RECENZE: Martin Šust (ed.), Plnou parou

Článek od: Monika Slíva - 23.03.2014

Představovat českým čtenářům fantastiky Martina Šusta by bylo stejně užitečné jako nošení trpaslíků do jeskyně. Pokud obvykle čtete zároveň s knihou předmluvy, doslovy a medailonky autorů, už jste museli jeho jméno zaznamenat. Pokud čtete Pevnost a XB-1, už jste museli jeho jméno zaznamenat. Pokud jste někdy měli cokoli do činění s Cenami Akademie SFFH, museli jste jeho jméno zaznamenat. A mohla bych klidně pokračovat. S trochou nadsázky se dá říct, že na něj narazíte prakticky všude, kam se u nás ve fantastice vrtnete.

Plnou parou rozhodně není první antologie, které se Martin Šust dopustil, a stejně jako jeho předchozí počiny v sestavování povídek zahraničních autorů je to opět velmi zajímavá a pro čtenáře přínosná záležitost. Jak už sám název napovídá, zaměřil se v tomto případě s výběrem povídek a autorů na retrofuturismus v mnoha podobách.

Tucet povídek, tucet autorů a tucet překladatelů plus jedna předmluva dávají dohromady symbolickou třináctku, zde zcela jistě šťastnou.

Nemáte-li představu, co je to retrofuturistická fantastika, jak je uvedeno v podtitulu knihy, můžete si prostřednictvím antologie vykreslit vcelku slušnou a barvitou představu. Každý z autorů má co nabídnout a někteří z nich vás skutečně překvapí. Jako v každém souboru povídek určitě narazíte na nějakou, která vás nijak neosloví, ale pak si můžete říct, že zrovna tento autor a styl psaní asi nebude nic pro vás. Naopak ty kousky, které vás zaujaly, mohou nasměrovat vaši pozornost k tlustším a výživnějším knižním dětičkám svých literárních otců a matek.

Před každou povídkou najdete krátký medailonek o autorovi a přehled jeho díla, takže není třeba bloudit nikde v temnotách, pokud budete chtít okusit další literární krmi od autora, který vás zaujal.

Při recenzování povídkové knihy je vždy problém najít zlatou střední cestu, kolik toho prozradit, aby mělo ještě smysl to pak číst, ale zároveň aby si čtenář mohl udělat z recenze aspoň základní obrázek, zda ho to vůbec bude zajímat. K výčtu povídek jsem kromě jména autorů přidala ještě jejich národnost a jméno překladatele. Povídky, které mě skutečně oslovily, nebo kde jsem k nim měla co říci, si vydobyly více než jednu větu a poznáte je tak ve výčtu na první pohled.

Krajina fantazie zahalená párou / Martin Šust
Komentáře k předmluvě netřeba. Nutno přečíst.

Doktor Lash vzpomíná / Jeffrey Ford / Američan / R. Podaný
Co se může stát, když svět postihne jakási záhadná mentální choroba. Tady na mě pára působila jako pouhý doplněk a zápletka by se mohla odehrát kdekoli.

Mimova mumie / Mark Hodder /Brit / J. Rečková
Pokud je vám jméno povědomé, pak ano, je to autor Podivuhodné záležitosti se Skákajícím Jackem. Nicméně tato povídka nemá se světem románu nic společného a líčí zážitek poněkud podivínského detektiva Macallistera Fogga. I zde by se zápletka mohla odehrát v jakémkoli světě a pára tvoří pouhé kulisy příběhu.

Hanoverova oprava / Jeff VanderMeer / Američan / A. Heinz
Realita vás nakonec dostihne, ať jste kdekoli a snažíte se jí uniknout sebevíc. To by zhruba mohlo být motto této povídky. Atmosférou na mě působila velmi podobně jako jeden z příběhů spletených v Atlasu mraků. Což není myšleno jako zápor.

Láska vchází do hlubiny / Tobias S. Buckell /pochází z karibské Granady / K. Niklová
Originální nápad použitý v povídce přímo volá po románovém zpracování. Lidstvo se dobrovolně vzdalo vyspělých technologií a po blíže nespecifikované katastrofě svěřilo správu svých měst, ukrytých v hlubokých stržích, do rukou logaritmických strojů. Svět, který na mě velmi zapůsobil a ráda bych ho poznala blíže, a to včetně dalších osudů hlavních hrdinů.

