Vánoční tipy redakce Sardenu

Článek od: Redakce - 17.12.2019

Petr Šimčík

Ve svých doporučeních se budu zaměřovat na dvě kategorie – knihy, které jsem četl a opravdu mohu doporučit, a pak knihy, které bych chtěl číst, něco o nich vím, vím, že budou dobré a sám si je přeji, jen jsem se k nim prostě ještě nedostal a nebo mě také čekají pod stromkem. Předem ale upozorňuju, že nejde o žádná překvapení, a pokud je budete dávat pod stromek protřelému fantasákovi / scifistovi, opravdu bedlivě mu prohlédněte knihovnu!

Batman v černé a bílé

První věc, kterou skutečně nemůžete minout, je Batman v černé a bílé. Tenhle omnibus krátkých povídek potěší každého milovníka Batmana. Mimo jiné tím, že jde o příběhy, které míjí nynější mainstream a Batman je na rozdíl od ostatních supráků postava, které krátké texty, resp komiksy sluší. Díky malému prostoru nedojde ke klasickému plnění vatou, které vidíme, pokud má autor celou knihu nebo i několik knih prostoru. Pokud máte totiž na příběh jen 8 stran, jdete prostě na dřeň. Ne vždy se to povedlo, ale troufal bych si říct, že na každém příběhu se něco najde a některé jsou skvostné.

Providence

Jestli jste to nelyšeli, tak tahle kniha je vadná. A nejen, že je vadná, ale i oprava od nakladatele je mírně řečeno kontroverzní, ale... Bereme-li v potaz, jak moc úžasná je, bylo by škoda ji zatratit. Pokud máte doma, případně obecně chcete obdarovat milovníka Lovecraftovského hororu, máte výjimečnou příležitost. Hlavně pokud nevládne anglicky, tak aby si mohl počíst v originále. Česky skutečně jinak ani jindy nevyjde a Alan Moore a Lovecraft, to je kombinace, kterou prostě chcete. Teď si hoďte v komentářích kamenem, ale je to prostě tak. 

Enderova Hra

Enderova hra je nesmrtelná klasika, která u nás vyšla už vícekrát, takže pozor na to. Každopádně pokud máte doma milovníka sci-fi a ještě jí z nějakého divného důvodu nemá v knihovně, tak tohle nové vydání je to pravé. Konečně někdo sjednotil obálky v nějaké pěkné a moderní podobě a děj, no ten je pořád stejný a pořád vynikající. A pokud mu navíc přihodíte i další dva díly, je to docela slušná porce čtení, minimálně do Silvestra. 

Star Wars - Vader

Albatros nám, co se týče komiksů ze Star Wars, skutečně jede. Pokud máte doma fanouška, který nemůže dospat filmu, ale Star Wars knihy mu zatím nic neříkají, můžete zkusit začít touhle sérií.

  • Star Wars – Vader
  • Star Wars – Vader sestřelen – Věznice povstalců
  • Star Wars – Válka na Shu-Torunu – Konec her

Je totiž mimořádně povedená a filmům velmi blízká a obsahuje mnoho skvělých momentů. Pokud se rozhodujete například mezi starými omnibusy, které lze nyní pořídit za 300, přidejte tu stovku a jděte do tohohle, protože Vaderova série je opravdu moderní  Star Wars komiks s minimem hluchých míst, krásnou kresbou i příběhem, který stojí za vyprávění. 

Ena

Vymyslieť ten správny darček je vždy náročné. Nech už je to darček pri akejkoľvek príležitosti, dokáže potrápiť. Najideálnejšia býva kniha. Nič sa ňou nepokazí, je reprezentatnívna, zábavná a skladná. Takže čo by ste tak mohli kúpiť ako darček, prípadne si sami priať? Kníh, ktoré by som mohla odporučiť, je veľa. Spomeniem ale aspoň tri. 

Ena

Zlo je rodu mužského

Zlo je rodu mužského od  Evy Grestenbergerové, ktorá ma príjemne prekvapila a prečítala som ju jedným dychom. Zamotaný príbeh zo sveta v ktorom vládne matriarchát, s detektívnou zápletkou, je vhodný pre obe pohlavia.  

Krev je můj chleba 

Krev je mů chleba od autora hororov Lairda Barrona je mafiánsky krvák s prvkami splatterpunku. Barron si tentokrát odskočil mimo svoj žáner, no spravil to noblesne a naozaj vynikajúco. Je plný čierneho humoru a drsných ale správnych hrdinov. 

Koruna démonů

Koruna démonů je audiokniha, ktorá vznikla na záklde románu Jamesa Rollinse. Ak mám byť úprimná, audiokníh mi už sluchátkami prešlo mnoho, no žiadnu z nich som nevypočula tak rýchlo, ako Korunu démonů. Fiktívny príbeh o oživení pravekého hmyzu, ktorý v súčasnosti nemá prirodzeného nepriateľa je napínavý, plný tajných agentov a tajných vládnych agentúr.

Eylonwai

Pád Gondolinu

Pokud se nemýlím, o minulých Vánocích jsem doporučovala The Fall of Gondolin. Nuže, letos můžu – a s velkou radostí – doporučit Pád Gondolinu. Pokud je v okruhu vaší rodiny či přátel zarytý tolkienofil a čirou náhodou mu tenhle čerstvý kousek do sbírky ještě chybí, podstrčte mu ho pod stromek a sledujte chování tohoto fascinujícího živočišného druhu ve volné přírodě. Jen mu s ním darujte i bryndáček na sliny. Méně zarytým tolkienofilům můžete bryndáček zabalit zvlášť, ale rozhodně ho mějte po ruce.

