KOMIKS: Steven Moffat - Mark Gatiss - Jay, Sherlock 2: Slepý bankéř

Článek od: Karolína Poláčková - 24.07.2019

Nepozorovaně vniknout do vysoce střežené banky a místo loupeže pouze vyšperkovat starý obraz žlutým grafitti? Proč by to kdo dělal? Celé to přeci zní podivně. Možná právě proto ale tento případ zaujme výstředního génia Sherlocka Holmese – byl sice o jeho prošetření požádán starým přítelem, ale pokud znáte Sherlocka, víte, že jen kvůli něčí prosbě on rozhodně nic podnikat nehodlá.

Druhý svazek sherlokovské mangy se odpichuje od úvodu odvyprávěného ve Studii v růžovém – John Watson sdílí byt s geniálním Sherlockem Holmesem, který k nevoli mnoha kriminalistů asistuje jako poradce londýnskému Scotland Yardu. John sám se potýká s nedostatkem peněz, shání práci a je frustrován Sherlockovým nezájmem o své finanční i jiné problémy. Když je Holmesovi bývalým spolužákem nabídnut případ a za jeho vyřešení slíbena tučná odměna, Sherlock má nejdříve chuť odmítnout. Když ale zjistí, že celé vloupání nemá vlastně se samotnou bankou vůbec nic společného, rychle svůj postoj přehodnotí. Stopa ho zavede nejen do opuštěných bytů a londýnského muzea, ale také do několika šťavnatých akčních sekvencí plných citoslovců psaných velmi tučným písmem.

Slepý bankéř, který následuje příkladu Studie v růžovém, je velmi přesným převyprávěním seriálové epizody. Ostatně to, co již bylo napsáno od prvním díle mangy, lze aplikovat i v případě dílu druhého. Seriálový děj je v papírovém podání lehce zpomalen a působí jasněji – je přece jen o něco snazší držet krok s komiksovými bublinami než s překotnou britskou angličtinou. Celkem je manga rozdělena do šesti kapitol, které je až příliš jednoduché přečíst na jeden zátah během jediného odpoledne.

Co je zřejmě o něco více markantní než v prvním díle, je zaměnitelnost vedlejších postav. Je tu několik osob, které se děním mihnou pouze párkrát a nejsou nijak výrazně vykresleny. A v tom je ten háček – je trochu matoucí, která z nich je vlastně která. To děj sice vzápětí vyjasní, i tak je ale jejich vizuální zaměnitelnosti škoda. Jinak lze ale Slepému bankéři málo co vytknout – snad jen to, že slepě následuje seriálovou předlohu. Je však otázkou, zda je to nutně špatně. Nepřináší sice nic nového, čte se ale hezky, a jako fanoušek musím říct, že minimálně první řada detektivních dobrodružství od Moffata a Gatisse opravdu mnoho vylepšování po scénáristické stránce nepotřebuje.

I když je obecně vnímán jako nejslabší článek první série Sherlocka, rozhodně není Slepý bankéř slabší kvality. Tento komiks evidentně cílí spíš na skalní fanoušky – tedy ty, kteří ani po letech nepřestali zbožňovat moderní verzi Doylova detektiva (a budou si pravděpodobně jednotlivé bubliny v hlavě přehrávat sexy hlasem Benedicta Cumberbatche). Takoví fanoušci jistě nebudou zklamáni – a vzácná skupina nováčků jistě taky ne. V podobě mangy je Slepý bankéř čtivý, inteligentní a návykový příběh, který má velký potenciál se trefit do vkusu mnoha čtenářů. 

 

Steven Moffat, Mark Gatiss, Jay. – Sherlock 2: Slepý bankéř
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 192, brožovaná
Překlad: Anna Křivánková
Rok vydání: 2019
Cena: 249 Kč

Přidat komentář