CON: Parcon 2008

Článek od: Jan Pechanec - 22.08.2008

Parcon 2008 plakát v01TOPlistDnešním dnem počínaje začne v Plzni 28. ročník národního setkání příznivců fantastiky Parcon 2008. Možná už patříte mezi stovky zaregistrovaných a vzali jste si na dnešek dovolenou, balíte si zubní kartáček, panikaříte před svou přednáškou, a nebo jste se ještě nerozhodli a uvažujete, že na této akci se statutem eurokonfernce strávíte několik příjemných hodin. Snad vám v rozhodnutí pomůže i letmý náhled do programu a stručné informace o místech, která v Plzni stojí za pozornost, pokud byste si z programu v některých chvílích nevybrali.

Parcon 2008 plakát v01TOPlistDnešním dnem počínaje začne v Plzni 28. ročník národního setkání příznivců fantastiky Parcon 2008. Možná už patříte mezi stovky zaregistrovaných a vzali jste si na dnešek dovolenou, balíte si zubní kartáček, panikaříte před svou přednáškou, a nebo jste se ještě nerozhodli a uvažujete, že na této akci se statutem eurokonfernce strávíte několik příjemných hodin. Snad vám v rozhodnutí pomůže i letmý náhled do programu a stručné informace o místech, která v Plzni stojí za pozornost, pokud byste si z programu v některých chvílích nevybrali.

Nejdůležitější informace i s kompletním programem v *.pdf naleznete na oficiálních stránkách: http://parcon.fandom.cz/ nebo se můžete podívat, čím jsme vás doposud lákali na Sardenu i jiných webech: O Parconu na Sardenu.

Do Plzně se dostanete několika způsoby, kromě lodě a letadla se dá očekávat, že dorazíte autem, autobusem nebo vlakem. Z hlavního nádraží ČD je nejlepší vydat se šalinou číslo 1 na zastávku Pod Záhorskem, kde přesednete na tramvaj číslo 4 a dojedete na zastávku U Družby, kde už po levé straně spatříte tři paneláky internátů, kde se akce koná. Z centrálního autobusového nádraží je nejleší vyjít podchodem na tramvaj číslo 2 (u Shellky) a na Sadech Pětatřicátníků přesednout na tramvaj č. 4 a dojet viz výše. Případně z hlavního vstupu do CAN se vydat vlevo a dojít až k zastávce tramvaje č. 4 U památníku, Klatovská a opět se vydat směr Košutka na zast. U družby. Ceny za dopravu jsou 12 Kč, leč jízdenky jsou nepřestupné, pokud nevlastníte Plzeňskou kartu. Poblíž obou nádráží jsou prodejny Pmdp, kde si můžete zakoupit celodenní jízdenku za 40 Kč (pokud se nemýlím). Plzeňáci vám určitě rádi pomohou s nasměrováním. Pokud se budete cítit ztraceni, rád vám pomohu na svém telefonu (najdete ho na www.scifiworld.cz - Horká linka SciFiWorldu).

Hal DuncanVraťme se však k programu. Parcon se tváří jako "papučcon", takže se nesetkáte s desítkami programových linií. To nejdůležitější se bude odehrávat ve velkém a malém sálu (zejména milovníci New Weird se mají na co těšit, jenom škoda, že nedorazí Miéville, každopádně jména jako Edwards, VanderMeer nebo MacLeod také budí naši pozornost).

V pátek se začíná od pěti odpoledne, kde Pagi bude povídat o Málo známých pokladech z dějin české SFFH. V šest večer má přednášku ve velkém sále Jiří Walker Procházka a nejspíš se rozpovídá o základních definicích fantastických žánrů. V sedm proběhne slavnostní zahájení a v osm se hřebci z Laseru pokusí seznámit návštěvníky s "novým podivnem". Ve třídě číslo jedna dochází ke kolizi s Terem Ykspetäjäem, který bude v angličtině mluvit o Fandomu ve Finsku. Devátá hodina nabízí besedu s malířem Edwardem Millerem (obálky knih laserovské edice New Weird) a šéfredaktor Ikarie s překladatelem Zeměplochy (Ríša, Kantůrek) podají informace o tom, Jak se píše verneovka, aby pak o hodinu později udrželi diváky ve velkém sále na povídání o Conanovi. V deset pak nepromarněte šanci poslechnout si editorský život v USA od editorky Ann VanderMeerové. Kromě zmíněných jsou na seznamu a v dalších místnostech přednášející Juraj Maxon, Jan Kovanic, Vojta Čepelák a další. V místnosti dvě poběžá anime seriály a v tělocvičně bude vernisáž obrazů, jejichž dražba proběhne v sobotu v 17:00.