Holdstock

A Argo ještě jednou a ještě jednou pečlivě se starající o klasiky našeho milovaného žánru. Jedním slovem: Holdstock. Nově Les kostí, který ocení nejen znalci, ale i nováčci, kteří si do Holdstockovy divoké imaginace teprve hledají cestičku. Víte co, rovnou můžete pořídit celou „sérii“ počínající Lesem mytág, přes Lavondyss až k Hloubení. A pozor, ještě teplá z tiskárny dorazila do knihkupectví Brána ze slonoviny, brána z rohu. Vy snad ještě váháte?!

Trilogie Poutníci

Do třetice, protože to už je tradice, další série, respektive její zakončení. Trilogie Poutníci Becky Chambersové se letos završila Zprávou o životě vesmířanů a je to stejně originální, aktuální a svěže neotřelé jako předchozí dva díly. Nebuďte troškaři a pořiďte (si) blízkému rovnou všechny tři kousky, v knihovně totiž vedle sebe vypadají moc pěkně.

Krev Donouhů

Do čtveřice, protože to tak tradiční není a trocha inovace nezaškodí, se zkuste koukat i na březích našeho rybníčku. Na pozdim ve Strakách vyšla poněkud neobvyklá kombinace fantasy & westernu, která vás dostane, i když zrovna nejste fanoušci koulí trávy válejících se ve větru. Meriwether Buchanan si neuvěřitelně zručně pohrál s alternativní realitou a promyslel všechno, od postav až po jazyky. Řečeno reklamním slangem: pro dědu i pro babičku, pro mámu i pro tátu, Krev Donouhů je skvelá volba pro celou rodinu!

Jan Křeček

 Noční cirkus

Myslel jsem, že Noční cirkus od Erin Morgensternové zapadl a že ho málokdo zná. O to víc mě překvapilo, že se stal tématem plesu studentů Masarykovy univerzity. Pohádkový, éterický příběh o cirkusu, souboji mágů a o lásce byl velmi dobře přijat přinejmenším v anglicky mluvících zemích. Její druhý román, The Starless Sea, vyšel v listopadu, do češtiny jej pro Argo překládá Alžběta Lexová.

Sobí hora

S potěšením jsem přečetl krátké povídky Karin Tidbeckové s názvem Sobí hora – cokoliv, co se blíží Kelly Linkové nebo finskému podivnu, můžu. Stejně jako o Kelly Linkové nebo finském podivnu se o tom špatně píše. Prostě si to přečtěte.

Malí nakladatelé Carcosa, Gnóm!, Straky na vrbě, Gorgona, Planeta9

A pak je tu možnost, kdy uděláte dvojí radost: jednak obdarovanému, jednak malému nakladateli. Pořiďte si cokoliv od nakladatelství Carcosa, Gnóm!, Straky na vrbě, Gorgona, Planeta9 nebo od jim podobných. A nejlépe od každého aspoň jednu knihu. Nebo dvě. 

Frankie

Karak

Společná četba příliš nefrčí, a když je třeba odložit knihu a pobavit se s podobně smýšlejícími lidmi, ideální je deskovka. S hráči mladšího věku nebo aspoň s hráči mladistvého smýšlení je doporučeníhodné prozkoumávat tajuplné katakomby hradu Karak. Karak je rodinná hra plná napětí a výzev. Co víc si o Vánocích prodchnutými pohádkami přát víc než porážet nestvůry, získávat poklady a ve finále porazit draka. A když nadělovat, rovnou i s rozšířením nazvaném Karak: Regent. Díky němu se hra vyrovnává a je zajímavější i pro hráče ztrácející v bodování hned od začátku.   

Catan - říše Inků

Hru Osadníci z Katanu netřeba zmiňovat, jedná se o naprosto profláklou herní pecku. Zajímavým doplněním herního světa Catanu je deskovka Catan - říše Inků. Nejedná se totiž o pouhou změnu umístění hry, ale o celkově propracovanější herní systém, který uspokojí i náročnější vánoční deskofily.

Lukáš Vesecký

Valkýry, Zhroucení koně

Vánoce, stromeček, šustění balicího papíru. A křídel Valkýr z pera Roberta Fabiana. Necháte-li se uchvátit jejich pařáty, čekají vás dvě novely plné akce, adrenalinu i krve. Pokud však namísto oddychové četby toužíte po něčem, nad čím budete muset hodně dlouho přemýšlet, zalezte si s Brianem Evensonem do Doupěte, kde leží Zhroucení koně, a nechte se pohltit zvláštními hororovými příběhy. Příběhy, v nichž se hroutí realita a ve kterých není vůbec nic jisté s výjimkou toho, že jejich stín ve vás zůstane ještě dlouho poté, co vylezete z Doupěte ven.

Monika Slíva

Praga Caput Regni 

Knih, které bych chtěla zmínit a doporučit, těch by letos byla docela dlouhá řada. Některé z nich už tu zmíněny byly, padla i jména malých nakladatelů, jejichž knihy bývají vždy velmi vymazlené. Já si vyberu jednu konkrétní, která si zaslouží vaši pozronost a rozhodně je to exkluzivní dárek k Vánocům. Česká fantastická povídka v antologii Praga Caput Regni pod taktovkou Michaela Bronce a Strak na vrbě splní veškterá očekávání čtenáře dychtícího po různých stylech psaní, které jsou tentokrát spojené jedním a tím samým místem a tím je Praha. Nechte se vtáhnout zvučnými jmény české fantastiky do různých epoch s hrdiny známými i neznámými.

Přidat komentář