REPORTÁŽ: Ze setkání s Christopherem Paolinim

Článek od: Monika Slíva - 15.05.2012

paoliniNestává se vám každý den, že máte příležitost zeptat se autora svých oblíbených knih na to, co vás doopravdy zajímá. Není to každodenní příležitost ani v případě českých autorů, natož když se jedná o amerického spisovatele.

V 8.30 vylézám z metra. Na Staroměstské náměstí je to kousek, žádný pres.  Najít Grand café by asi taky neměl být problém. Nakonec trošku byl, protože kdo by předpokládal, že kavárna je v prvním patře a místo výše zmíněného se zove Mozartova…, ale byla úspěšně a včas odhalena a žádné maskování nepomohlo.

Luxusní prostředí s přímým výhledem na pražský Orloj rozhodně bylo hodno svých návštěvníků. V rámci mezinárodního turné, o kterém jsme vás také na našich stránkách několikrát informovali, zavítal do České republiky Christopher Paolini. Autora fantasy tetralogie Odkaz dračích jezdců, jejíž čtvrtý, závěrečný díl Inheritance vyšel 30. března i v češtině opět v nakladatelství Fragment, netřeba jakkoli blíže představovat a bylo by zde nošením sněhu na Sibiř.

Ačkoli prostředí přímo vybízelo k tomu chovat se distingovaně a držet při pití minerálky malíček nahoru, atmosféra celé neoficiální tiskovky (jak byla akce oficiálně nazvána) byla velmi příjemná a neupjatá.

Velmi krátkou řečí s úderem deváté hodiny přivítala všechny přítomné zástupkyně nakladatelství Lucie Dvořáková, představila nakladatelství Fragment a přítomné za stolem zprava ode dveří: pan ing. Pavel Nýč, spolumajitel nakladatelství, překladatelka Olga Staníčková, pan spisovatel a pan tlumočník.

Pan Nýč krátce představil čerstvou novinku Fragmentu – audio knihu Eragon, kterou namluvil Martin Stránský, vyslechli jsme si krátkou ukázku a šup šup, slovo bylo předáno Christopherovi. Promiňte prosím toto familiární oslovení, ale mě to nedá a pan spisovatel by se jistě nezlobil. Ačkoli za sebou měl v té době již předlouhé tažení Evropou, stále dokázal být velmi milý a spontánní a povídalo se velmi příjemně.

Otázky se točily kolem všeho možného. Nejvíc nás všechny asi zajímalo, co má přichystáno v rukávu. Je prý toho mnoho! Od sci-fi přes fantasy z úplně jiných světů, ale i z Alagaesie, až po žánry, které by vás ani nenapadly. Dokonce se někdo ptal i na non-fiction a ani tou by Christopher nepohrdnul a uměl by si prý představit třeba odborné pojednání o výrobě mečů.

Řeč byla i o jeho názoru na film Eragon, který byl natočen na motiv prvního dílu Odkazu. Vybruslil z toho velmi diplomaticky, neboť sice naznačil, že není spokojen se ztvárněním, ač se sebevíc snažil vše ovlivnit, ale na druhou stranu podoba filmu je čistě záležitostí jeho tvůrců a jako taková se nedá změnit. Zmínil ovšem, že by si uměl představit zcela novou adaptaci znovu od prvního dílu. S ohledem na to, kolik let už od natočení Eragona uběhlo, by to nejspíš ani jinak nešlo, takže kdo ví?

Ptala jsem se, která postava ho při psaní nejvíc potrápila, zlobila a nechtěla dělat to, co on poroučel, a dozvěděla jsem se, že Arya. Mnohokrát přepisoval některé scény, protože román je psán z pohledu mužského hrdiny autorem-mužem, takže napsat ženskou hrdinku, která by byla osobitá a jednala jako živá bytost, a ne jako fantasy archetyp ženské hrdinky, bylo hodně zapeklité a pomáhal mu v tom mohutně jeho editor.

Mnoho lidí ví, že předlohou pro postavu čarodějky Angely byla jeho sestra, ale na otázku, zdali jsou v knize zakomponovány také záporné charaktery vycházející ze skutečných předloh, opět zazněla zcela diplomatická odpověď: „No comment.“ Pouze dodal, že fragmenty z povah skutečných lidí se dají vystopovat v různých postavách a jako příklad uvedl Broma a svého otce.

Na otázku, zdali se mu bude stýskat, se nám dostalo odpovědi, že ano. Také jak jinak:-) Dokonce že se často přistihne, jak myslí na to, co zrovna jeho hrdinové dělají, a má chuť sednout a začít psát. Je však nutné si dát od Alagaesie oddych a načerpat další síly do nových projektů. Nejbližší příběh by mohl a pravděpodobně bude (ale nesmíte mě chytat za slovo, jestli nakonec nebude, upozorňoval) ze žánru sci-fi. Víc jsme z něj nedostali, takže se necháme překvapit a budeme doufat, že regenerační pauza nebude moc dlouhá.

Otázky se dotkly i mediálního kolotoče a zájmu fanoušků po celém světě, kdy je Christopher mnohdy nucen čelit velmi kuriózním situacím. Vyprávěl historku o dívce ve Španělsku, která si nechala podepsat předloktí a dušovala se, že si podpis nechá vytetovat. Druhý den při další autogramiádě vytetovaný podpis skutečně přišla předvést! Zapálení fanoušci pojmenovávají svoje děti podle postav v sérii nebo dostává nabídky k sňatku. Zatím se ovšem ženit nechce…

V jednom okamžiku se ohradil, že na něj už otázek bylo dost a že teď se bude ptát on. Směřoval svoje dotazy na překladatelku a ptal se, mimo jiné, co bylo pro ni při překládání nejtěžší. Olga Staníčková uvedla, že obrovský rozsah a neznalost dalších dílů při překládání. Některé specifické situace a jednání postav byly složité právě s ohledem na možný budoucí vývoj. Po jazykové stránce se jí překládalo dobře, neboť knihy jsou v originále napsány velmi příjemnou a čtivou angličtinou, již bylo radost převádět do češtiny. Samozřejmě také nemohla tušit, jaký fenomén se z celé ságy vyvine, když přijala nabídku na první díl, ale určitě nelituje toho, že kývla. Není sice zapáleným příznivcem fantasy, ale tady se na další díly těšila a byla zvědavá, jak se vše bude vyvíjet.

Po vyčerpání všech otázek jsme dostali prostor na menší rozhovory, vyfotografování se, nebo podstrčení knihy k podpisu. Památeční fotkou se můžete pokochat, autogram ukážu na požádání, až mě navštívíte :-) Bezprostřední zážitek se bohužel zprostředkovat nedá. Můžu pouze nabídnout videa z části tiskovky, která jsem objevila na internetu volně ke stažení. Pan Paolini, ačkoli už měl za sebou notnou dávku ujetých kilometrů a hory vyřčených slov a možná stejné metráže a horáže ještě před sebou, byl (jak už jsem jednou napsala) po celou dobu velmi milý, příjemný a vstřícný. Žádná celebritóza se nekonala.

Co dodat? Snad jen, že Christopher je velký profesionál a váží si, jak sám několikrát zdůraznil, všech příznivců svých hrdinů a příběhů a vždy se s nimi rád setká.

A spolu s tisíci dalších fanoušků jeho knih mu přeji ostrou mysl i tužku a těším se na nové příběhy.

Přidat komentář