státech amerických schována první schránka s předměty na výměnu a na internetu byly zveřejněny její přesné souřadnice. Další schránky a následně i založení specializovaného internetového portálu s přehledem souřadnic všech nových keší na sebe nenechalo dlouho čekat. Od té doby prošel geocaching velkým rozvojem a jestli byl ve svých počátcích předmětem zájmu jen pro vyvolené jedince, v současné době se o něm můžete oficiálně dozvědět i ve veřejných médiích.

DSC00376

Nemusíte mít žádný strach, že je geocaching jednorázovou záležitostí na několik víkendů, kdy s dětmi vše najdete a nebudete vědět co dál. V České republice se v současné době nachází 32 552 aktivních keší, celosvětově pak 1 982 739, přičemž tato čísla samozřejmě dále rostou. Je tak zřejmé, že pokud vás a vaše potomky moderní podoba hledání pokladů bude bavit, budete mít o zábavu postaráno na celé jejich dětství a možná i dále.

V příštím díle seriálu se dozvíte něco o nástrojích potřebných k geocachingu a také se zmíníme o keších.

Přidat komentář