RECENZE: Vetřelci omnibus 6

Článek od: Štěpán Jura - 10.11.2011

Nářez. Totální mega nahuštěnej krvavej nářez. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat šestý a poslední komiksový omnibus Vetřelců. Ten obsahuje celých třináct příběhů! Od krátkých jednosešitovek po skoro stostránkové příběhy. Ujasněme si však jednu věc. Omnibus je sám o sobě nářezový, ale vzhledem k tomu, že tu máme takové množství příběhů, kvalita je občas hodně kolísavá. Přesto je tu pár děl, jež vyčnívají nad ostatními.

Jedním z nich je i první příběh Apokalypsa (Apocalypse - The Destroying Angels). Jak díky příběhu, tak i kvůli překrásné kresbě Douga Wheatleyho. Ten jistě není neznámý fanouškům vydavatelství Dark Horse a už vůbec ne čtenářům Star Wars komiksů (např. minisérie Darklighter, úžasný Purge, a hlavně poslední dvojdíl série Republic (Into the Unknown ) a první TPB série Dark Times, The Path to Nowhere, kterým svým grafickým stylem dodal Wheatley specifického ducha). V Apokalypse zvolil stejný typ kresby jako ve Star Warsových Dark Times. Některé stránky jsou skutečně krásná díla propracovaná do nejmenších detailů. Kresba není vše a kvalitní komiks se jen na ní vystavět nedá. Apokalypsa však má i propracovaný příběh od Marka Schultzeho. Ten dostal pětkrát Harvey Awards, dvakrát Eisnera (takový komiksový Oscar) a spoustu dalších cen. Děj je tedy správně dynamický, plný zvratů a šokujících odhalení a navíc obsahuje několik narážek na původního Vetřelce. S klidným svědomím můžu celý omnibus doporučit i jen kvůli Apokalypse.

Zajímavý projekt Xenogeneze (Xenogenesis) nás nakonec dostihl v češtině i ve vetřeleckém universu. Zatím jsme se s ním setkali v AVP omnibusu i v posledním omnibusu Predátora (recenze) a ani jedno nebyla žádná sláva. To lze bohužel říct i o vetřelčí Xenogenezi, ale i tak je z těchto tří nejlepší. Opět tu máme tým super vojáků s hi-tech výzbrojí pro boj proti vetřelcům. Znovu tu je pestrobarevná kresba jak pro děti. Zase je to docela nuda.

Říká se, že ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet. Svině (Pig) nám ukáže, že ve vesmíru vás dokonce ani nikdo neuslyší kvičet. Hlavním hrdinou je totiž roztomilý pašík. K jeho smůle, nemá už tak roztomilé majitele, kteří se rozhodnou ho použít pro pěknou sviňárnu. Pěkná a vtipná jednohubka, byť poněkud absurdní.

Další jednohubka Za hranicí (Border Lines) nám kresbou na první pohled připomíná vietnamskou válku. Vietnamskou válku s vetřelci se zajímavou myšlenkou a pointou. Dokonce to chvíli i vypadá, že si hraje na nějaký filosofický přesah. U komiksu s vetřelci je to vážně úsměvné... Přesto je to povedená jednohubka s jedinečnou atmosférou a schopností zaujmout.  

Na komiksu Staří bohové (Elder Gods) by nebylo nic zvláštního. Jen další příběh o vetřelcích a náboženských fanaticích, jichž jsou mraky. Má to však jedno velké ale. Tito náboženští fanatici uctívají dílo proroka ze staré země jménem Horrace Lovelace a boha Tutilu. Všem je teď už asi jasné, že celí Staří bohové jsou pocta dílu H. P. Lovecrafta. Nebýt toho, jednalo by se v nejlepším o průměrné dílo (což je překvapivé, protože scénář dělala Nancy A. Collinsová, jež má za sebou například skvělý Predator: Hell Come a Walkin'), ale ve výsledku člověk dostane celkem pěknou atmosférickou jednohubku.

Poslední, co si podrobněji přiblížíme, je Lovec přízraků (Stalker). Ten napsal i nakreslil David Wenzel a v obojím odvedl skvělou práci. Kresba je naprosto úchvatná a hodí se ke stylu komiksu (aby ne, když Wenzel dělal například komiksovou verzi Pohádek bratří Grimmů či Tolkienova Hobbita!), který se odehrává ve středověku! Postaví se tu proti sobě Vikingové a starý dobrý vetřelec. Zní to šíleně a skeptická část naší mysli křičí a výstražně bliká, že to přeci nemůže fungovat. Překvapivě může. Dokonce skvěle. Vetřelec je do středověku dobře implementovaný a vikingské metody lovu bestie i relativně realistické.

Půlku komiksů jsme si představili. Pokud vás zajímá, jaká je druhá půlka, musíte si omnibus pořídit. Sice se v něm často objevují hromady klišé od šíleného vědce, přes náboženské fanatiky (co se týče vetřeleckých komiksů, jedná se o neuvěřitelně obehrané téma) až po pointu ve stylu: „uf, naštěstí to byl jen sen“. Většinu chybek však člověk rád odpustí, už jen pro velký výběr obsažených komiksů (když vám nějaký nesedne, najde se další, který ano) a také kvůli takovým skvělým kouskům jako Apokalypsa či Lovec přízraků, jež by stály za pořízení omnibusu samy o sobě. Pro fanoušky Vetřelce povinnost, pro ostatní pořád dobrá koupě. Zcela jistě se jedná o nejlepší ze šesti vydaných Vetřeleckých omnibusů.

Vetřelci 6 /Aliens 6/
Nakladatel: BB art, Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Dave Dorman
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Pelnářová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 376
Rozměr: 160 x 235
Provedení: hardback
Cena: 890 Kč

 Příběhy:

  • Apokalypsa (Apocalypse - The Destroying Angels)
    Scénář: Mark Schultz
    Kresba: Doug Wheatley
  • Jednou za život (Once in a Lifetime)
    Scénář: Mark Schultz, Phil Amara
    Kresba: Rick Leonardi
  • Xenogeneze (Xenogenesis)
    Scénář: Mary Bierbaum, Tom Bierbaum
    Kresba: David Ross
  • Lovci lebek (Headhunters)
    Scénář: Mike W. Barr
    Kresba: Gene Colan
  • Turistická sezóna (Tourist Season)
    Scénář: Beau Smith
    Kresba: Gray Morrow
  • Svině (Pig)
    Scénář: Chuck Dixon
    Kresba: Henry Flint
  • Za hranicí (Border Lines)
    Scénář: Darko Macan
    Kresba: Tommy Lee Edwards
  • 45 vteřin (45 Seconds)
    Scénář: Darko Macan
    Kresba: Frank Teran
  • Staří bohové (Elder Gods)
    Scénář: Nancy A. Collins
    Kresba: Leif Jones
  • Čistka (Purge)
    Scénář: Ian Edginton
    Kresba: Phil Hester
  • Skleněná chodba (Glass Corridor)
    Scénář a kresba: David Lloyd
  • Lovec přízraků (Stalker)
    Scénář a kresba: David Wenzel
  • Přízrak (Wraith)
    Scénář: Jay Stephens
    Kresba: Eduardo Risso

Přidat komentář