SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Tereza Kadečková - 20.04.2024

Při lovu na srdcovky jsem se už mnohokrát setkala s tím, že se lidí zeptám na jejich nejoblíbenější film, a oni to musí promyslet. Je to pro ně stejné, jako zeptat se na nejoblíbenější knihu. Nejde prostě postavit jeden z nich na piedestal.
Já to mám jinak. Filmy miluju. Na spoustu z nich nedám dopustit. Ale ten jeden jediný? Číslo jedna na mém seznamu, které je neochvějné a jasné? Ano! Mám! Dívám se na něj každý rok na Halloween a dokážu ho citovat zpaměti.
Vrána (1994).
K filmu jsem se dostala jako mládě, když frčelo prodávání DVDček v trafikách za pár kaček. Zaujal mě název, protože mám pro černé opeřence slabost, a ještě jsem o něm slyšela mluvit kámošku. Několikrát jsem se tímhle způsobem spálila, takže jsem do filmu šla s tím, že ho nebudu mít ráda jen proto, že tam je vrána a že se to jmenuje Vrána. Byla jsem už dost velká holka na to, abych si udělala vlastní názor.
Zhlídla jsem ho a zamilovala se.
Vrána mě uchvátila svou temnou, gotickou atmosférou. Potom špínou, snahou malého člověka žít šťastný život, která je mu na každém kroku hacena. Chytila mě skvělou akcí a perfektním scénářem, který se dá citovat od začátku do konce. Deštěm, který trvá a trvá, ale jednou přeci jen přestane. A nádhernou, sladkou a drsnou pomstou.
Nemůže pršet pořád.
Samozřejmě jsem hned skočila i po pokračováních, ale ta mi k srdci nepřirostla. Dokonce bych řekla, že žádná pokračování neexistují. A ten remake, na který nedávno vyšel trailer? Dostane šanci a uvidíme, jestli pro mě bude nebo nebude existovat.
Vrána je údajně prokletá. James O’Barr napsal komiks na motivy vlastní osobní tragédie a při jeho natáčení nešťastnou náhodou zemřel Brandon Lee, představitel hlavní postavy Erika. Tajemný a gotický tak není jen vzhled filmu, ale i jeho jméno a zkazky o něm.
I pro mě má tenhle příběh o lásce a smrti přesah do skutečného života. Když jsem se před dvanácti lety jednoho týpka zeptala, jaký je jeho oblíbený film, vypadlo z něj: „Vrána.“
„Vrána?“ ujistila jsem se.
„Vrána,“ souhlasil.
Tak jsem si ho vzala.
Mám staré dývko z trafiky. Mám omnibus Vrány a print s Brandonem Lee, oboje podepsané O’Barrem. Mám citát o dešti vytetovaný na ruce. Mám figurku Erika vystavenou mezi knihami. Mám manžela, který se mnou na každý Halloween kouká na Vránu. A mám se skvěle.
Je-li láska dvou lidí upřímná a pouze mezi nimi, nikdy se nepřestanou milovat, ať se stane cokoliv. A když zemřou, láska zůstane navždy.

Přidat komentář