LITERATURA: Redakce vybírá zářijové pecky - Petr Vařák

Článek od: Petr Vařák - 30.09.2011

Osobně jsem se v září nejvíce těšil na následující tituly:

Aaron Rosenberg & Christie Golden: Za Temným portálem

Značka Warcraft byla až na jednu, dvě výjimky vždy zárukou dobré, nenáročné zábavy a není důvod si myslet, že nyní by tomu mělo být jinak. Román Za temným portálem je přepisem stejnojméné hry, datadisku legendárního Warcraft II: Tides of darkness (ten už do knižní podoby převedl Aaron Rosenberg). Kniha je navíc o to zajímavější, že při jejím psaní spojili síly zkušená Christie Golden a výše zmiňený Aaron Rosenberg.

Na konci Druhé války se Alianci podařilo odrazit barbarskou Hordu a zničením Temného portálu přerušit spojení mezi Azerothem a Draenorem, domovským světem orků. O dva roky později je však Horda zpátky a chystá se k rozpoutání nového pekla ve World of Warcraft.
Stárnoucí orkský šaman Ner’zhul získal kontrolu nad Hordou a postaral se o obnovení Temného portálu. Jeho brutální válečníci znovu vtrhli na Azeroth a obléhají nově postavenou pevnost Nethergarde. Z ní vedou arcimág Khadgar a velitel Aliance Turalyon vojska lidí a jejich elfských a trpasličích spojenců při odvrácení orkské invaze.
Na povrch navíc vyplývají další znepokojivé problémy. Khadgar se dozvídá o orkských nájezdech do hloubi aliančního území. Zdá se, že útočícím skupinkám orků nejde o pouhé dobývání, ale směřují za jasným cílem. Aby toho nebylo málo, objevili se i černí draci, kteří podle všeho pomáhají orkům. Pokud Aliance doufá ve zmaření Ner’zhulových temných plánů, nezbývá jí nic jiného, než napadnout zdecimovaný orkský domovský svět Draenor. Podaří se Khadgarovi a jeho společníkům včas zastavit ohavného šamana a zabránit zničení obou světů? (Anotace)

Richard A. Knaak: Diablo - Dědičné právo

Fantom Print se s Diablem v našich končinách na nějakou dobu odmlčel, přeci jen od vydání posledního svazku série uplynul již nějaký ten pátek. Nakladatelství nyní nachystalo velkolepý comeback v podobě trilogie Válka hříchu z pera Richarda A. Knaaka. Jelikož je Knaak již prověřeným spisovatelem, není nejmenších pochyb o tom, že první díl trilogie Dědičné právo bude kvalitním, epickým příběhem.

Tři tisíce let před temnými událostmi v Tristramu byl Uldyssian, syn Diomedův, obyčejným farmářem z bezvýznamné vesnice jménem Seram, zcela spokojeným se svým klidným, téměř idylickým životem. O to víc je vyveden z míry, když se kolem něj začnou v rychlém sledu odehrávat temné události.
Poté co je neprávem obviněn z ohavných vražd dvou misionářů, musí uprchnout z domova a vydat se na trnitou cestu za očištěním svého dobrého jména. S hrůzou ovšem zjišťuje, že se u něj začínají projevovat podivné schopnosti – schopnosti, o jakých se žádnému člověku nikdy ani nesnilo. Uldyssian nyní musí moc, která v něm roste, zkrotit, jinak hrozí, že v něm zadusí i poslední stopy člověčenství. (Anotace)

Míla Linc: Mrtví muži netančí

Nejvíce se ovšem těším na druhý knižní počín Míly Lince pod názvem Mrtví muži netančí. Autor ve své fantasy prvotině Stín černého hvozdu dokázal, že má cit predevším pro vytvoření dobové, středověké atmosféry a osobně od něj čekám velké věci. Kniha volně navazuje na autorův debut a především pak na jeho povídku Krauka v antologii Legendy: Draci.

Tři muži: Meyrink, který býval nejlepším lovčím, ale smůla se mu lepí na paty; Joachim, který býval žoldnéřem, než přišel o ruku a stal se z něj mrzák; Volkan, který býval člověkem, jenže v okamžik smrti jej třikrát prokleli a on měl na výběr - buď navěky tančit na obloze s kostlivci, nebo kráčet na rozhraní života a smrti jako posel Smrti.
Život na okraji Černého hvozdu je kořeněn smrtí a do jeho nitra by se lidé raději neměli ani snažit pohlédnout. Přesto se tam tito tři muži vydají; každý ovšem s jiným záměrem. (Anotace)

Přidat komentář