RECENZE: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Štěpán Jura - 10.02.2014

Je to několik desítek let, co lidstvo jen se štěstím odvrátilo zničující útok mimozemské civilizace Termiťanů. Aby se tato situace už nemohla opakovat, byl vytvořena Bitevní škola - program pro nadměrně nadané děti, z nichž po absolvování náročného taktického výcviku vzejde nový vůdce, jenž povede lidi do boje proti Termiťanům.

PR+LITERATURA: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Anonym - 22.10.2013

V tomto týdnu vydá nakladatelství Laser-books legendární science fiction román Enderova hra od Orsona Scotta Carda. Román už od svého vzniku v polovině osmdesátých let patří celosvětově k nejoblíbenějším knihám vědeckofantastického žánru a u nás už vychází popáté, nyní u příležitosti filmového zpracování...

RECENZE: O. S. Card, Říše

Článek od: Martin Toman - 18.10.2013

Nechci hned v úvodu recenze této knihy uvádět čtenáře do přílišných rozpaků a působit na něj jako hnidopich, který se šťourá v nepodstatných věcech, ale… (vždy se najde nějaké ALE! ) nemohu si prostě pomoct a musím si lehce rýpnout do zařazení tohoto dílka v rámci edice „mistrovská díla sci-fi“.

UKÁZKA: Orson Scott Card: Říše

Článek od: Anonym - 14.09.2013

Luštíte rádi křížovky? Pak jisté vítě, že skvělý vypravěč na čtrnáct není nikdo jiný než Orson Scott Card. Dokazuje to nejen cenami ověnčená science fiction Enderova hra a na ní navazující série, ale i fantasy příběh nadaného mladíka Alvina. Autorovým fanouškům jistě neuniklo ani to, že Card s chutí zabrousí i do vod hororu - alespoň v některých povídkách Hrobky písní - nebo k časovkám v podobě Vykoupení Kryštofa Kolumba. A´t už se rozhodne psát cokoliv, na jedno si můžete vsadit - bude to mistrně odvyprávěné. Nejnovější kniha Říše v tom jistě nebude výjimkou.

RECENZE: Orson Scott Card, Ender ve vyhnanství

Článek od: pagi - 14.04.2011

Čtenář obeznámený s Enderovým světem samozřejmě ví, že Enderův osud je do knih už dávno zapsán, ale o to víc si může vychutnávat autorovo mistrovství ve tvorbě zápletky a nalézání postupů a triků, jimiž se Ender i jeho protivníci prokousávají k příběhům, které již dobře známe.

RECENZE: Orson Scott Card, Ender ve vyhnanství

Článek od: Jan Žlebek - 18.10.2010

Je dobojováno. Lidstvu vedenému geniálním stratégem Enderem se podařilo odvrátit zkázu a porazit mimozemskou civilizaci termiťanů. Enderovo vítězství má ovšem hořkou pachuť a začíná se ukazovat, že v poválečných plánech politiků pro něj nezbylo místo. Lidé mají chatrnou paměť a objevují se i tací, podle nichž není Ender hrdina, ale válečný zločinec. Nepohodlnému veteránovi nezbývá než vyrazit v kolonizační lodi ke hvězdám. Jenže ani tam jej nečeká zasloužený klid a chtě nechtě musí znovu bojovat. Za svobodu nově založené kolonie. Za očištění svého jména. A utká se i s nejsilnějším nepřítelem, jehož kdy potkal. Se svým svědomím.

(NE)RECENZE: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Martin Kochlica - 14.01.2010

Orson Scott Card je ďalší z amerických spisovateľov, ktorého mnohí stále radi priraďujú k „mladej“ generácii autorov fantastiky. Mladík, čo už má dávno po päťdesiatke... Nových a mladých vĺn bude určite ešte kvantum, pravdou však ostáva, že Card vniesol do žánru sci-fi závan čohosi nového. Spravil tak Enderovou hrou v roku 1985 a čuduj sa svete, ešte aj po vyše dvadsiatich rokoch pôsobí (kniha) sviežo a hravo. Príbeh o detskej škole určenej na výcvik elitných vojakov je vo svojej jednoduchosti geniálny. Termiťáci nás nemajú radi. My nevieme, čo vlastne chcú, tak sa pripravujeme na ich vyhladenie. Ak to samozrejme stihneme skôr ako oni vyhladia nás, keďže nám tiež nerozumejú.

RECENZE: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Jan Žlebek - 10.01.2010

Když se naši předkové sešli někde v jeskyni u ohně, vyprávěli si příběhy. Mýty a báje předávané z pokolení na pokolení, střežené a chráněné každou tlupou jako ten nejcennější poklad. Společně sdílené vyprávění skupinu stmeluje, vytváří její identitu, jasně rozděluje nás a ty ostatní. Ty ostatní, kterým jsme to neřekli. Je vždy jen otázkou času, než si nově vzniklé souručenství lidí vytvoří svou zásobárnu narací. Fanoušci sci-fi jsou novodobá tlupa. A tohle je jeden z těch příběhů.

Přihlásit se k odběru RSS - Ender