Harry a Marlowe a talisman kultu Egil /Carrie Vaughnová / Američanka / T. Pelech
Indiana Jones v sukni a zahalený párou. Slečna Harry (nenechte se mýlit jménem) a její neohrožený pomocník, pilot vzducholodě  Marlowe, na dobrodružné cestě za tajemným mimozemským artefaktem.

Jak Špunti bezděky zachránili svět / Jay Lake / Američan / A. Patrasová
V této povídce nečekejte žádnou viktoriánskou Anglii, starobylou mluvu a vlastně ani klasickou páru. Příběh o světě uzavřeném pod zemí, jenž má svá velmi specifická pravidla, mě též velmi zaujal, a pokud jste dosud nevěřili, že parta malých kluků může zachránit svět, máte možnost při čtení tohoto příběhu svůj názor změnit.

Elementálové / Ian R. MacLeod / Brit / P. Bakič
Velmi originální myšlenka s velmi osobitým zpracováním. Po přečtení Elementálů budete možná chvíli přemítat, co všechno kolem nás je, nebo není, a zdali to existuje, či nikoliv. Energie se totiž nemůže nikam ztratit… ale to vědí i vědci v naší realitě.

Zepelínové město / Michael Swanwick a Eileen Gunnová / Američané / T. Jeník
Amélie Závratná se svým vírníkem a vzdušné bitvy, které ve skutečnosti slouží jen k pobavení a sázkám přihlížejících diváků, to jsou dvě základní ingredience, které vás nechají přičichnout k světu, kde vše je nakonec úplně jinak, než jak to původně vypadalo.

Edisonův Frankenstein / Chris Robertson /Američan / M. Drda
Jak by vypadal svět, ve kterém by se uchytila pára a elektřina by byla považována za podivnou a velmi nebezpečnou hříčku v rukách pološílených vědců? Račte krátce a rychle nahlédnouti za oponu.

Stříbrný okraj / Tim Pratt / Američan / D. Orlando
Tentokrát nebudou bitvy vzducholodí jen pouhou šarádou pro diváka, ale otázkou života a smrti. Co loupí vzdušní piráti ve výšinách a koho okrádají?

Arbeitskraft / Nick Mamatas /Američan / P. Kotrle
Tahle povídka mě osobně asi nejvíc neseděla. Netuším, jestli to bylo zvoleným tématem a mám podvědomou alergii na třídní boj a Marxe s Engelsem, ale v každém případě na mě děj působil až příliš nezáživně a filosoficky.

Osm mil / Sean McMullen / Australanb/ J. Engliš
Skoro jsem až neměla chuť přečíst poslední povídku a to by byla ohromná chyba, protože tu platí ono pověstné „nejlepší na konec“ a Osm mil mezi to nejlepší z antologie bezpochyby patří. I tady musím říct, že bych ráda poznala další dobrodružství hlavních hrdinů a celý jejich svět, svět tajemných bytostí, kterým se v hustém pozemském vzduchu špatně dýchá a myslí.

Nesmím ve výčtu kladných bodů zapomenout ani na celý dvanáctihlavý zástup překladatelů. Každý z nich se ujal jedné povídky a většinu z nich najdete v tiráži pod značkou translation v mnoha knihách a jejich jména tak mohou sloužit jako další podkritérium při výběru, co přečíst nejdřív.

Celá antologie Plnou parou působí jako velmi přínosná vlaštovka vypuštěná do vzdušného prostoru české fantastiky, ve kterém zatím mnoho vzducholodí a vírníků nelétá. Kdo má zájem se trochu blíže podívat na ozubená kolečka retrofuturistické literatury, je tento kousek železa zcela vhodný pro kutí.

Plnou parou, sestavil Martin Šust
Nakladatelství: Argo
Překlad: kolektiv překladatelů
Obálka: Pavel Trávníček
Rok vydání: 2013
Vazba: pevná
Počet stran: 253
Cena: 279 Kč

 

 

Přidat komentář