Sobota začne ve velkém sále ve velké stylu od 9:00, kdy se překladatele Podaný a Žáček svěří, jak se překládá New Weird. V deset nastoupí Ian R. MacLeod. Český bard Leonard Medek uzme čas do jedné po poledni, kdy nastoupí Edward Miller a po něm Kantůrek se Zeměplochou. Od tří bude laťka stále vysoko a promluví Ondřej Neff, Hal Duncan a otcové tvůrci fenoménu JFK. V šest večer ukončí New Weird jízdu Jeff VanderMeer. Od sedmi večer bude dvouhodinové vyhlašování CKČ a poté se s Františkou Vrbenskou můžeme vydat do pravšku.

Ann a Jeff VandermeeroviMalý sál zazní ve jménech zahraničních hostů ve 14:00, kdy proběhne jejich autogramiáda (knihy si budete určitě moci zakoupit v "putovních" knihkupectvích a předpokládám, že i Laser-books se nenechá zastínit). Kromě autogramiády se těšte na přednášky Zuzany Kocurkové, Honzy Pavlíka, Vlada Ríši, Martina Šusta a dalších. Ti z vás, kteří ještě neviděli fanfilm Metrénský incident se konečně dočkají v 19:00. Neméně zajímavé přednášky poběží také v místnostech jednička, dvojka a čtyřka. O vernisážích a dražbě v tělocvičně jsme se již zmínili výše. Nejsem si přesně jistý, ale zdá se, že s internáty sousedící a kulinářsky výborná restaurace U rytíře Lochoty poskytne své prostory pro projekce filmů - zastávka na oběd zde však bude nezbytností.

Neděle už bude ve znamení dojezdu, přesto musím upozornit všechny autory, že v "jedničce" od devíti poběží Literární workshop.

Pokud si nevyberete z programu a zbyde vám trocha času, pak se určitě vydejte do centra (zast. Sady Pětatřicátníků - tramvaj č. 4 - cca 10-15 minut o víkendu). Kromě tradičních i zahraničně laděných restaurací zde můžete zažít kulturní vyžití. Pokud na Sadech vystoupíte a vydáte se přes silnici na parkoviště, hned spatříte tzv. Peklo, kde je muzeum generála Pattona (za směšnou cenu určitě stojí za návštěvu). Jestliže se vydáte doleva, pak si nemůžete nevšimnout židovské synagogy. Naproti parkovišti, na druhé straně ulice, za rekonstuovanou budovou Fakulty právnické, se nachází trojice restaurací (U šenku, Plzeňská bašta a U Švejka, kde určitě neprohloupíte, pokud si dáte české speciality) - za zmíněnými "občerstvovnami" se nachází Náměstí republiky (znáte z "Diskopříběhu"). Pro rozhled po městě z ptačí perspektivy stačí vylézt na dominantní věž katedrály (vyhlídka v 60 m). Proti vchodu do katedrály se nachází kasino a vedle hotel, kde můžete vstoupit do muzea strašidel. Po levé straně náměstí se nachází renesanční radnice, minete-li ji a na rohu náměstí se vydáte doleva, určitě dorazíte až k Pivovarskému muzeu a na Parkáně si dopřeje výtečné koleno a správně vychlazený Pilsner, pokud však nezkysnete u vlastní pípy v nekuřáckém Pubu (diagonálně pře náměstí a kousek ulicí dále se nachází druhý Pub - kuřácký). Plzeňské podzemí je celkem nudné a voní přílišnou novotou, takže bych ho příliš nedoporučoval - za to Západočeské muzeum by mohlo svými expozicemi zaujmout (z náměstí dolů z kopce - v sadech do prava podél zbytku hradeb a jste tam - fontána před vchodem). Je možné, že se můžete vydat i do divadla JKT, kde by mohli být prohlídky zákulisí.

Filmuchtiví jedinci se ze Sadů snadno dostanou (už jen pohledem) do obchodního centra Plaza, kde se kromě obchodů, restaurací a bowlingu nachází také multiplex.

Snad vás stručný náhled do programu a kulturní možnosti v místě konání zaujaly natolik, že se o víkendu na Parconu potkáme.

Přidat komentář