KOMIKS: Ed Brubaker – Michael Lark – Greg Rucka, Gotham Central 1: Při výkonu služby

Článek od: Martin Stručovský - 13.12.2016

Představovat Eda Brubakera by nejspíš bylo nošením netopýrů do Gothamu. Ostatně stačí zmínit komiksy Criminal nebo Captain America a hned víte, co můžete očekávat. Brubaker se v Gotham Centralu nezpronevěřil své lásce k thrilleru, drsné škole a noiru, a pokud máte alespoň nepatrné povědomí o komiksech, je vám už teď jasné, že se tentokrát vypravil do univerza samotného Batmana. Ovšem tuhle výpravu nepodnikl sám. K ruce si totiž vzal dalšího scénáristu – Michael Larka.

Na rozdíl od svých kolegů se ale nezaměřili na vyprávění příběhů z pohledu Batmana, případně z pohledu Batmana a komisaře Gordona (jak to kdysi udělal Frank Miller v komiksu Batman: Rok jedna) ani žádné jiné známé postavy z prostředí města. Oba scénáristé do hlavních rolí obsadili obyčejné policisty z gothamské kriminálky, kteří se vedle obyčejných zločinů musí poprat i s těmi ikonickými, se kterými má dost práce i samotný Batman.Jedná se o nápad parádní, protože komiksů, kde hraje první housle Temný rytíř jsme viděli (i) na českém trhu moc, a tahle obměna představuje pro Batmanův svět závan čerstvého vzduchu. Ovšem tahle vypravěčská perspektiva tak přináší i několik novot.

Místo akčního thrilleru s detektivní linkou Lark s Brubakerem zasazují Gotham do žánru procedurální detektivky okořeněné drsnou školou a noirem (byť po stránce brutality a temnoty nejdou tak daleko jako Jason Aaron ve Skalpech), což je spojení žánrů, ve kterém vyniká například Michael Connelly se svými romány o Harry Boschovi. Ostatně předmluvu ke komiksu nemohl napsat nikdo povolanější než Lawrence Block, který vysvětluje, jak se to vlastně s Gothamem má a co sloužilo jako jeho předobraz, v němž se odehrávají Blockovy romány o Mattu Scudderovi.

Změně žánru a vypravěčské perspektivy odpovídá i změna vypravěčů – a těmi jsou již zmínění policisté. Lark Brubakerem popisují s grácií jejich těžkou práci, která se často musí obejít bez technických berliček, stejně jako pocit bezmoci nad rostoucími čísly ve statistikách zločinů, které se čmárají křídou na tabuli, což zase vyvolá vzpomínky na seriál The Wire. Všichni policisté jsou civilní, jejich práce pro ně není dobrodružnou hrou, ale řeholí plnou potu. Na druhé straně ani jeden z nich nedokáže dostatečně zaháčkovat čtenářské srdce, ale to se může změnit v průběhu dalších svazků.

Největší slabinou Gotham Centralu je pak překvapivě skutečnost, že se komiks odehrává v univerzu, na které jsou navázáni známí padouši. Ti narušují reálnost a vybroušené procedurální pojetí celého Gotham Centralu, jenže to ale neplatí pro Brubakerův příběh Motiv, který se jistým způsobem dokáže bez známých a léty prověřených zloduchů Batmanova světa obejít. 

I přes zmíněnou výtku je Gotham Central po čertech povedený, protože je napínavý, civilní, výborně napsaný i nakreslený a úžasná retro kresba Grega Rucky dotahuje atmosféru komiksu na maximum.

Gotham Central 1: Při výkonu služby
Ed Brubaker - Michael Lark - Greg ucka
Nakladatel: BB art
Počet stran: 240
Vazba: brož
Překlad: Martin D. Antonín
Cena: 499 Kč

Přidat komentář