KOMIKS: A. Johnson, Skalpy: Země indiánů

Článek od: Martin Stručovský - 21.10.2014

Když pomineme hamburgery, je pro USA typická ještě jedna další věc – indiáni.  Většina z nás je má zafixované (především díky románům Karla Maye) jako ty statečné hrdiny, kteří se musí prát s bledou tváří o svoji zemi, ženy a majetek. A teď přichází komiksový scénárista Aaron Johnson (Američan jako poleno, což je podtrhnuto hned v úvodu), aby mnohým čtenářům šlápnul do úsměvu a rozbil jejich představu o ušlechtilém divochovi. Ve Skalpech můžete rovnou na něco takového zapomenout. Vítejte v indiánské rezervaci Prérijní růže, kde jsou všechny postavy hajzlové. Hlavního nevyjímaje.  

Dashiell Zlý kůň se vrací po spoustě let do rodné vísky, stává se představitelem zákona – což znamená, že loví vařírny perníku a snaží se co nejlépe sloužit svému starostovi. Jak během četby zjistíte, nic není ideální, jak se na první pohled zdá. Tenhle svět je zkažený až na dřeň a to samé platí o postavách – jak už jsem poznamenal na začátku, jsou to hajzlové a nezaručuju vám, že si je všechny zamilujete. Ale s trochou štěstí by se vám to mohlo podařit. Nejedna z nich má svoje malé velké tajemství a je hodně velká zábava je odhalovat. Od charakterů postav se pak odvíjí i vztahy, které mezi nimi panují. Nejsou to zrovna nejlepší kamarádi a na tom se pak zakládají hodně zajímavé situace.

Tady bych měl zmínit další věc. Skalpy (ač k tomu odkazuje jejich název) nejsou čistý western. Mají sice jeho kulisy, ale jinak je Johnson říznul poctivou noirovou detektivkou. Tomu odpovídá již zmíněné temné nazření světa i postav. Život tu zkrátka nemá cenu zlámané grešle, ale pokud máte rádi oba zmíněné žánry, budou vás Skalpy fascinovat a rádi si v nich budete opětovně listovat a vychutnávat si jejich atmosféru. Atmosféře a příběhu pak odpovídají dva aspekty. Zaprvé kresba. Mnohým čtenářům bude chvíli trvat, než si na ni zvyknou – přívlastek drsná ji vystihuje asi nejlépe. Mnohé postavy vypadají jako by vytvořené z kamene, ale čím víc čtete, tím víc vám přijde normální a uznáte, že Guéra prostě umí. Hlavně erotické scény. A samozřejmě musím zmínit zatraceně chytlavé dialogy, které postavám lítají od úst. Překladatel Štěpán Kopřiva je zvládnul dostat do češtiny bez nejmenšího zaškobrtnutí.

Z mého pohledu Skalpy nadchnou všechny komiksové fanoušky, kteří holdují Millerovu Sin City a vůbec drsné škole jako takové. Nejlepší pak ale je, že Země indiánů je teprve první díl. Tady bych měl zmínit ještě fakt, že Skalpy jako série pracují se seriálovým konceptem, takže jeden díl = jedna epizoda. Naštěstí pro nás plánuje Crew už na příští rok druhý a třetí díl. Máme se tedy na co těšit. Takže, přátelé, čtěte, kupujte Skalpy. Věřte mi, že vám bude stačit první díl, abyste jim propadli.

Skalpy 1: Země indiánů
Jason Aaron - R. M. Guéra

Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Jock
Redakce:
Rok vydání: 2014
Počet stran: 128
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 329 Kč

 

 

Přidat komentář