KOMIKS: Joe Kubert, Fax ze Sarajeva

Článek od: veronikamah - 26.07.2016

Fax ze Sarajeva, tak trochu jiný komiks. 

Píše se 5. duben roku 1992, kterým pro desetisíce lidí začalo čtyřleté peklo na zemi. Den, jenž se nechvalně zapsal do historie jako začátek nejdelšího obléhání hlavního města v dějinách moderního vojenství. 

Srbské dělostřelecké granáty boří staré domy, obchody. Zasahují lidi, staré i mladé…

Fax ze Sarajeva přináší skutečný příběh Ervina Rustamagiće, uměleckého agenta a podnikatele pocházejícího ze Sarajeva. Ten se v počátcích ozbrojeného konfliktu mezi  frakcemi, které měli diametrálně odlišný názor na to, jak by jejich země po rozpadu Jugoslávie měla vypadat, rozhodl spolu s rodinou vrátit na rodnou hroudu. Rozhodnutí, které si pravděpodobně ještě dlouho vyčítal… Ervin v průběhu obléhání komunikuje s vnějším světem pomocí faxů. Zasílá svým přátelům zprávy o devastujícím ostřelování, nelidských podmínkách a smrti číhající za každým rohem. Zároveň je prosí o pomoc s evakuací rodiny. Jedním z těchto přátel je i Joe Kubert, komiksovým milovníkům jméno určitě známé. Legenda, která založila vlastní školu pro nejen komiksové malíř a z jejíhož štětce vzešlo mnoho sešitů vydavatelství DC jako Sgt. Rock nebo Hawkman. Toho mohlo české publikum potkat i v seriálu americké televizní stanice CW Legends of Tomorrow

Spánek nepřichází. Zima, strach a hrozící smrt jsou stálými společníky. 

Ač již Joe Kubert díky Sgt. Rockovi měl s vojenskou tématikou zkušenost, Fax ze Sarajeva je hlavně jakousi poctou všem, které oblehání Sarajeva zasáhlo. A také připomínkou zvěrstev, které byly v průběhu jeho oblehání páchány na civilním obyvatelstvu. 

Přepisy faxů, které si Ervin a jeho přátelé vyměnovali jsou součástí komiksu. Další tvrdá připomínka toho, že se nejedná o pouhou fikci, ale o reálný příběh. Faxy také dokládají frustraci Ervina i jeho známých z nesplněných slibů a pouhého přihlížení mezinárodních organizací a dalších států na genocidu tisíců lidí. 

To-to nebylo osobní. Dostali jsme prémii - tři sta dolarů, za každý zásah…

Síla komiksu tkví především v jeho příběhu. Hrdinové tady neběhají v uplých elasťacích a nemají žadné super ani nadpřirozené schopnosti. Hrdiny jsou zde běžní lidé, kteří bojují a doufají každou minutu o přežití své a svých blízkých. Ti, kteří se navzdory ostřelovačům na střechách budov snaží dojít alespoň pro trochu vody nebo pomoci nemocnému dítěti k lékaři. Fax ze Sarajeva se primárně soustřeďuje na Ervina a jeho rodinu. Je škoda, že více prostoru nedostaly i další postavy, se kterými se v průběhu četby potkáme. Stejně jako by si bližší záběr zasloužil celý Bosenský konflikt a jeho pozadí. Čtenáři neznalému dané problematiky mohou některé souvislosti pak chybět. 

Sarajevo je můj domov. Ale… Můj domov už neexistuje.

Fax ze Sarajeva je syrový. Kresba přivádí k životu Ervinovo zoufalství a bezmoc, stejně jako krutost srbských vojáků. Zmar a bolest ze stránek přímo číší. Je možné, že některé slabší povahy budou nuceny komiks čas od času odložit a prodýchat ho. 

Nakladatelství Crew opět ukázalo, že má na kvalitní materiál, jak se říká, čuch. Fax ze Sarajeva navíc dokazuje, že komiks nemusí být jen zábavná vložka na dlouhý večer, ale může fungovat i jako médium vyprávějící o silných a vážných příbězích.

Fax ze Sarajeva

Scénář: Joe Kubert

Kresba: Joe Kubert

Nakladatelství: Crew

Překlad: Pavla Horáková

Počet stran: 208 

Formát: 246x176 mm, vázaná s přebalem 

Rok vydání: 2016, vydání první

Cena: 499 Kč

 

Přidat komentář