RECENZE: Jeff Smith, Kůstek 2 - Oči bouře

Článek od: Tobiáš Smolík - 06.09.2011

„Jupijej! Vyšel další Kůstek!“

Nyní jsou v kurzu dvě možnosti. Buď jste ihned po přečtení úvodního výkřiku vyskočili od svých prohlížečů, doběhli k oblíbenému knihkupci a s novým komiksem v zubech se právě snažíte popadnout dech a nebo… A nebo ne. Pokud by situace číslo jedna opravdu nastala, už asi stejně nemáte chuť tuto recenzi dočíst, jelikož důvody, proč si Kůstka koupit, znáte a důvody, proč si ho nekoupit, vědět nechcete. Inu, trochu jsem počítal s tím, že většina čtenářů Sardenu to má v hlavě alespoň trochu srovnané a nevyráží v papučích do ulic pokaždé, co se objeví jakákoliv nová kniha. Takže pro ty, co zůstali sedět, následuje pár řádek o tom, jak to s tím Kůstkem vlastně je.

Autor, vážený pan Jeff Smith, začal Kůstka vydávat v devadesátých letech, dokonce vlastním nákladem. Tento risk se ale vyplatil, protože „Kůstek“ získal obrovské množství všech myslitelných ocenění. Obálka se chlubí deseti cenami Eisner Award a jedenácti Harvey Awards, dokonce i zařazením mezi 100 nejlepších knih století časopisem TIME. (Pokud by ji někdo z vás právě opravdu držel v zubech, může se snadno přesvědčit.)

První díl vyšel v češtině u nakladatelství Crew v květnu loňského roku. Začíná útěkem tří bratranců: podvodníka Podfy, truhlíka Švandy a hlavního protagonisty Ferdy z jejich rodného městečka Kůstkov. Po nechtěné rozluce se střetávají v tajemném údolí, kde pomáhají sličné Trnce a její rázné Babi v chaloupce a zúčastní se i místního sportovního klání – kravích dostihů. Do toho je čas od času otravují ušaté příšery, Krysáci, které naštěstí občas zažene velký rudý drak, který kouří cigára?

Na tento poměrně idylický začátek teď navazuje díl druhý Oči bouře. Všechno se víc komplikuje, atmosféra houstne, na povrch vyplouvají znepokojivá tajemství z minulosti hlavních hrdinů. Zjevně se schyluje se k mnohem temnějším událostem budoucím. Ale upřímně, děj se od předchozího dílu zrovna dvakrát neposune. V „jedničce“ už bylo naznačeno, že o Trnčině původu se ještě leccos dozvíme, že Babi také není jen tak ledajaká žena ze statku a že se schyluje k válce. V pokračování, tedy v Očích bouře se potom dozvíme, že Trnčina i Babičina pravá minulost byly z dobrých důvodů zatajovány a opravdu nejsou úplně všední a nějaký válečný konflikt se opravdu chystá.

Dvojka tedy budí dojem spíše návnady na další díly. Těch nás ale čeká ještě šest, takže pojímat Oči bouře ve stylu „krátká výplň vsunutá před finále“, je poněkud unáhlené. Kromě toho, že se příběh příliš daleko neposune, přeladil Jeff Smith tentokrát na trochu vážnější notu. Takže fórky, kterými byl první díl hustě proložen, se v tomto svazku vyskytují méně a v jeho druhé půli prakticky vůbec. Ve výsledku ale tato vážnost působí trochu strojeně.

Možná ale Kůstkovi trochu křivdím, jelikož první svazek, který u nás vyšel, tedy Útěk z Kůstkova obsahuje rovnou dva díly. Zatímco Oči bouře jenom jeden. Což mi nepřipadá zrovna šťastné, protože nevěřím, že půjde na místním trhu víc na odbyt osmidílný komiks než komiks pouze čtyřdílný (tedy za předpokladu, že by vydržel trend vydávat dva díly v jednom svazku). Proto se bojím, že se onoho finále kvůli přehlcení čtenářů ani nedočkáme.

Na českém vydání mě ještě mrzí, že v nakladatelství Crew použilo původní perokresby namísto později vydaných v kolorované verzi. Smith totiž nepoužívá šrafování ani podobné techniky, a tak jsou objekty a postavy buď úplně černé, nebo úplně bílé. Jsou momenty, kdy je toto pojetí působivé, ale občas, například v nočních scénách, ztrácí dech a komiks působí jako netknuté omalovánky. Smithova kresba občas jde do velké jednoduchosti a má nádech „Disneyovek“, takže barva jí jednoznačně pomáhá k větší osobitosti.

Nechci ale komiks shazovat. Ač u nás je zatím tato série málo známá, ve světě se již dlouho těší kultovnímu statutu a rozhodně právem. Je multigeneračně srozumitelná, celý příběh má hloubku plnohodnotné fantasy ságy a přitom obsahuje dostatečné množství příjemně odlehčujících fórků. Kresba, ač s oním povědomým nádechem, má spoustu dobrých momentů: zvláště pokud jde o pojetí svérázných postav a nebo mých oblíbených Krysáků. Právě v propracovaných postavách se projeví asi největší Smithova invence. Ať už jde o Babičku, která je tak trochu Rambo, flegmaticky pokuřujícího draka nebo ukecaného skákajícího brouka jménem Ted.   

Kůstek tedy rozhodně stojí za pozornost všech fanoušků komiksu. Svazek Oči bouře je sice trochu slabší, kvalitou i kvantitou, ale jeho poselství je jednoznačné: to hlavní teprve přijde. Kdo má v držení první svazek Útěk z Kůstkova, by neměl váhat, a ostatním čtenářům bych pochopitelně doporučoval začít právě prvním dílem, aby se vyhnuli totální dezorientaci.

Kůstek 2: Oči bouře /Bone 3: Eyes of the Storm/
Smith, Jeff

Nakladatel: Crew
Překlad: Michael Bronec
Obálka: Jeff Smith
Redakce: Barbora Lyčková, Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2011
Počet stran: 184
Rozměr: 165 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 269 Kč

Přidat komentář